Ivano Sundać pobjednik "Daljinskih proljetnih izazova"

1 - Ivano Sundać i Ivano Tomljanović
2 - Vid Krešić

Pobjedničkim trijumfom Ivana Sundaća završen je online šahovski juniorsko-kadetski turnir Daljinski proljetni izazovi, u organizaciji Šahovskog kluba „Dvoržak“ iz Rovišća, pod vodstvom učitelja FIDE šahovskog suca Vlade Karagića. Riječ je o šahovskom turniru koji je imao ideju povezati  pet šahovskih mjesta (tri iz zelenog dijela Lijepe naše i dva s mora) koji rade s mladima.
Iz ŠK „Crikvenica“ igrala su tri igrača i sva trojica su osvojila odličja. Igralo se tijekom travnja, svatko svojim tempom, birajući s kim i kad će odmjeriti snage s popisa prijavljenih igrača. Svatko od kadeta i kadetkinja igrao je koliko je imao vremena i interesa. Oni koji najviše “grizu za šah“ odigrali su najviše partija, dajući mogućnost slabijim igračima da napreduju, ali i pozivajući jače, da odmjere snage.
Najviše partija odigrao je Ivano Sundać dajući šansu i slabijim i ozbiljnijim igračima na pobjedu ili poraz. To je učinio vrlo uspješno osiguravši si prvo mjesto i pobjedničku statuu. Većina je iskoristila ponuđenu priliku i rado je odigrala meč s ponajboljim crikveničkim kadetom, koji je od početka vodio na čelu ljestvice. Oni bojažljiviji ipak su izbjegli međusobni ogled s Ivanom. U travnju je Ivano Sundać još osvojio tri druga mjesta i jedno treće na online šahovskim turnirima.  Za Ivana Sundaća, jedanaestogodišnjeg dječaka značajno je istaknuti da je u svijetu ovih internet turnira osim kadetskih uspjeha uspio ostvariti i prvu pobjedu protiv jednog velemajstora (Jure Škoberne) na online  šahovskom turniru u međunarodnoj konkurenciji u organizaciji Šahovskog kluba  „Postojna“ - Gospodaričev memorijal.
Veliku zlatnu kadetsku medalju na Daljinskim proljetnim izazovima  osvojio je  Ivano Tomljanović, jedanaestogodišnji dječak, još  jedan od ponajboljih crikveničkih  kadeta , aktualni nositelj brončane županijske medalje do 15 godina (a ima 11 godina), dječak koji na državnim prvenstvima ulazi u top deset igrača, ali mu medalja izmakne za dlaku. Uz ovo odličje tijekom travnja osvojio je  na online turnirima  dva druga i jedno treće mjesto.
Odmah do Ivana na tronu s Velikom srebrnom  kadetskom medaljom je Vid Krešić,  aktualni viceprvak Hrvatske do 10 godina  u ubrzanom tempu i aktualni prvak Županije do 11 godina. Nešto mlađi od svojih klupskih kolega rado zaigra s njima i prati ih u stopu. Pokazao je i ovaj put  da mu ubrzani  tempo leži. Vid je i inače aktivan u online turnirima pa ima  u travnju još osvojeno treće  mjesto na turniru u organizaciji ŠK „Batana Arena“, drugo mjesto u organizaciji  ŠK „Polet“ Buševac te prvo mjesto na 4. turniru za osnovnoškolce „Artnok enorok“

- Zahvaljujemo organizatoru na pozivu i stvarnim odličjima. Iako je koronavrijeme zaustavilo bliske šahovske mečeve, šahovske sportske aktivnosti nisu stale. Online platforme nude mogućnost šahovskog učenj,ali i igre. Tko želi i tko može uskladiti školske obaveze, svaki dan može igrati i učiti. Tko nema vremena niti načina, neka ne brine, ništa nikome pobjeći neće, svatko neka korača svojim tempom i slaže kockice svoga puta noseći radost u očima. – rekla je Julijana Plenča, voditeljica mladih crikveničkih šahista. Pojasnila je i način kako je igran turnir Daljinski proljetni izazovi.
- Bio je to prijateljski  turnir povjerenja  i nije organiziran po FIDE pravilima. Naši dječaci su igrali s protivnicima iz ŠŠK "Podravka" (Koprivnica), ŠK Ivan Dvoržak (Zrinski Topolovac), ŠK Stari graničar (Cirkvena) i međusobno. Moglo se igrati  pod nadimkom i odabrati s kim ćete igrati. Neki su to iskoristili za skupljanje bodova izbjegavajući jače igrače, pa ne znamo koji je peti klub i juniorka, koja je na trećem mjestu (naslućujemo). 
Tijekom turnira dolazilo je bodovno stanje pod nadimcima. Ivano je odabrao najviše partnera i ostvario najveći broj bodova. Čak 25 bodova iz 29 partija. Dva poraza ima od drugoplasiranog Bunića, jedan od najboljeg juniora i jedan od klupskog kolege Ivana Tomljanovića. Prva tri prvoplasirana su dobili statue, a Ivano Sundać je  pobjednik. Četvrto mjesto je osvojio Ivano Tomljanović, a peto mjesto Vid Krešić.   

Konačni poredak:

1. Ivano Sundać (Crikvenica) 25 bodova
2. Emanuel Bunić (Podravka) 12,5 bodova
3. nepoznata juniorka s mora pod nadimkom Nera Amber, koja nije htjela zaigrati s našim igračima 11 bodova 

Osvajači velikih medalja u konkurenciji kadeta:

1. Ivano Tomljanović (Crikvenica) 10,5 bodova - igrajući s najjačima
2. Vid Krešić (Crikvenica) 9,5 bodova - igrajući s najjačima
3. Hrvoje Dragić (I. Dvoržak, Rovišće)

 

 crikva.hr  

Podijelite