Dan škole u OŠ Zvonka Cara

Prijepodnevnom svečanom sjednicom obilježen je još jedan Dan škole u OŠ Zvonka Cara Crikvenica. Kako je istaknula ravnateljica Desiree Pečaver, prigoda je to da se škola pokaže javnosti, pohvali svojim uspjesima te da se dodijele nagrade i priznanja. U programu su sudjelovali učenici nižih i viših razreda matične i područne škole, a dojmljivu pozornicu izradile su učenice od 5. do 8. razreda pod vodstvom mlade profesorice likovne kulture Lucije Granić u suradnji s profesoricom Alison Mavrić i prof. hrvatskoga jezika Marijanom Marić Tonković, redateljicom ovogodišnje priredbe. Tema je Lijepa Naša, a izloženi radovi predstavljaju samo jedan dio znamenitosti koje obogaćuju našu domovinu. Pozornica je podijeljena po bojama Hrvatske, a svaka nijansa plave boje obilježava gradove s dugom i bogatom poviješću.

- Obilježavamo Dan škole - škole u koju svi vjerujemo, na koju smo ponosni te kojoj, sigurna sam, svi želimo uspješnu i dugoročnu budućnost. Biti učitelj, prosvjetni djelatnik, osoba ili ustanova koja skrbi za mlade pa tako i za budućnost naše domovine nije lagan zadatak, no vrijedan je truda, ljubavi, rada i nade u svakome danu. Privodimo kraju još jednu školsku godinu koju završava sveukupno 345 učenika u matičnoj školi (262), Područnoj školi Selce (33) i Područnom odjelu Thalasotherapia (50). Poticanjem rada i kreativnosti te veseljem radi zajedničkog uspjeha već godinama održavamo Dječji božićni sajam - ponos naše škole. Glavnu ulogu u osmišljavanju sajma ima Učenička zadruga „Zvončica“ pod vodstvom učiteljice Anje Kostanjšek Brnić i skupina „Kreativne Zvončice“. U sajam se uključuje lokalna zajednica i to je zaista opsežni projekt koji uspješno održavamo dugi niz godina. Ove školske godine ponovno smo bili najkreativniji u Županiji izradom Memory igre „Moja Crikvenica“. Kombinacijom različitih pristupa, tehnika i materijala igra je dosjetljivo izrađena od tankih drvenih pločica na kojima je zalijepljena tkanina s pomoću grafičke preše otisnutim motivima crikveničke kulturno-povijesne baštine. Tako su uz pomoć 3D pisača učenici izrađivali natpis „Zvončica“ za kutiju u kojoj je 10 parova pločica kako bi se igra mogla igrati, naglasila je ravnateljica Pečaver u uvodnom dijelu svečane sjednice te se zahvalila i osnivaču Gradu Crikvenici što ulaže u školske objekte na svojemu području kao i u programe obrazovanja te u proračunu izdvaja sredstva i pomaže školi u praćenju materijalnih troškova i kapitalnih ulaganja.

Nakon uvodne riječi na red su došli učenici koji su uložili veliki trud i dodatan rad u razna natjecanja, smotre i natječaje. Neki su učenici već dobili svoja priznanja na natječajima i natjecanjima izvan Kataloga AZOO (Hippo, Dabar, Klokan, Sudoku i Glogomatika), a uz pomoć pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminke Citković, predsjednice Gradskog vijeća Vesne Car Samsa te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnice Ivone Matošić Gašparović učenicima koji su dosegli županijsku ili više razine natjecanja iz Kataloga natjecanja Agencije za odgoj i obrazovanje, natjecanjima iz znanja i sposobnosti uručene su prigodne nagrade u ime Grada Crikvenice. Na županijsku razinu natjecanja plasirala su se 63 učenika uz 19 učitelja mentora kojima se ravnateljica zahvalila na njihovom radu i angažmanu koji su omogućili učenicima da istaknu svoje sposobnosti.

Članice Školskoga odbora Sanja Krešić i Anita Kršul uručile su priznanja i nagrade učiteljima čiji su učenici osvojili do 5. mjesta na županijskoj razini natjecanja te uspjeh na višim razinama natjecanja (regionalna, međužupanijska i državna razina), kao i bukete cvijeća ovogodišnjim „jubilarcima“ za neprekidan rad u školstvu.

Uslijedio je najsvečaniji trenutak svečane sjednice – proglašenje učenika generacije. Ove je godine titulu učenice generacije ponijela Magdalena Rubčić, učenica 8. b razreda i prošlogodišnja dobitnica priznanja Zvon dobrote. O Magdaleninoj uzornosti s naglaskom na njezinu, danas rijetko viđenu „čistu dobrotu“ te o njezinim odličnim ocjenama, uspjesima i angažmanu na svim školskim događanjima tijekom proteklih godina govorili su svi njezini razrednici - učiteljice razredne nastave Dubravka Šarić i Mirela Čandrlić Matahlija te razrednica od 5. do 8. razreda Ivana Hegedűs Crnčić.

Napisala Sanja Krešić, foto Damir Donadić

Podijelite