Dobri poslovni rezultati Jadrana d.d.

Crikvenički Jadran d.d., vodeća turistička tvrtka na vinodolsko-crikveničkoj i makarskoj rivijeri ostvaruje sve bolje poslovne rezultate. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupni poslovni prihodi iznosili su 101,3 milijuna kuna, što je povećanje od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Posebno je uspješno bilo treće tromjesečje u kojem su prihodi bili 26 posto veći nego u tom razdoblju prošle godine. Rast prihoda Društva u najvećoj je mjeri rezultat novog investicijskog ciklusa, koji je, s povećanjem konkurentnosti, odnosno povećanjem kvalitete usluga i podizanjem kategorije smještaja u hotelima i kampovima, omogućio povećanje cijena.

I to sve unatoč činjenici da dio smještajnih kapaciteta zboga radova na njihovu uređenju nije bio u funkciji dio godine. Ovogodišnju glavnu turističku sezonu dio objekata dočekao je obnovljen i osvježen, poput luksuznog hotela Katarina u Selcu kojem je obnovljeno južno pročelje, a wellness centar upotpunjen novoizgrađenim unutarnjim bazenom. Novost su i preuređeni vanjski bazeni hotela Katarina čija ukupna površina prelazi tisuću četvornih metara, što ih čini jednim od najvećih na ovom dijelu rivijere, a otvoreni su i za vanjske goste. Sve smještajne jedinice hotela Omorika zajedno s novim depandansama te kompleks paviljona Resorta Ad Turres, dobili su ovoga proljeća potpuno novi izgled. U obnovu i uređenje objekata uloženo je do sada oko 106,5 milijuna kuna, a prema riječima predsjednika Uprava Jadrana d.d. Gorana Fabrisa, s jeseni su nastavljeni radovi.

Hotelsko poduzeće Jadran d.d. iz Crikvenice lanjske godine su preuzela dva obvezna mirovinska fonda PBZ Croatia osiguranje d.d. i Erste plavi d.d., te za razvoj kompanije osigurali oko 450 milijuna kuna. Grupa Jadran, koju uz matično crikveničko dioničko društvo čine i Club Adriatic d.o.o. iz Baškog polja, te od ljetos i Stolist d.o.o., upravlja s deset hotela različitih kategorija i tri kampa na području Crikvenice i Makarske. Dodaju li se tome i paviljoni i depandanse nekih od hotela, gostima se nudi više od 1.600 smještajnih jedinica, a u kampovima je na raspolaganju više od 1.100 parcela.

„U prvih devet mjeseci prihodi od smještaja bili su nam 18 posto veći nego lanjski, a prihodi od najma za čak 51 posto. Posebni nas veseli povećani prihodi u špici glavne turističke sezone. Tako smo u kolovozu, kada su bili u funkciji svi novouređeni kapaciteti u hotelima i kampovima, zabilježili porast prihoda od čak 37 posto, iako se i kod nas, kao i u drugima destinacijama na Jadranu, osjećao manjak gostiju u odnosu na prošlu godinu“ - kaže predsjednik Uprave Jadrana d.d. Goran Fabris i posebno ističe: „U konsolidaciji tvrtke veliku smo pozornost posvetili, uz poboljšanje kvalitete naših usluga, povećanju učinkovitosti na svim razinama. Zato su se dobri rezultati odrazili i na primanjima naših zaposlenika. Uz 6 postotni stimulativni dodatak na plaću, svakom zaposleniku isplatili smo i po dodatnih tisuću kuna nagrade s plaćama za lipanj, srpanj i kolovoz.“

Ostvarena dobit prije poreza i doprinosa (EBITDA) u Jadranu d.d. za prvih devet mjeseci iznosila je 33,8 milijuna kuna, odnosno 55 posto je veća nego lani u tom razdoblju, a na razini Grupe veća za skoro 70 posto i iznosila je nešto više od 40 milijuna kuna. Neto dobit u Jadranu bila je 22 milijuna kuna, veća nego lanjska za 74 posto, a dobit Grupe iznosi nešto više od 26 milijuna kuna. Lanjski gubitak od 13,9 milijuna kuna bit će pokriven dijelom od zadržane dobiti iz prethodnih godina od 3,7 milijuna, a ostatak iz budućih dobitaka.

crikva.hr

Podijelite