Danas je Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svake godine, Međunarodnim danom Crvenog križa (8.5.), u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, započinje obilježavanje Tjedna Crvenog križa (8.-15.5.).

Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica, tijekom Tjedna Crvenog križa, organizira brojne aktivnosti za građanstvo, kao što su javnozdravstvene akcije mjerenja tlaka i šećera, nordijsko hodanje i sl. Za učenike osmih razreda osnovne škole svake godine se organiziraju i predavanja o sigurnosti u prometu, u suradnji s auto-školom T.A. Crikvenica i PP Crikvenica. Nažalost, ove godine Svjetski dan Crvenog križa i Tjedan Crvenog križa obilježavamo u okolnostima epidemije koronavirusa koje onemogućuju javne akcije i aktivnosti. Stoga će ovogodišnje obilježavanje Tjedna Crvenog križa biti u znaku pozornosti prema našim volonterima i njihovu radu i doprinosu, a sve putem medija i društvenih mreža. Iako su volonteri važna i nezamjenjiva karika u funkcioniranju Crvenog križa, pa tako i našeg društva, njihova uloga posebno dolazi do izražaja u krizna vremena, kao što je ovogodišnja epidemija koronavirusa.

- Možemo reći da smo ponosni na odaziv volontera i njihovu spremnost da pomognu u provođenju aktivnosti našeg društva u ovim kriznim vremenima. Od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, u direktnim terenskim aktivnostima GDCK Crikvenica na suzbijanju epidemije i njenih posljedica bilo je angažirano 11 volontera koji su sudjelovali u podijeli maskica, te podjeli humanitarne pomoći socijalno ugroženim građanima Grada Crikvenice i na taj način su odradili oko 60 volonterskih sati. Uz naše redovne volontere, organizirano su se uključili i članovi udruga "Vavik vjerna Kirija" i Vaterpolo kluba "Crikvenica" koji su se, na samom početku epidemije, stavili na raspolaganje društvu. Također, treba istaknuti i volonterke, najvećim dijelom umirovljenice, koje su sudjelovale u šivanju maskica.Ovom prilikom želimo, od srca, zahvaliti svim našim volonterkama i volonterima koji nam stoje na raspolaganju i bez kojih ni provođenje naših aktivnosti ne bi bilo moguće. Veliko hvala svima koji su, u vrijeme epidemije, bili uz nas i pomagali nam u obavljanju svakodnevnih zadataka. U znak obilježavanja Tjedna Crvenog križa, i ove godine će se na Veloj paladi, zavijoriti zastava Crvenog križa. - rekla je Irena Gašparović ravnateljica GDCK Crikvenica.

crikva.hr

Podijelite