Fantastični rezultati boćara "Svetog Jakova" u 2022. godini


Rezultati koje su u kalendarskoj 2022. godini postigli boćari „Svetog Jakova“ najbolji su u klupskoj povijesti, ali ne samo to, njihova ostvarenja predstavljaju najveće uspjehe u povijesti Grada Crikvenice uopće, kad je riječ o momčadskim sportovima.
To se u prvom redu odnosi na osvojen naslov juniorskih prvaka Europe mladih boćara „Svetog Jakova“ te igranje seniorske momčadi u najjačem rangu ligaških natjecanja, među 8 najboljih momčadi Hrvatske.
Međutim, najvažniji dio priče su svakako fenomenalni rezultati boćara „Svetog Jakova“ postignuti u dresu reprezentacije Hrvatske na svjetskim prvenstvima.
Karlo Šaban je dvostruki svjetski prvak u disciplini parovi klasično. Prvi naslov osvojio je 29.10.2022. u francuskom Montbrisonu, na SP u boćanju za mlađe seniore (U23) u paru s Lukom Gašparom. Tjedan dana nakon toga Karlo je nastupio na SP u boćanju za seniore, u turskom Mersinu, gdje je 2.11.2022. osvojio zlatnu medalju u paru s Marinom Ćubelom.
Naslovom svjetskog prvaka okitio se i Žarko Jerčinović koji je na SP u boćanju za juniore (U18) u francuskom Montbrisonu osvojio zlatnu medalju u disciplini precizno izbijanje. Ovoj medalji Žarko je dodao i brončanu medalju u paru s Ivanom Načinovićem.
U Montbrisonu je dvije brončane medalje osvojio Lovro Šipek, jednu u disciplini pojedinačno klasično i drugu u štafetnom izbijanju s klupskim kolegom Filipom Klarićem. Boćari „Svetog Jakova“ su tako u dresu reprezentacije Hrvatske na svjetskim prvenstvima osvojili 3 zlatne i 3 brončane medalje!
Odlukom Hrvatskog boćarskog saveza za direktora svih reprezentacija i za izbornika seniorske reprezentacije Hrvatske imenovan je voditelj boćara „Svetog Jakova“ Vjekoslav Matetić. Pod njegovim vodstvom reprezentacija Hrvatske je na dva ove godine održana svjetska prvenstva (juniorsko i seniorsko) osvojila je 5 zlatnih medalja (Karlo Šaban i Luka Gašpar, Žarko Jerčinović, Duje Pirić, Karlo Šaban i Marin Ćubela te Pero Ćubela), jednu srebrnu medalju (Luka Gašpar) i 5 brončanih medalja (Lovro Šipek, Lovro Šipek i Filip Klarić, Žarko Jerčinović i Ivan Načinović te Marino Milićević). Uz to, na Mediteranskim igrama u Alžiru Ria Vojković je osvojila srebrnu medalju u brzinskom izbijanju, a brončanu medalju je u brzincu seniora osvojio Marino Milićević.

Seniorska momčad među 8 najboljih u Hrvatskoj
U kalendarsku 2022. godinu Boćarski klub „Sveti Jakov“ je ušao kao vodeći klub u 1. hrvatskoj boćarskoj ligi – sjever. U drugom dijelu natjecateljske sezone 2021./22. prva momčad je odigrala 12 utakmica u kojima je zabilježila 10 pobjeda, 1 neriješen rezultat i 1 poraz te je uvjerljivo osvojila naslov prvaka.
Osvajanjem prvog mjesta stekli su pravo igranja kvalifikacijske utakmice za plasman u Super Hrvatsku boćarsku ligu i to protiv riječkog „Vargona“ koji je u toj ligi zauzeo 8. mjesto. U utakmici odigranoj 2.7.2022. u Krku boćari „Svetog Jakova“ su rezultatom 22:4 pobijedili „Vargon“ čime su stekli pravo igranja u Super Hrvatskoj boćarskoj ligi u sezoni 2022./23., među 8 najboljih hrvatskih boćarskih klubova.
U debitantskom nastupu u Superligi 19.11.2022. u Boćarskom centru Podvežica u Rijeci boćari „Svetog Jakova“ pobijedili su momčad „Sokol Orbica“ iz Dugopolja rezultatom 15:11. Potom su poraženi od viceprvaka Europe boćara „Istre Poreč“ (6:20) i aktualnih državnih prvaka boćara „Bistona“ iz Baške Vode (9:17), da bi 2022. godinu zaključili velikom pobjedom protiv zagrebačkog „Zrinjevca“ rezultatom 14:12.
Boćari „Svetog Jakova“ trenutno zauzimaju 5. mjesto na ljestvici Super Hrvatske boćarske lige.
Za prvu momčad „Svetog Jakova“ u 2022. godini nastupili su: Leon Petz (16 utakmica), Damir Poslek (16), Karlo Šaban (15), Filip Klarić (15), Žarko Jerčinović (15), Lovro Šipek (15), Loris Polić (15), Adrian Šipek (12), Leon Brnić (12), Kristijan Šipek (11), Ivica Šaban (9), Kristijan Knežević (4), Dario Džida (1), Bojan Trkulja (1).
Druga seniorska momčad „Svetog Jakova“ osvojila je naslov prvaka 3. županijske boćarske lige – istok u sezoni 2021./22. te se plasirala u 2. županijsku ligu – istok. Nakon prvog dijela prvenstva 2. županijske boćarske lige u sezoni 2022./23. druga momčad „Svetog Jakova“ zauzima 1. mjesto na ligaškoj ljestvici.

