Grad Crikvenica i Eko Murvica poduzeli konkretne korake kako bi očistili Crikvenicu od divljih deponija

1 - Franko Gržetić i Ivona Matošić Gašparović

Grad Crikvenica i Eko Murvica poduzeli su konkretne korake kako bi očistili Crikvenicu od divljih deponija. Kamerama se krenulo na nesavjesne građane, a paralelno se očistilo 14 divljih deponija. Odvezeno je 80 tona otpada. Sanacija divljih odlagališta obavljena je u suradnji s Hrvatskim šumama, na čijem se području nalazio veliki dio otpada.

Postavljeno je 14 kamera na lokacijama koje su samovoljni građani pretvorili u divlja odlagališta otpada. Zahvaljujući kamerama dolijalo je devetero nesavjesnih građana. Postupak prema prekršiteljima je prilično jednostavan. Kamera otkrije nesavjesne građane, šalje se dopis policiji s fotografijama. Policija dostavi podatke o počinitelju, komunalni redar sastavlja zapisnik i izdaje rješenje o obvezi uklanjanja otpada. Ukoliko prekršitelj ukloni otpad, ne izriče se kazna. Ukoliko se ogluši, izriče se kazna, a otpad uklanja na teret počinitelja.
Kazne su sljedeće: pravna osoba 20.000 do 200.000 kuna, odgovorna osoba 10.000 do 100.000 kuna.
Obrtnik 10 do 100 tisuća kuna. Fizička osoba 10 do 100 tisuća kuna.

Grad Crikvenica će prema potrebi povećavati broj kamera kako bi se spriječilo nelegalno odlaganje otpada i zaustavilo nesavjesne građane. Intencija nije naplaćivanje kazni, nego isključivo upozorenje počiniteljima, stoga je prva mjera izricanje rješenja o uklanjanju otpada, a tek onda, po neizvršenju, slijedi novčana kazna, ističu u Gradu Crikvenici.

crikva.hr

Podijelite