Grad Crikvenica donirao 100.000 eura za uređenje Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici

Danas je u gradskoj upravi Grada Crikvenice potpisan ugovor o donaciji financijskih sredstava za uređenje Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. Grad Crikvenica donirao je 100.000 eura za uređenje zvonika i pročelja Župne crkve i na taj način dao svoju značajnu podršku ovome projektu.
„Grad Crikvenica je prethodno sufinancirao izradu projektne dokumentacije za potrebe uređenja pročelja Župne crkve Uznesenja BDM, koja uključuje tehnički opis, grafičke prikaze i troškovnik projektiranih radova. Ova dokumentacija izrađena je u skladu sa smjernicama definiranim od strane Ministarstva kulture, temeljem Elaborata konzervatorsko-restauratorskih istraživanja („HRZ“, 2020.), a ukupni trošak iznosio je 27.500 kuna u 2021. godini. Elaborat konzervatorsko-restauratorskih istraživanja izradio je Hrvatski restauratorski zavod 2020. godine.“ – kazala je Vjekoslava Glavan, pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu.
„2017. godine krenuli smo s pričom trajne konzervatorske zaštite naše crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. U suradnji s nadbiskupijom usuglasili smo se da će to biti zajednička investicija, koja će u ovoj fazi obuhvatiti uređenje cijelog pročelja i zvonika crkve. Veseli me što ćemo na jesen, po završetku turističke sezone i zabrane radova, konačno krenuti s realizacijom projekta, čime će nam Župa osvanuti u novom i reprezentativnom ruhu. Ova donacija također odražava našu posvećenost poboljšanju kvalitete života naših građana, pružajući im priliku da uživaju u obnovljenim i očuvanim kulturnim dobrima.“ – istaknula je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.
Don Vjekoslav Đapić izrazio je zahvalnost u ime Župe i svih župljana, kao i svojih prethodnika koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.
Ova donacija predstavlja nastavak predanosti Grada Crikvenice očuvanju kulturne baštine i podršci lokalnoj zajednici. Grad Crikvenica kontinuirano ulaže napore u očuvanje i obnovu povijesnih i kulturnih spomenika, prepoznajući njihovu važnost za identitet i nasljeđe našeg grada. Kroz ovakve inicijative, doprinosi se očuvanju vrijedne kulturne baštine, već i potiče razvoj turizma i jačanje lokalne ekonomije.

Foto: Grad Crikvenica

Podijelite