Karlo Šaban: Nagrada "Dražen Petrović" je posebna za svakog sportaša

1 - Karlo Šaban
2 - Karlo Šaban i Vjekoslav Matetić u redakciji našeg portala

Prije dva dana u Zagrebu je održana svečanost dodjele Nagrade „Dražen Petrović“, najboljim hrvatskim mladim sportašima. Među dobitnicima Nagrade je i Karlo Šaban, mladi boćar „Svetog Jakova“ koji je zajedno s Lukom Gašparom, boćarem „Zrinjevca“, nagradu dobio u kategoriji „Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija“. Karlo i Luka su Nagradu zaslužili osvajanjem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Alassiju prošle godine, a Nagradu im je uručio Zoran Primorac legendarni hrvatski stolnotenisač, u nazočnosti Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.
Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog kluba olimpijaca.
Treba istaknuti kako je Nagrada „Dražen Petrović“ Karlu Šabanu najveće priznanje koje je dobio jedan sportaš u povijesti Grada Crikvenice.
Karlo je naravno bio izuzetno sretan nakon što je Nagrada došla u njegove ruke:
- Ove je svakako najveće priznanje u mojoj dosadašnjoj karijeri i veliki mi je podstrek za nastavak treniranja i igranja. Mislim da nikome ne treba posebno govoriti što Dražen Petrović znači za sve sportaše u Hrvatskoj i zato sam presretan što sam dobio nagradu koja nosi njegovo ime. Dražen je bio i ostao idol svima koji žive u svijetu sporta i zato je za mene ova nagrada zaista posebna.

Kada si saznao da si među dobitnicima nagrade?
- Zapravo, sve se dogodilo prilično brzo, nisam ni znao da sam među nominiranima i zato me sve ovo na neki način iznenadilo. Na treningu su mi rekli da sam među dobitnicima, uskoro je uslijedila i svečanost u Zagrebu i sada dolaze čestitke sa svih strana.

Već si nekoliko godina u vrhu svjetskog juniorskog boćanja, razmišljaš li o prelasku u neki veći klub, jer traže te mnogi?
- Ne, uopće ne razmišljam o tome da odem iz „Svetog Jakova“. Ovdje imam sve za igrački napredak, a najvažnije je što imam priliku igrati najvažnije discipline i tako stjecati neophodno igračko iskustvo. Što to znači najbolje se vidjelo u finalu Svjetskog juniorskog prvenstva u Kini, kad sam zahvaljujući upravo činjenici da sam već imao prilike igrati odlučujuće utakmice, puno bolje podnio pritisak od mog protivnika Talijana te ga uvjerljivo pobijedio.
Osim toga, „Sveti Jakov“ više nije mali klub, igramo drugu ligu i imamo daleko najmlađu momčad u ligi, tako da moja velika želja da sa „Svetim Jakovom“ dođem do prve lige pomalo postaje realno ostvariva.
Uz to atmosfera u ekipi je vrhunska, klapa smo na jogu i poslije toga, odlično se slažemo i pravo je zadovoljstvo biti dio ekipe. Paše mi i to što se uz boćanje mogu posvetiti fakultetu i zaista nemam potrebe bilo  što mijenjati.

Zasluge za tvoje uspjehe pripadaju i tvom prvom i jedinom treneru Vjekoslavu Matetiću?
- To je neosporno, njegova je uloga najznačajnija i na tome sam mu izuzetno zahvalan. Otkako sam s 8 godina prvi put uzeo boću u ruke, pa do danas Vjeko je uz mene. Koliko je trebalo strpljenja, vremena i živaca da se dođe do rezultata koje smo postigli, on najbolje zna. Ali, ono što smo postigli nitko nam ne može osporiti i s puno entuzijazma idemo dalje, do novih uspjeha – rekao je Karlo.

Ivica Šubat 

Podijelite