Guc Ivana Senice najljepša drvena brodica u izboru ŽLU Crikvenica

1 - Ivan Senica i Mario Kružić

Županijska lučka uprava Crikvenica pokrenula je natječaj za izbor najljepše drvene brodic s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje čine neizostavan dio naše tradicije.
O pobjedniku natječaja odlučivalo je povjerenstvo u sastavu Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić, a kriteriji odabira bili su kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, kao i ukupan dojam.

U ovogodišnjem izboru titula najljepše drvene brodice pripala je brodici registarske oznake CK-4469, točnije gucu u vlasništvu Ivana Senice iz Crikvenice, koja je od lani privezana u luci Selce. Nagrada za najljepšu drvenu brodicu sastoji se od priznanja i oslobađanja plaćanja godišnje pristojbe za vez za ovu godinu.

Pobjednički guc za čiju su izradu korištene hrastovina i jelovina izgradio je brodograditelj Dunato 1951. godine u Voloskom. Veoma je zanimljiv i put brodice od Voloskog do Crikvenice. Naime, ista je promijenila veliki broj vlasnika, pa se tako od prvog vlasnika iz Rijeke, preko Omišlja, prvog dolaska u Crikvenicu, pa potom Punta i Baške drugim dolaskom u Crikvenicu 2016. godine konačno skrasila kod današnjeg vlasnika.

- Ovom prilikom želim se zahvaliti Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica i ravnatelju Mariju Kružiću što su me učinili ponosnim vlasnikom ovogodišnje najljepše drvene brodice. Također želim im zahvaliti i stoga što sam prošle godine postao korisnikom komunalnog veza u Selcu. Iako sam rodom iz Slavonije, već 40 godina sam stanovnik Crikvenice, te sam zaljubljenik u more i barke. Mi Slavonci smo između ostalog poznati i kao dobri vinari, dok su Primorci poznati kao dobri brodograditelji. Upravo između vinara i brodograditelja postoji velika sličnost, a to je da oboje ne mogu napraviti svoj proizvod bez vrhunskog drva. - u šali navodi Ivan Senica, vlasnik crikveničke missice među drvenim brodicama.

- Natječaj za izbor najljepše drvene brodice jedinstven je takav izbor. Glas o izboru za najljepšu drvenu brodicu pročuo se duž cijelog Jadrana i postoje određene inicijative za uvođenjem takvog izbora i u drugim lučkim upravama što nas čini ponosnima. Na taj način se osnovna ideja za poticanje drvene brodogradnje i priveza drvenih brodica u našim lukama pokazala više nego opravdanom. - ističe ravnatelj crikveničke lučke uprave Mario Kružić.

Podijelite