Gradska plaža će i ovog ljeta najvjerojatnije biti bez koncesionara

1 - Arhitekt Darko Manestar govori na sinoćnjem Zboru građana

Sinoć je u dobro ispunjenoj dvorani Zora u crikveničkoj Gradskoj vijećnici održan Zbor građana s temom koncesioniranja Gradske plaže u Crikvenici.
Unatoč višednevnom „nabrijavanju“ ove teme na različite načine, na samom skupu nije bilo povišenih tonova, rasprave su uglavnom bile odmjerene i argumentirane. Zasluge za to svakako pripadaju moderatoru Damiru Cvijanoviću koji je umješno vodio gotovo dvosatnu razmjenu mišljenja, koja pak na kraju nije iznjedrila baš ništa što se otprije nije znalo.
Cvijanović je u uvodu iznio konciznu kronologiju dosadašnjih događanja oko dodjele koncesije za Gradsku plažu, nakon čega je gradonačelnik Damir Rukavina rekao kako je Zbor građana sazvao sada, jer, kako kaže, u zadnje vrijeme dobiva niz pitanja građana na koje treba odgovoriti.
Za koncesiju na Gradskoj plaži pristigle su dvije ponude, jedna od strane „Eko Murvice“ i „Jadrana“, a druga od tvrtke „Teta Filomena“, koja je za Rukavinu enigma, jer je osnovana prije 14 dana. Postupak izbora koncesionara je u tijeku, a Rukavina je kazao je kako ne želi s ove govornice utjecati na izbor koncesionara (premda uz funkciju gradonačelnika ima i funkciju Skupštine „Eko Murvice“ op.a.) i tražio da na ovom skupu tema bude Gradska plaža, a ne i nešto drugo.

Nakon Rukavine, o slavnoj dugogodišnjoj povijesti crikveničke Gradske plaže govorila je Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice koja je istakla kako je tišti što od 2017. g. Gradska plaža nema koncesionara i kako bi bilo najbolje da Županija donošenje odluke o koncesioniranju ubuduće prepusti Gradu Crikvenici. Biondić je nabrojila brojne nagrade i priznanja koja je Gradska plaža dobivala u prošlosti, dakle sve ono što smo imali nekad u našem gradu, a sada više nemamo.

Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ Nada Milošević obrazložila je postupak dodjele koncesije istakavši kako ga definiraju zakonske odredbe te da je u natječaj uvršteno idejno rješenje izgleda i sadržaja Gradske plaže dostavljeno od strane Grada Crikvenice. Natječaj za dodjelu koncesije je u tijeku i ima režim tajnosti te neke druge informacije nije mogla reći.
Dodatnu dimenziju svemu daje anonimna prijava protiv jednog od sudionika natječaja, nakon koje je župan PGŽ Zlatko Komadina zatražio dodatnu analizu studija ulaganja oba ponuđača od strane Ekonomskog fakulteta, što će svakako dodatno usporiti proces donošenja odluke o koncesionaru.

Svoj stav o dodjeli koncesije iznio je i dr. Dragan Magaš koji je rekao kako bi za Crikvenicu bila katastrofa kad koncesiju ne bi dobio „Jadran“ i da se kod dodjele koncesije treba primjenjivati praksa kakva je primjerice u Istarskoj županiji. Apelirao je za bolju suradnju i jačanje konkurentnosti destinacije, pri čemu važnu ulogu ima upravo „Jadran“ koji će uskoro postati jedna od najvećih hotelskih tvrtki u Hrvatskoj (dr. Magaš je inače i član Nadzornog odbora „Jadrana“ op.a.). Magaš smatra da „Jadran“ mora imati koncesije na plažama, a ne da je dobije tvrtka osnovana pred 2 mjeseca.

U raspravu su se potom uključili građani, najprije Igor Posarić, inače županijski vijećnik, koji je ukazao na značajno povećanje plažnog prostora koje će se stvoriti novim nasipavanjem mora, što se ne može smatrati redovnim dohranjivanjem. Iskazao je sumnju u zakonitost takvog postupka i pitao zašto Zbor građana nije sazvan kad se donosila odluka o idejnom rješenju, u prosincu 2018., da i građani o tome mogu reći što misle.
Željko Smolčić je također ukazao na razliku između nasipavanja i dohranjivanja plaža, kazavši kako obalna crta na Črnom mulu nikad nije bila gdje je sada ucrtana. Pritom je ušao u polemiku s Vjekoslavom Glavan pročelnicom Upravnog odjela za komunalni sustav Grada Crikvenice, kojoj je gradonačelnik Rukavina prepustio stručno obrazlaganje idejnog rješenja.

Zanimljiv istup imao je arhitekt Darko Manestar koji je rekao kako nije zadovoljan idejnim rješenjem i da je na Gradu Crikvenici odgovornost za budućnost Gradske plaže. Manestar je rekao kako se i 2015.g. znalo da „Murvici“ 2017.g. istječe koncesija i da je onda trebalo napraviti projektni zadatak kojim bi se to pitanje riješilo. "Netko gadno fulava u našem Gradu", slikovito se izrazio Manestar kazavši da Crikvenica ne zaslužuje plažu kakva je sada predviđena idejnim rješenjem.

Mirjana Kalezić i Mirjana Andres Rogović drže nedopustivim da se toliko odugovlači s izborom koncesionara i da odluku o tome treba prepustiti Gradu.
Robert Marić (voditelj gradnje hotela „Miramare“) pita gdje će se kupati gosti hotela „Miramare“ i zar nije normalno da hotel sa 5 zvjezdica ima svoju plažu. Marić smatra da je u cijeloj priči riječ o politikanstvu i sukobu između HDZ-a i SDP-a.

Predsjednik Uprave „Jadrana“ Goran Fabris je također ukazao na nužnost da hoteli imaju plažni prostor. Fabris smatra da Gradskom plažom treba upravljati Grad, kao što uređuje parkove i druge javne površine. Svojom kvalitetom Gradska plaža treba podignuti cijenu smještaja u Crikvenici i ne smije se dozvoliti da se od ovog pravi političko pitanje, smatra Fabris.
Nezavisna gradska vijećnica Sonja Polonijo je ustvrdila kako odmah sada, s obzirom na situaciju, Grad Crikvenica treba iz proračuna uložiti sredstva i angažirati subjekte za pripremu plaže za sljedeću sezonu.

Tako će najvjerojatnije i morati biti, jer je gotovo nemoguće za očekivati (s obzirom na razvoj događaja) kako će se do ljeta izabrati koncesionar Gradske plaže koji će njome upravljati sljedećih 20 godina.
Grad je i prošle godine bio u istoj situaciji, imao je obvezu održavanja i uređenja plaže i za tu je svrhu iz proračuna izdvojeno mizernih 200.000 kuna. Mizernih ako se uzme u obzir da proračun Grada Crikvenice sada iznosi 193 milijuna kuna, te mizernih ako se zna da je za uređenje nekih drugih plaža na području Grada lani izdvojeno puno više nego za „krunski dragulj u kruni crikveničkog turizma“ kako Gradskoj plaži volimo tepati. Ali, to je tema za neku drugu priču koju svakako treba ispričati.

Ivica Šubat

Podijelite