Gordan Raguž i Sonja Polonijo: Hitno spriječite dovoz neprimjerenog materijala na plažu

Gordan Raguž i Sonja Polonijo poslali su nam Otvoreno pismo – prijavu izvršnoj vlasti i nadležnim službama Grada Crikvenice, potkrijepljeno fotografijama, u kojem stoji:
- Na staroj austrougarskoj pješčanoj ljepotici, Gradskoj plaži u Crikvenici možda upravo dolazi do promjene plažnog materijala, jer je za pretpostaviti da će ove hrpe građevinskog iskopa (zemlja, kamen, stare cipele, cigle, staro željezo itd.) poslužiti za “dohranu” plaže.
Lokacija je ona između Ville Lissette i Aquagana. Molimo vas da na teren hitno pošaljete komunalne redare, provjerite tko to i za čiji račun dovozi neprimjeren materijal i spriječite devastaciju plaže. Kako slika govori više od riječi, dostavljamo i fotografije.
Dohrana plaže po zakonu podrazumijeva uređenje postojećih nasutih plaža na način da se plažni materijal odnesen zbog djelovanja mora i vjetra nadomjesti novim plažnim materijalom u gabaritima postojeće nasute plaže.
Plažni materijal koji se smije koristiti za dohranu plaže su pijesak, šljunak ili sitni tucanik, u svakom slučaju kameni materijal tog tipa bez sadržaja zemlje. U praksi to znači da se dohrana plaže radi u sklopu tehničkog održavanja postojećih nasutih plaža.
Naime, za te potrebe u prvom redu se vadi iz mora materijal koji je odnesen s postojeće plaže zbog djelovanja mora i vjetra, a tek nakon toga se plaža još eventualno dohranjuje plažnim materijalom koji se dobavlja iz drugih izvora. - stoji u Otvorenom pismu koje potpisuju Gordan Raguž i Sonja Polonijo.

crikva.hr

Podijelite