In memoriam VLADIMIR LUKARIĆ (1939. - 2022.)


Preminuo je Vladimir Lukarić, legendarni nogometaš i jedan od najvećih sportaša u povijesti Crikvenice.
U spomen na njega objavljujemo tekst prof. Petra Pavlića objavljen u monografiji 100 godina Nogometnog kluba Crikvenica.

VLADIMIR LUKARIĆ
Od trojice braće Lukarića (Ivan, Vladimir i Bojan), koji su igrali u "Crikvenici", Vladimir je postigao najveću nogometnu karijeru. Rođen je 1939. godine, rano je ostao bez roditelja te je poslije Drugoga svjetskog rata bio po đačkim domovima, pa i u onome u Moravicama, gdje je učio zanat. Kad se jednom vratio na ferije, a imao je 16 ili 17 godina, sjeća se Rino Car, pitali smo ga hoće li igrati za nas. Odmah je pristao i u prvim utakmicama bez posebnog treninga pokazao svu raskoš svoga talenta i bio najbolji na terenu. Kako smo često igrali s raznim klubovima u Rijeci, bio je zapažen od stručnjaka "Rijeke", a posebice kada je "Crikvenica" igrala na Kantridi prijateljsku utakmicu s "Rijekom" 1958. godine, u kojoj su Solarić, Rino, Marcelo, Zrnčić, Blažić i mladi Lukarić pružili domaćinima snažan otpor. Poraženi su samo s 2:1, a gost "Crikvenica" je tada igrala u Gradskoj-kotarskoj ligi. Na toj je utakmici u redovima domaćih igrala i legenda riječkoga nogometa, Pero Radaković.
Lukarić će zajedno s Klementom Čubranićem u Kavani Korzo u Crikvenici potpisati pristupnicu "Rijeci" u svibnju 1958. godine. Te je godine "Rijeka" postala prvoligaš. Vlado, kojeg je lopta voljela, a i on nju, igrao je desno krilo. Brz i neugodnog driblinga, unosio je paniku u protivničke obrane.
Dobre su ga igre dovele do A reprezentacije Jugoslavije, za koju je nastupio šest puta. Igrao je Vlado protiv jakih reprezentacija kao što su Francuska, Engleska i SSSR. Zasigurno bi ih odigrao i puno više da je igrao u velikoj četvorki: "Dinamu", "Hajduku", "Crvenoj zvezdi" ili "Partizanu".
Deset sezona je odigrao za "Rijeku" (453 utakmice), a dvije u Švicarskoj.
Nogomet je prestao natjecateljski igrati 1975. godine i ubrzo se posvetio trenerskome poslu. Bio je trener svih selekcija u Rijeci, trener i u drugim klubovima regije ( "Buje", "Pomorac") pa tako i u "Crikvenici."
Nakon što je "Crikvenica" ispala iz Hrvatske lige, bio je trener 1977./1978. Još jednom je Lukarić svojoj "Crikvenici" došao u pomoć kao trener od 1995. do 1997. godine, kada je klub bio u Trećoj HNL, a zatim u ondašnjoj Drugoj nogometnoj ligi - Zapad.

Hvala mu za sve što je dao Crikvenici i nogometnom sportu.

crikva.hr

Podijelite