Gimnazijalci iz 1972. proslavili 50. godišnjicu mature

„Tko zaboravlja školu, taj ništa nije naučio“ upozorava stara francuska izreka. Generacija maturanata crikveničke gimnazije „Dr. Antun Barac“, koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili 1972. godine, uspješno je učila i naučila kroz svoje školovanje. To se već znalo pred 50 godina kad je generacija na kraju školske godine ocijenjena najboljom od osnutka crikveničke gimnazije, 1954. godine.

Maturanti, nekadašnji učenici gimnazije, redovito se nalaze u većem broju svake pete godine, a ponekad i češće, iako je dio njih odselio iz Crikvenice. Marljiva generacija postigla je uspješna ostvarenja na svojim radnim mjestima, a i u privatnim životima. Danas, većinom u mirovini, imaju želju da se vide još češće tako da je dogovoreno već ljeto 2023. Godine prolaze, ali sjećanje na gimnazijske dane zauvijek ostaju. Tko bi i mogao zaboraviti jedan lijepi dio mladosti i odrastanja proveden u školskim klupama?

Sastali su se u konobi „Studec“, gdje je, nakon zajedničke fotografije nastavljeno uz ukusnu večeru i sjećanje na srednjoškolske dane i vrijeme koje danas provode s obitelji i prijateljima. Rado su se prisjetili razrednice prof. Dubravke Ivančić Fabković i ostalih profesora, kao i kolegice Ljiljane Zibar Trbović i kolege Darke Baretića koji nisu više s njima.
Pročitan je Darkov esej koji je poklonjen na jednoj davnoj obljetnici i upaljene su svijeće na crikveničkom groblju. Darkov esej završava lijepom misli: „A ja se dižem, odlazim u svakodnevicu, sretan što sam uspio staviti na papir jedno sjećanje koje to zaslužuje, s namjerom da s time izrazim zahvalnost onima koji su bili sa mnom, u tom ljudski izuzetno važnom, složenom vremenu sazrijevanja i onima koji su smatrali važnim da se na to vrijeme s večerašnjim druženjem podsjete.“ Ukusna i ugodna večera okrunjena je prigodnom i prekrasnom  tortom, a druženje se nastavilo na terasi  u ugodnom ambijentu konobe okružene vinogradom.

Susretu su se odazvalo 17 maturanata: Silva Ban Ercegović, Vesna Blažević, Varelija, Liana Car Manestar, Ivanka Crnčić Knez, Ivica Dokić, Nedjeljka Dračić Pluščec, Baldo Hreljac, Estera Ivančić Juretić, Drenka Jovanović Gračak, Elma Mahmutović Dujić, Gršo Mataija, Smiljka Matejčić Švarc, Stanka Maučić Maček, Predrag Petrović, Marijana Stener Car, Marija Šubert i Željko Udovičić.

Elma Dujić

Podijelite