Do Maroka s Matejom Perkovom

Gradska knjižnica Crikvenica nastavlja s bogatim programom u Mjesecu hrvatske knjige. Tako je jučer ugostila poznatog koprivničkog putopisca Mateja Perkova koji je u prostoru Knjižnice održao predavanje „Od mora do vrha – Maroko 2015“ te predstavio svoju novu knjigu „Želim dotaknuti nebo“.
Na pitanje zašto Maroko – autor odgovara: nije daleko ni skupo, riječ je o sigurnoj modernoj zemlji Magreba, zanimljivim gradovima, povijesti i krajoliku, potpuno drukčijoj kulturi, izazovnoj, lijepoj i atraktivnoj planini te vrhovima na kojima Hrvati nisu bili.
Cilj mu je bio upoznati ljepote Maroka krenuvši od obale Atlantskog oceana, pješačeći  s ruksakom od 25 kg na leđima kroz živopisnu zemlju i uspinjući se do najvišeg vrha sjeverne Afrike - Jbel Toubkal (4167 m). U sklopu jednomjesečne ekspedicije osvojeno je još nekoliko izazovnih vrhova u masivu centralnog gorja Atlas, a mladi visokogorac posjetio je i marokanska urbana središta Marakesh, romantičnu Casablancu i prijestolnicu Rabat.
U Maroku, zemlji čaja, sve je drukčije – i ljudi koloritno obučeni koji ne vole da ih se slika, i promet, i građevine, i mirisi, i priroda, i džamije koje se razlikuju od primjerice balkanskih, i svakodnevni život, i hrana, i bazari … baš sve.
O  jedinstvenoj ekspediciji svjedočile su živopisne fotografije koje su nazočni mogli vidjeti na dinamičnom predavanju koje je uspješno predočilo šarenilo Maroka i ljepote najatraktivnije afričke planine koja razdvaja Mediteran i Saharu. Autor je doista uživao u svemu što snježna himalajska Afrika pruža kao i na jedinstvenom pogledu s masiva Atlasa na – Saharu.
U knjizi „Želim dotaknuti nebo“ Perkov je uz odlične fotografije ispričao svoje viđenje planinske romantike, a uz opise uspona samokritički sagledava i svoje odluke, razmišljajući o emocionalnom i duhovnom spajanju s planinom. Ljubitelji putopisa s tematikom planinarstva i outdoor sportova uživat će u ovom štivu koje će ih ponukati da razmisle o svemu onom što će ih obogatiti svaki put kada odluče svoje vrijeme provesti u prirodi.
Perkov je i na predavanju rekao da ga veseli što je u planinarstvu puno mladih ljudi, no nije svrha uspona selfie na vrhu ili putovanje samo po sebi, već obogaćivanje novim spoznajama, upoznavanje novih kultura itd.

Matej Perkov je u jutarnjim satima održao i edukativna predavanja u dvjema crikveničkim osnovnim školama koja su učenici popratili s velikim interesom. Najprije su učenici 4. razreda OŠ V. Nazora nazočili predavanju „Planinarimo i čuvamo okoliš“ o važnosti ekologije i potrebi očuvanja prirodnih resursa, a potom su osmaši OŠ Z. Cara čuli predavanje „Hrvatsku volim putujući“. U njemu je Perkov nastojao prikazati koliko naša domovina ima resursa za aktivno bavljenje planinarstvom i outdoor sportovima, s posebnim osvrtom na kulturno-povijesnu baštinu i prirodne ljepote o kojima se često ne može čitati udžbenicima, medijima i turističkim brošurama.

crikva.hr

Podijelite