Juniorska ekipa prvak Europe
Juniorska momčad „Svetog Jakova“ osvojila je naslov momčadskih prvaka Hrvatske na završnom turniru igranom u Brelima 15. i 16.6.2022. Najprije su u polufinalu pobijedili momčad „Pazina“ rezultatom 18:4, a onda u finalu riječki „Vargon“ 16:6. Za „Sveti Jakov“ su igrali Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek, Marcel Grbčić i Daniel Aleksić predvođeni voditeljem Vjekoslavom Matetićem.
Osvajanjem naslova državnih prvaka juniori „Svetog Jakova“ stekli su pravo nastupa na 1. Final Fouru četiri najbolje boćarske juniorske ekipe Europe. Final Four je održan 26. i 27. 2022. u Pont Saint-Martinu u Italiji, a juniorska ekipa "Svetog Jakova" predvođena trenerom Vjekoslavom Matetićem i njegovim pomoćnikom Karlom Šabanom osvojila je naslov juniorskih prvaka Europe.
Na Final Fouru pobijedili su sve protivnike, najprije talijansku ekipu "Bassa Valle Helvetia" 16:6, onda slovensku ekipu "Pliskovica 18:4 i u izuizetno dramatičnoj utakmici francusku ekipu "Val de Drome" 12:10.
U sastavu "Svetog Jakova" bili Žarko Jerčinović, Filip Klarić, Lovro Šipek, Adrian Šipek, Luka Tus, Leon Brnić i Luka Tomić. U ovom formatu natjecanja obavezno je u ekipi imati i boćarice, tako da su u sastavu „Svetog Jakova“ bile te boćarice Ana Stančić ("Pula") i Klara Širola ("Kastav").

Dominacija mladih boćara „Svetog Jakova“ na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske
Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da su na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske održanom u Ročkom Polju od 24. do 27.8.2022. boćari „Svetog Jakova“ osvojili prva mjesta u svih 6 disciplina, čemu su dodali još 5 srebrnih medalja, dok su „ostatku Hrvatske“ prepustili svega jednu srebrnu medalju i utješne brončane medalje. Slično je bilo i na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske za kadete (U15), održanom u Jadranovu od 22. do 25.7.2022. te na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete (U12) održanom u Pazinu od 27. do 29.7.2022.

Prvenstvo Hrvatske u boćanju za juniore (U18):

Pojedinačno klasično:
1. Filip Klarić ("Sveti Jakov")
3. Žarko Jerčinović („Drivenik“)
Parovi klasično:
1. Filip Klarić, Žarko Jerčinović („Sveti Jakov“)
2. Lovro Šipek, Adrian Šipek („Sveti Jakov“)
Bližanje i izbijanje u krug:
1. Žarko Jerčinović („Drivenik“)
2. Lovro Šipek („Sveti Jakov“)
Brzinsko izbijanje:
1. Lovro Šipek („Sveti Jakov“)
2. Filip Klarić („Sveti Jakov“)
3. Žarko Jerčinović („Drivenik“)
4. Adrian Šipek („Sveti Jakov“)
Štafetno izbijanje:
1. Filip Klarić, Žarko Jerčinović („Sveti Jakov“)
2. Lovro Šipek, Adrian Šipek („Sveti Jakov“)
Precizno izbijanje:
1. Žarko Jerčinović („Drivenik“)
2. Filip Klarić („Sveti Jakov“)
3. Adrian Šipek („Sveti Jakov“)

Prvenstvo Hrvatske u boćanju za kadete (U15):
Pojedinačno klasično:
2. Luka Tus („Drivenik“)
Parovi klasično:
2. Luka Tus, Luka Tomić („Sveti Jakov“)
Bližanje i izbijanje u krug:
1. Luka Tus („Drivenik“)
2. Adrian Šipek („Sveti Jakov“)
Brzinsko izbijanje:
1. Adrian Šipek („Sveti Jakov“)
2. Luka Tus („Drivenik“)
Štafetno izbijanje:
1. Adrian Šipek, Luka Tus („Sveti Jakov“)
Precizno izbijanje:
1. Adrian Šipek („Sveti Jakov“)
2. Luka Tus („Drivenik“)

Prvenstvo Hrvatske u boćanju za mlađe kadete (U12):
Pojedinačno klasično:
3. Petar Saftić („Bribir“)
Parovi klasično:
2. Fran Citković, Petar Saftić („Sveti Jakov“)
Bližanje i izbijanje u krug:
1. Petar Saftić („Bribir“)
2. Fran Citković („Grižane“)
Brzinsko izbijanje:
1. Petar Saftić („Bribir“)
Štafetno izbijanje:
1. Petar Saftić, Fran Citković („Sveti Jakov“)
Precizno izbijanje:
4. Marcel Grbčić („Sveti Jakov“)

Mladi boćari „Svetog Jakova“ nastupili su i na nekoliko međunarodnih turnira u sastavu reprezentacije Hrvatske.
Na najpoznatijem turniru „Denis Ravera“ održanom u Monte Carlu zlatne medalje osvojili su Adrian Šipek, Filip Klarić i Lovro Šipek. Na tradicionalnom Božićnom juniorskom turniru u Rijeci najbolji igrač je bio Žarko Jerčinović.

Bila je to godina koja će se po rezultatima jako teško ponoviti. Međutim, iz godine u godinu su boćari „Svetog Jakova“ rasli i postizali sve bolje i bolje rezultate. Pa zašto to ne bi bilo i u 2023.?

Ivica Šubat

Podijelite