Garry Kasparov u centru Crikvenice odigrao simultanku protiv 16 protivnika

Sinoć je Preradovićeva ulica u Crikvenici bila centar šahovskih zbivanja u Hrvatskoj. Velikan svjetskog šaha velemajstor Garry Kasparov igrao je simultanku protiv 16 protivnika istovremeno i svih je 16 pobijedio.
Među njegovim protivnicima najviše je bilo mladih šahovskih nada koje sudjeluju na 1. međunarodnom šahovskom festivalu u Crikvenici, kao i nekolicina poznatih osoba. Tako su svoje šahovsko umijeće protiv velikog Kasparova testirali Robert Ferlin, Joso Butorac, zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić, načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, aktivist Marin Miočić Stošić i drugi. Najduže se Kasparovu odupirao mladi crikvenički šahist Erik Haidinger, što je pokazatelj njegovog velikog šahovskog talenta.

Uoči simultanke Kasparova sa 16 protivnika, u Muzeju Grada Crikvenice održana je konferencija za novinare na kojoj je potpisana deklaracija o suradnji i održavanju Međunarodnog šahovskog festivala za mlade "Adriatic Crikvenica" te osnivanju šahovske akademije u obnovljenom prostoru Stare škole. Deklaraciju su potpisali Garry Kasparov, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i Zlatko Klarić kao predsjednik Fonda Gari Kasparov Adriatic.

Ivica Šubat

Podijelite