Crikvenička nogometna kronika (51)


Smjena klupskoga vodstva

U novo prvenstvo je Crikvenica ušla sa starim i nekim novim igračima, a to su bili: Pugelj, Vukić, Tomakić, Knežević, Pušić, Paropatić, Starčević, Barac, Filipović, Buljat, Suljkanović, Svetić, Rubčić, Brnjac, Šamanić, Radoslav Brkljača, Ivan Smojver, Jerčinović, Mavrić, Ažić i V. Butorac.
U prvome kolu su Crikvenica i Goranin igrali 2:0, a kasnije 0:3 (b.b.). Crikveničani su na svome travnjaku dobili utakmicu s 2:0. Gorani su se žalili da domaćin nije imao u ekipi tri igrača mlađa od 22 godine kako su tražile propozicije. Crikveničani su imali samo dvojicu igrača ispod te dobne granice i stoga su izgubili bodove za zelenim stolom.
U trećemu kolu je protiv Halubjana bilo 3:1, a u Marčani su na malom i vrlo lošem igralištu pobijedili domaći, ali su zato platili drugi Istrani iz Fažane kad su bili u Crikvenici i dobili pet pogodaka.
I ova sezona je loše krenula. Nakon sedam kola su Crikveničani bili zadnji sa svega četiri osvojena boda. U vaterpolo uvjetima Crikveničani su bili bolji na Lonji. Pugelj je obranio kazneni udarac, a Paropatić je promašio s bijele točke. Ipak, završilo je 1:3 za goste.
Kad se pomislilo da dolazi ozdravljenje, morala se progutati još jedna gorka pilula, Pula ICI je u Crikvenici postigla gol u zadnjoj minuti. Utakmica je odigrana ranije zbog odlaska Crikveničana u njemački gradić Ehingen, gdje će biti prikupljena sredstva za pomoć klubu koji dolazi iz zaraćene zemlje.
Nakon povratka se gostovalo u Umagu, gdje su domaći za tri minute dali dva gola i to je bilo dosta za pobjedu.
Do kraja jesenskoga dijela zabilježena je i pobjeda Opatije u gostima, 0:3.
Još jedna čaša žuči ili potop bijelih pored nabujale Dubračine, napisao je A. Atanasić. Lider iz Ogulina je potvrdio titulu jesenskoga prvaka, a Crikveničani su u 11 jesenskih utakmica sakupili svega devet bodova i bili na 13. mjestu.
U četvrtoj ligi vodili su Klana i Vinodol, iz 15 kola su imali po 20 bodova.

Krajem prosinca i u siječnju 1993. godine su u Crikvenici prosuđivali vrlo loš rezultat nogometne vrste u Trećoj hrvatskoj ligi. Bio je to rezultatski neuspjeh, ali više su zabrinjavali poremećeni međuljudski odnosi u ovome klubu, a velike su bile i financijske dubioze. Uprava se osula, a na čelu kriznoga stožera bila je igračka legenda toga kluba, Zdenko Ivančić, koji je trebao pripremiti izvanrednu skupštinu kluba.
Početkom veljače 1993. godine je na skupštini smijenjen Upravni odbor, predsjednik Stipe Marušić i tehnički direktor Džemal Begić - Bego te je izabrano novo predsjedništvo. Za predsjednika je izabran Zdenko Ivančić, za dopredsjednika Ivan Ivanković, a za direktora Milan Lulić. Oni su dobili potporu svih struktura, ali ostalo je na obećanjima. Financijske teškoće su se mučno rješavale. Vladala je neimaština na svim razinama; samo u Crikvenici je u veljači 1993. godine bilo smješteno 7.600 prognanih i izbjeglih.
Za proljetni nastavak je trener Željko Mudrovčić pripremao Pugelja, Jeličića, Vukića, Šabana, Sarajliju, Budžara, Pušića, Smojvera, Butorca, Tomajića, Ažića, Gašparovića, Blaževića, Njegovana, Tomakića, Lelasa, Štulića, Juričića, Starčevića, Gulina, Jurića, Puhala, Uhlarika, Jovanovića i R. Brkljaču (ukupno je kroz ekipu prošlo 38(!) igrača).
Proljeće je započelo polovičnim uspjehom. Pet utakmica su odigrali neriješeno. U travnju se na utakmici Crikvenica:Naprijed (0:3) vidjela crikvenička nemoć. Ekipa je bila bezvoljna, neborbena i u 90 minuta nisu ozbiljno ugrozili vratara gostiju, Mikuličića.
U ovo doba je crikvenički klub imao juniorski sastav, koji je bio u sredini tablice, kadeti su uvjerljivo bili zadnji, a pioniri također pri dnu tablice. Jedino su početnici najbolje stajali sa 17 bodova.
Početkom svibnja 1993. godine su golom Ozrena Gulina s 25 metara Crikveničani u gostima pobijedili Pulu ICI. Bila je to odlična utakmica, s mnogo prilika s jedne i druge strane.
Zatim su slijedila tri neriješena ishoda (Umag, Lučki radnik, Grobničan). U Mavrincima su Crikveničani igrali vrlo dobro, ali sudac Tešić nije sudio objektivno mislili su gosti. Bilo je 0:0.
Put u Opatiju koncem svibnja bio je neslavan. Doživljen je težak poraz, 4:0 za domaće.
Kod kuće su se u predzadnjemu kolu pomorci nasukali u Crikvenici s 2:1. Trener Crikveničana Mudrovčić je rekao: Borili smo se za opstanak, a ovom povoljnom rezultatu pomogao je vratar Pugelj. Vladimir Lukarić, trener Pomorca, je izjavio: Drago mi je ako Crikvenica ovim bodovima ostane u ligi.

U zadnjemu kolu je u gostima u Ogulinu Brkljača u 90. minuti s 20 metara pogodio mrežu i osvojen je dragocjeni bod. Novi prvak je postao Uljanik, koji je imao bolji međusobni omjer prema Grobničanu. Iz lige su ispali Goranin, Gospić i Mladost (Fažana).
Trener Željko Mudrovčić po treći put odlazi u Rijeku. U srpnju se trenerskoga posla prihvatio prognanik iz Vukovara, dobar bivši igrač tamošnjega Radničkog, Željko Mažar, a pomoćnik mu je bio Dubravko Jeličić.
U klubu su ostali gotovo svi koji su igrali protekle sezone i sačuvali trećeligaški status, jedino je u Umag otišao važan igrač, vratar Zdravko Pugelj.
Prilično se sredila i financijska situacija, jer je klub imao još 11.000 DEM duga.

Podijelite