Dječji tjedan u Gradu Crikvenici

Fotografije: Predstavljanje brošure o dječjim pravima i dokumentarnog filma o Dječjem vrtiću "Radost" u atriju hotela "Kaštel"

 

Sinoć je u atriju crikveničkog hotela "Kaštel" sve prštalo od dječjeg smijeha, pjesme i veselja. U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u Gradu Crikvenici predstavljen je rad Dječjeg vrtića "Radost" i to na jedan vrlo originalan način. Naime, kako nam je rekla ravnateljica Vrtića Martina Magaš kompletna prezentacija prepuštena je djeci, što je u konačnici ispalo odlično. Program je počeo solističkim nastupom na gitari učenice OŠ Zvonka Cara Chiare Pečaver, nakon čega su članice dječjeg čitateljskog kluba "Biblice" (inače nove dječje aktivnosti u sklopu Gradske knjižnice) nazočne upoznale sa sadržajima Dječjeg tjedna i ciljevima obilježavanja Međunarodnog dana djeteta. U svijetu i u čitavoj Hrvatskoj se Međunarodni dan djeteta obilježava s ciljem da podsjeti i senzibilizira javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Tako je 20. 11. 1989. na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije (tj. koja ju je potpisala i ratificirala) mora garantirati svakom djetetu. U Konvenciji se govori, prije svega, o obavezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih činilaca u vezi zaštite djeteta. To je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. Za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959.) koja ima moralnu snagu, Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njenih odredbi i uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Predstavljena vrtićka brošura Dječja prava

Program je nastavljen nastupom malih vrtićaraca iz skupine Prijatelji i smješkići koji su pjevali o mami Kukumki i malome Juju, da bi potom uslijedilo predstavljanje brošure o dječjim pravima u izdanju DV "Radost". Kako je rečeno, Konvencija o pravima djeteta je pisana za odrasle, a ova je brošura pisana za djecu, na način da je ona razumiju i njome se služe. Crteže u ovoj brošuri izradila su djeca u skupinama Školjkice (Dorian Car) Slatkići (Lea Lučić i Marlen Car), Morske zvjezdice (Matija Paladinić), Delfini i Šareni svijet (Nina Poropat i Rea Čotra) Loptice (Lana Žilić) Ribice (Paola Mikošić), Račići (Mari Kundija), Tići i Smješkići (Dorija Zorić Pap i Mia Ivančić), Prijatelji (Tea Lisko) i Smokvice (Dora Reljac). Uslijedilo je prikazivanje petnaestominutnog dokumentarnog filma o radu Dječjeg vrtića "Radost" u produkciji Rade Puhara i Internet televizije. Vrlo uspješna vrtićka prezentacija završila je prigodno, Chiara Pečaver je sjajno interpretirala Dylanovu  pjesmu "Knockin' on Heaven's Door".  

Bogat program Dječjeg tjedna u Gradu Crikvenici

Obilježavanje Dječjeg tjedna u Gradu Crikvenici počelo je jučer ujutro susretom djece i crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine. Danas će učenici OŠ Zvonka Cara posjetiti Gradski muzej, sutra će to isto napraviti učenici OŠ Vladimira Nazora, dok će učenici PŠ Jadranovo posjetiti svoju Kućicu od ribari. Najviše aktivnosti bit će u četvrtak i to u Gradskoj knjižnici gdje će tijekom čitavog popodneva biti više sadržaja – predavanje o zaštiti djece od virtualnog zlostavljanja (Klikni za nenasilje), poklon slikovnice za pedijatrijsku ordinaciju u Domu zdravlja Crikvenica (Nove priče za Kutić Bjelokutić), igranje društvene igre o pravima djece (Čovječe, ispravi se) i izložba knjiga (Nije lako biti djevojčica). U četvrtak će se učenici OŠ Vladimira Nazora na satovima likovne kulture i hrvatskog jezika upoznavati s pravima, ali i obvezama djece.


Ivica Šubat
Fotografije: Elma Dujić i Slavica Car    

Podijelite