Hard rock bend EPICENTAR izdao svoj prvi album

1 - EPICENTAR: Andrija Turk, Zoran Rajnovac, Claudio Šegulja, Igor Kostrenčić i Matija Lukanić
2 - Andrija Turk, Claudio Šegulja, Matija Lukanić i Igor Kostrenčić

Hard rock bend „Epicentar“ djeluje na crikveničkoj glazbenoj sceni od 2010. godine. U početku je to bio isključivo jakovarski bend kojeg su osnovala trojica prijatelja iz djetinjstva i zaljubljenici u taj glazbeni žanr. U sklopu promocije njihova nedavno objavljenog, te ujedno i prvog, nosača zvuka, obavili smo kratki razgovor u kojem nam je jedan od članova benda, Claudio Šegulja, predstavio dosadašnji rad benda te otkrio ponešto o albumu jednostavnog naziva „Epicentar“.

Osnutak rock benda „Epicentar“ vremenski se podudara s formiranjem crikveničke rock scene pri čemu su brojni bendovi održavali probe u prostorima jakovarskog Doma kulture. Jedan od osnivača benda te jedini od prvotne postave koji je još uvijek član, Claudio Šegulja, kaže kako mu je godinama bila želja osnovati bend. Prvu postavu „Epicentra“ činili su Claudio Šegulja (vokal i gitara), Robert Kosanović (gitara) i Vedran Šegulja (bubnjevi), a ubrzo im se pridružio i Branimir Šegulja.
Već nekoliko mjeseci nakon odluke o okupljanju bend je imao prvi nastup. Bilo je to 2010. godine u „Rock klubu“ u Jadranovu. Iako je to možda bilo prerano i nisu još bili toliko uvježbani, bili su nestrpljivi da prvi put zasviraju pred publikom, ali i jedan njihov tadašnji član, Vedran Šegulja, je pomorac te su htjeli održati nastup prije negoli on ode na brod. U proteklih jedanaest godina „Epicentar“ je nekoliko puta mijenjao sastav te od onih koji su u jednom trenutku bili članovi benda valja spomenuti Franka Brozičevića, Eda Sujelmanovića, Renata Antića i Ivana Gojevića.

Trenutnu postavu čine: Claudio Šegulja (vokal), Zoran Rajnovac (gitara), Igor Kostrenčić (bubnjevi), Andrija Turk (bas gitara) i Matija Lukanić (gitara). Promjene članova su, navodi Claudio, pozitivno utjecale na razvoj i kvalitetu benda. Svaki novi član donio je nešto svoje, a sadašnji članovi su zaista dobri glazbenici, ističe naš sugovornik.

DRUGO MJESTO NA RI ROCK FESTIVALU

„Epicentar“ je krenuo iz Jadranova, a ubrzo su ostvarili zapažene nastupe po Hrvatskoj (Rijeka, Zagreb, Šibenik), ali i u nekim susjednim zemljama. Od najdražih nastupa ističu nastup na „Ri Rock“ festivalu, na kojem su inače redoviti izvođači, i to na njegovom 38. izdanju 2016. godine kada su osvojili drugo mjesto po izboru stručnog žirija i prvo mjesto publike. Rado se sjećaju i svirke povodom otvorenja Trga Stjepana Radića u Crikvenici kada su nastupali kao predgrupa „Psihomodopop-u“ te kada su u Jadranovu pozornicu dijelili s „Hladnim pivom“. Preko riječke rock scene o „Epicentru“ se pročuo dobar glas pa su tako počeli dobivati pozive za nastupe po raznim klubovima i festivalima.

Posljednji nastup održali su u prosincu 2019. godine u riječkom „River Pub-u“ pa sa novim gitaristom Matijom Lukanićem još nisu imali priliku nastupati uživo. Sada su njihove svirke ograničene samo na probe koje se održavaju tri puta tjedno. Prije pandemije na probe su često znali svratiti njihovi prijatelji ili ljubitelji njihove glazbe te su se probe nerijetko pretvarale u prave fešte. Sve pjesme koje izvode su autorske, a autori teksta i glazbe su Claudio Šegulja i Zoran Rajnovac, ali, ističe Claudio, kasnije svi imaju svoje sugestije i uobliče pjesmu do konačne verzije tako da se može reći da svi članovi benda imaju udio u autorstvu. U početku su pisali i izvodili pjesme i na hrvatskom i na engleskom jeziku, ali sada ih izvode isključivo na engleskom jeziku jer je pogodniji za vrstu glazbe kojom se bave.

Na nastupima se drže svojih, autorskih, pjesama, ali po želji publike spremni su ponekad odsvirati i poneku obradu. Članovi benda „Epicentar“ u budućnosti planiraju izdati još koji album jer imaju autorskih pjesama za koje na ovom albumu nije bilo mjesta. Također se nadaju da će pronaći i nešto adekvatniji prostor za održavanje proba s obzirom na to da jeprostor u kojem trenutno vježbaju prilično vlažan i kao takav štetan za instrumente. Veoma su zadovoljni recenzijama i kritikama sa svih strana uzvevši u obzir da su prvenstveno amaterski bend. Za jedan rock bend iz malog mjesta zaista puno znači kada čuju da se njihova glazba pušta i u drugim zemljama, primjerice u BiH i Italiji.
Ovim putem zahvaljuju se Davoru Tomiću, Draženu Kecmanu, Igoru Klanfaru za rad na albumu, Tončiju Fantovu i Borisu Perkovu za promociju, Ani Paris za fotografije te Leonardu Haramiji i Izabeli Barišić za izradu logotipa benda. „Guštamo u koncertima, probama u svemu vezanom za glazbu. Svaki slobodan trenutak koristimo da se nađemo i sviramo. Mlađi članovi benda su vrhunski glazbenici i puni volje, a Zoran Rajnovec i ja nismo baš više u cvijet mladosti, ali i nas još drži velika želja i volja za stvaranjem glazbe. Svaki koncert nam je svojevrsna anegdota i to je draž svega“, kaže Claudio Šegulja.

PRVI ALBUM JEDNOSTAVNOG NAZIVA  „EPICENTAR“

Pjesme koje se nalaze na albumu snimane su u razdoblju između 2013. i 2019. godine. Plan je bio prošle godine objaviti album i održati promociju, ali zbog epidemioloških mjera odlučili su odgoditi izdavanje nadajući se da će se situacija popraviti. Kako se epidemiji ne nadzire kraj i nitko ne zna do kada će trajati, ove su godine ipak odlučili da album ugleda svjetlo dana. Od tridesetak autorskih pjesama odabrali su deset koje zaslužuju mjesto na njihovom prvom nosaču zvuka. Sve pjesme dostupne su online na stranici „Metalkonoba Opatija“ (https://metalkonobaopatija.bandcamp.com/) te se album ondje može i besplatno preuzeti.

Lea Klarić

Podijelite