Crikvenički umirovljenici na izletima

Jedna od aktivnosti Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine je organizacija izleta na koje se članovi Udruge rado odazivaju. Tako su u zadnjih nekoliko mjeseci umirovljenici bili na dva lijepa izleta s kojih su nam poslali svoje impresije. Kako za lijepe stvari nikad nije kasno objavljujemo njihove zapise s putovanja, jer kako najavljuju, ovakvih će izleta uskoro biti još.

Na Bučijadi u Ivanić-Gradu

U subotu 2. rujna Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine prisustvovala je Bučijadi kao gost Udruge umirovljenika "Treća dob" iz Ivanić-Grada. Uživali smo u šetnji gradom ispunjenim kreativnim dekoracijama od buča, velikoj ponudi raznih izlagača, prodajnom sajmu bučinog ulja i proizvoda od buče, izložbi gljiva, nastupu glazbenika na trgu, kušanju bučinih proizvoda, čak i piva, sjedeći pritom na maštovitim klupicama od slame. Na kraju je uslijedila večera u Gradskoj pivnici uz glazbu, nastup zbora i ples. Hvala "Trećoj dobi" Ivanić-Grad na srdačnom dočeku, ugodnom ozračju, prijateljskom druženju, dobroj zabavi i osmišljenom nam boravku u svom gradu.

U lipnju u Istri

Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, Podružnica Crikvenica, realizirala je 29.lipnja 2021. izlet u Istru, bajkovit kraj koji krase šume, obrađena polja, vinogradi, maslinici, more, rijeke, živopisni gradići s darovima prohujalih stoljeća.
Nakon jednogodišnje pauze zbog korone bio je velik interes za izlet, ali zahvaljujući trudu naše predsjednice Biserke Barac, sve podružnice su imale priliku za putovanje.
Prvo zaustavljanje bilo je u nama dobro poznatim Istarskim toplicama koje smo posjećivali dvaput godišnje radi termalne sumporne vode koja uz ostale tretmane liječi razne zdravstvene probleme. Sljedeća destinacija bio je Novigrad, antički gradić na zapadnoj obali Istre u blizini Umaga i Poreča, 2,5 km udaljen od slovenske granice. Gradić je bogat prirodnim ljepotama i kulturnim nasljeđem. Nakon ugodne šetnje pokraj valovima uzburkanog mora i osvježenja po vlastitom izboru nastavljamo vožnju do Limskog kanala, zanimljivog zaljeva između Vrsara i Rovinja. Vožnja brodicom po 12 km dugom kanalu ugodno nas je rashladila. Zbog mnogih podmorskih izvora more je smanjene slanosti, bogato planktonom i tu se nalazi poznato uzgajalište riba i školjaka. Limski kanal je užitak za ljubitelje prirode, strastvene gastronome i obožavatelje tajanstvenih povijesnih priča. Nastavljamo put do Rovinja, najromantičnijeg istarskog grada koji je zajedno s Porečom najjači turistički centar Istre i jedan od najjačih na Jadranu. Povijesnom jezgrom dominira glavna znamenitost crkva sv. Eufemije, čiji zvonik krasi Eufemijin bakreni kip. Gradski trg, Gradska palača, šarena pročelja zgrada, ulica Grisia, starogradska žila kucavica, izložba na otvorenom, sportska ponuda te raznovrsna događanja privlače brojne turiste. Puni utisaka napuštamo Rovinj i odlazimo u malo mjesto Dušani, 2,5 km udaljeno od Pazina. Posjećujemo Agroturizam Dušani, obiteljski restoran u kojem nam je organiziran ručak. Dojmila nas se gostoljubivost domaćina, piće dobrodošlice: teranino , biska, medica i druge poznate rakije. Poseban ugođaj stvorio je mladi harmonikaš koji je svojom glazbom raspjevao i rasplesao penziće željne druženja i zabave. Uz obilan i ukusan ručak te kvalitetna istarska vina zaokružili smo svoju priču. Korona nam je uskratila mnogo radosti i izletom smo povratili optimizam, nadu i vjeru u bolje dane. Ni paklena vrućina, ni godine nisu nas u tome spriječile.Maja Gašparović

Podijelite