Inhalatorij crikveničke "Thalassotherapije" jedinstven u Europi

U sklopu crikveničke „ Thalassotherapije“ djeluje Odsjek inhalatorij poznat kao mjesto gdje se pacijenti, kako odrasli tako i djeca mogu u potpunosti riješiti neugodnih simptoma koje izazivaju bolesti dišnih puteva i to na vrlo ugodan i jednostavan način liječenja.
Ovaj je Inhalatorij poznat po svojoj opremljenosti kao i stručnosti medicinskog osoblja ne samo u Hrvatskoj već i Europi te ga u stručnim krugovima smatraju jedinstvenim. Od voditeljice Odsjeka inhalatorij Božidarke Lončarić saznali smo više o inhalacionoj terapiji koja se ovdje provodi i čime sve raspolaže Odsjek:
- Inhalaciona terapija obuhvaća razne metode uvođenja razmagljenih i raspršenih ljekovitih ili plinovitih otopina u dišne organe, a preko njih u krvni optok. Svrha ovakve terapije je u prvom redu lokalna tj. aplikacija medikamenata na sluznicu respiratornog trakta a zatim i opća, apsorbcijom i prodiranjem medikamenata kroz plućno tkivo.

Sam Inhalatorij je opremljen vrhunskim modernim stacionarnim uređajima (inhalacionim blokovima) s vlastitim individualnim kompresorom. U pogonu imamo 12 vlažnih aerosola (morska voda se raspršuje u kapljice veličine 10-40 mikrona, što u zraku stvara maglu te se ona skuplja u veće kapi i te kapi tijekom inhaliranja udaraju u vlažne plohe sluznica) i 16 suhih aerosola (morska voda i eterična ulja budu raspršeni u najfiniji aerosol veličine 0,1-10 mikrona, te taj fini mehanički prah prodire duboko u respiratorne putove do plućnih alveola).
U sklopu Inhalatorija su i četiri suvremena IPPB aparata (izmjenično disanje s pozitivnim pritiskom) koji su namijenjeni liječenju pulmoloških pacijenata a naročito pomažu kod liječenja KOPB-i. Imamo još 16 inhalacionih mjesta s posebnim nebulizatorima koji lijek raspršuju do sitnih čestica te je tako raspršeni lijek najpogodniji za inhaliranje. Posebna vibraaerosol aparatura s mogućnošću vibracionog pojačavanja prodiranja aerosola do samih sinusa (pomoću ultrazvuka koji zbog velikog broja titraja oko 800 KHz stvara fini aerosol od 0,5-4 mikrona te je on jednakomjernije raspršen od običnog) Od ostalih terapijskih procedura apliciramo ispiranje nosa i ždrijela grubim orošavanjem sluznice, te obavljamo postupak Proetza (aspiracija sekreta kroz nos) kojim osiguravamo prohodnost dišnih puteva kada naši pacijenti nisu u mogućnosti iskašljati sekret koji se nakupio u stražnjem dijelu grla.

Povoljni klimatski faktori Crikvenice

Inhaliranje medikamenata je najjednostavniji i najugodniji način aplikacije na sluznicu i stoga ga pacijenti rado primjenjuju jer je neinvanzivna metoda. Inhalaciona terapija je moćno pomagalo u tretiranju subakutnih i kroničnih oboljenja respiratorne sluznice. Primjenjujući suvremena sredstva u inhalacionoj tehnici i farmakologiji, respiratornoj sluznici je moguće vratiti bar dio vitalnih funkcija da se patološki procesi rješavaju bez agresivnih, operativnih metoda. Mnogi pacijenti se po povratku s liječenja duže vremena ne javljaju liječniku zbog odsustva svih simptoma. Ovi postignuti rezultati nisu samo posljedica primjene suvremenih inhalacionih uređaja već i vrlo povoljnih klimatskih faktora koje Crikvenica posjeduje. Sama promjena ambijenta te kombinacija povoljne primorske klime s liječenjem i rehabilitacijom, te ugodna atmosfera u okolini bolnice igraju vrlo važnu ulogu za što brži oporavak djece i odraslih koji se ni u kome slučaju kod kuće ne mogu nadomjestiti.

Na koji se način može doći u Inhalatorij?
- U naš Inhalatorij mogu doći pacijenti svih dobnih skupina. Upućuje ih njihov liječnik opće prakse, no mogu se naručiti i direktno te tada sami plaćaju naše usluge. Prije korištenja Inhalatorija svi pacijenti najprije obavljaju pregled kod naših liječnika specijalista, a to su prof.dr.sc. Radan Starčević, dr.med.spec. otorinolaringolog, kirurg glave i vrata, Božica Magašić, dr.med., spec. otorinolaringolog, subspecijalist audiologije, Violeta Smolčić dr.med., spec. pulmolog, Višnja Dukić dr.med., spec. pulmolog, mr.sc. Milica Zvonarek-Valković dr.med., spec. pedijatar i Daniel Buljević dr.med., spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske pulmologije. Liječnici određuju potrebnu individualnu terapiju, stoga naš Inhalatorij ima multidisciplinarni pristup.

S obzirom na to da je Inhalatorij dosta poznat, bude li gužve kod njegova korištenja?
- Inhalatorij ima kapacitet prihvata 150 pacijenata odjednom i nema gužve kod korištenja, jer naša služba naručivanja napravi točan raspored za svakog pacijenta. Kod nas često dolaze organizirane grupe iz različitih destinacija, koje ovdje i borave. Dolaze i majke s djecom, ljudi starije dobi i svi su zadovoljni što nikad nema redova u čekaonicama. A još su više zadovoljni nakon tretmana u Inhalatoriju.- rekla je Božidarka Lončarić.

Više informacija o korištenju Inhalatorija i mogućnostima naručivanja možete saznati na:
- tel.: 051 407 666, 051 407 777, 051 407 682
- e-mail: narucivanje@thalasso-ck.hr


crikva.hr

Podijelite