Crikvenička nogometna kronika (66)

1 - Marijan Tucaković

U listopadu 2008. g. igrale su u Crikvenici mlade reprezentacije Hrvatske i Italije (U-20). Tom su prigodom klub  posjetili zvaničnici HNS na čelu s predsjednikom Markovićem.
U novoj nogometnoj sezoni 2008/2009. je Uprava crikveničkoga kluba pod vodstvom upornog, radišnog i snalažljivog predsjednika Željka Muže odredila novome treneru Tomislavu Lopcu i ekipi zadaću: igrati tako da se u 2009. godini crikveničkoga devedesetogodišnjega jubileja, uđe u Treću HNL.
U ekipu su pristigli i dvojica provjerenih igrača, izvrsni napadač Marijan Tucaković i Miliam Guerrib iz Krka.
U prvoj utakmici su igrali Crikvenica i Krk (3:0), a upravo su Tucaković i Gueerib te mladi Butorac bili strijelci.
U III. kolu jeseni je u utakmici Crikvenica - Vinodol crikveničku ekipu vodio Lopac, a novljansku Marinko Buljat. Tek je u 80. minuti na nabacivanje Tucakovića iz kornera Guerrib manirom vrhunskog strijelca pogodio mrežu.
Kad su Crikveničani pobijedili u Žminju, planovi s početka jeseni su se pokazali realnima, jer kad je kod kuće svladan Umag (4:0), bila je to dvadeseta crikvenička igra kod kuće bez poraza, što se vidjelo na tablici - zauzeto je 1. mjesto.

Primorci su se dugo mučili s najmlađom ekipom u ligi, Goraninom, no sadržajna igra je dala dobar rezultat.
U utakmici Crikvenica - Jedinstvo Omladinac, derbiju vodećih momčadi lige, trener Lopac je imao problema sa sastavom. Bez petorice standardnih (Perušić, Kremenović, Jurinčić, Ivančić, Knežević) se beskompromisno ušlo u utakmicu. Prvo poluvrijeme su odigrali izvrsno no nedostajali su golovi. U drugome poluvremenu je sve stvljeno na svoje mjesto golovima Tucakovića i Kune.
Kirci su opet na vrhu (NL, 19. listopada 2008, S. Lončarić).
Pobjedničko raspoloženje je vladalo momčadi. Novi list je pratio događaje u 4. ligi te su objavljeni naslovi i podnaslovi: Lider je srušen u Bujama (5:3), Rapsodija Kiraca (Crikvenica - Halubjan, 3:0), Prvak se provukao (Naprijed - Crikvenica, 0:0), Krčani srušili lidera s bijele točke (1:0).

Bila je to prva proljetna utakmica bez Tucakovića i Peričića, koji su otišli u Novalju.
U ožujku 2009. godine se igrala prijateljska utakmica Crikvenica - Rijeka (0:2). Rezervni sastav Rijeke u prvome poluvremenu nije stvorio ozbiljnu priliku, a tek kada je trener R. Rubčić na teren poslao udarnu postavu: Mance, Miladin, Cerić, Čagalj, Dabac, Landeka, Fernandez, Štrok, Ah. Sharbini, An. Sharbini, Bijelić, Datković, onda su Crikveničane, koji su isprobali sve raspoložive igrače, prisilili na predaju. Sudio je domaći sudac Vladimir Lončarić - Roda.
U XVIII. kolu  je osvojen bod u Novome, a važno je bilo pobijediti Mladost (Fažana) kod kuće, što je i učinjeno.
Minimalan cilj je bio osvojiti bod u Umagu.
U subotu, 18. travnja 2009. godine, su se igrači, Uprava, navijači i cijela Crikvenica na crikveničkome groblju oprostili od jednoga od najboljih crikveničkih navalnih igrača u povijesti kluba, Zdenka Ivančića.
Mali kiks se dogodio u Delnicama, gdje su dva igrača bila isključena zbog dva žuta kartona (Guerrib i D. Knežević). I u Pazinu je bilo 4:1 za domaćine. Lider je potopljen u Pazinčici.

Strah se uvukao u redove Kiraca, jer više nisu bili na prvome mjestu, već su ih zamijenili Krčani. Pobjedom protiv Buja (2:0) je vraćeno prvo mjesto, jer su Krčani poraženi od Jedinstva  na svome terenu.
Tri kola prije kraja je Halubjan zahvaljujući svojem golmanu Chinchelli sačuvao vodstvo, a kako je Jedinstvo pobijedilo, bodovno se izjednačilo s Crikveničanima (50), dok su Opatija i Krk imali su po dva boda manje.
Odlučna utakmica za Crikveničane je bila na gostovanju u Klani, gdje su često gubili, ali i pobjeđivali. Te subote, 7. lipnja 2009. godine, trebala je pobjeda, a kada je Guerrib petom postigao pogodak, ostvarenje crikveničkih želja je bilo blizu. U drugome poluvremenu su Kremenović u 61. minuti i Ivančić u 62. minuti iz jedanaesterca osigurali trobod. Time su Crikveničani sami, ne gledajući druge, rješavali svoj položaj, jer je u Novome mimo očekivanja Jedinstvo pobijedilo s visokih 4:1.

U zadnje kolo su Crikvenica i Omladinac ušli poravnati. Obje ekipe su bile domaćini, a dvije prve ekipe iz Četvrte lige su išle u Treću ligu. Došla je dugo očekivana subota 13. lipnja 2009. godine, kada su se pored Dubračine susreli Crikvenica i Naprijed. Pune tribine, korektno sportsko ozračje, uz činjenicu da su u posljednje kolo čak četiri momčadi (Crikvenica, Jedinstvo, Opatija i Krk) ušle sa šansama da izbore plasman u Treću ligu. Crikvenici je bio dovoljan neriješen rezultat, ali su domaći na terenu djelovali moćno i razigrano. Ivančić, Butorac, Đulabić i Kremenović su svojim pogocima zapalili pobjedničke baklje, jer je ovom pobjedom okrunjena višegodišnja želja igrača, uprave, navijačke skupine Kirci i građana Crikvenice da u godini kada klub slavi 90 godina postojanja nađe svoje mjesto u redovima trećeligaša.

Ovime je ostvaren velik sportski iskorak, a razdraganost i pjesma igrača, Uprave i navijača se čula dugo u noć na domjenku za sve koji su se te večeri našli u i oko novih društvenih prostorija na Gradskome stadionu.
Na kraju je osvojeno drugo mjesto. Na tablici je Jedinstvo Omladinac zauzelo prvo mjesto, jer je za pogodak bilo bolje u međusobnim susretima. Ovo nije prvi put u povijesti da Crikvenica s druge pozicije ide u viši rang. Zadovoljstvo je istaknuti činjenicu da je velikom zauzetošću igrača, trenera i odlučne uprave Crikvenica ušla u 3. HNL, gdje će po treći puta u svoj povijesti igrati s momčadima od Zeline, Novalje do Pule.

NK "Crikvenica" u sezoni 2008/2009. (oni su se plasirali u III. HNL) - gornji red: Miliam Guierrib, Ratko Kremenović, Krešimir Ivančić, Branimir Šarar, Igor Vukelić, Viktor Jurić, Dalibor Perušić, srednji red: Marin Hreljac, Marijan  Tucaković, Ivan Jurinčić, Denis Samaržija, Goran Šimić, trener Tomislav Lopac, Dani Smojver, Robert Peričić, Ivica Vučković, Igor Savić, sjede: Šime Katnić - oružar, Igor Đulabić, Vanja Devčić, Radan Knežević, Goran Kuna, Ivan Butorac, Vukić.

  

Podijelite