Crikveničke nastavnice na humanitarnoj utrci UNICEF-a "Mliječna staza 2021"

1 - Iva Suden, Iris Mrzljak i Ana Tomić Njegovan

Humanitarna utrka UNICEF-a "Mliječna staza" održava se i ove godine virtualno diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. "Mliječna staza" zamišljena je kao utrka u kojoj su se u razdoblju od 3. 9. do 12. 9. pomoću aplikacije "sakupljali" kilometri za djecu s poteškoćama, a ove godine u nju su se uključile nastavnice iz Srednje škole dr. Antuna Barca Ana Tomić Njegovan, Iris Mrzljak i Iva Suden te sakupile 230 kilometara.

"Za djecu s teškoćama u razvoju ključno je da dobiju pravovremenu i kvalitetnu podršku. To čini razliku između prilike da ostvare svoj potencijal i života na margini društva. Djeca s teškoćama bez pristupa uslugama stručnjaka nemaju odgovarajuću priliku za razvoj i sudjelovanje u životu svojih zajednica. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija pogoršala. Želimo podržati uvođenje i proširenje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama. Tamo djeca mogu dobiti stručnu podršku (rehabilitatora, socijalnog radnika, prema  potrebama i logopeda, psihologa, glazboterapeuta… ), družiti se sa svojim vršnjacima, učiti te stjecati vještine koje će im omogućiti da budu samostalniji. Sredstva prikupljena putem "Mliječne staze 2021." uložit će se u uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka za djecu s teškoćama, uvođenje grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te uvođenje kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama (Rastimo zajedno Plus).
Sredstva će se usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije – u krajeve Hrvatske gdje usluge stručnjaka ne postoje ili ih nema dovoljno.

Iva Suden, prof.

Podijelite