Crikvenička nogometna kronika (48)

Nogometaši "Crikvenice" početkom devedestih: Džemal Begić, Dubravko Jeličić, Zdravko Pugelj, Boro Tomić, Dino Smojver, Miodrag Golik, Radoslav Brkljača, Marinko Buljat, Nenad Grozdanić, Željko Mudrovčić - trener (stoje), Ivica Knežević, Mladen Lukarić, ---, Damir Vukić, Leo Filipović, Dragan Tomaić, Zoran Rubčić (čuče) 

U NOVOJ DRŽAVI - REPUBLICI HRVATSKOJ

Regionalna liga - Primorska skupina 1990/91. g.                                   

Na kraju života bivše države sustav natjecanja u sezoni 1989/90. je bio:
1. Prva savezna nogometna liga
2. Druga savezna nogometna liga
3. Međurepublička nogometna liga
4. Hrvatska nogometna liga - Zapad
5. Regionalna nogometna liga - Primorska skupina
6. Primorska liga
7. Goranska liga.  

Nakon provedenih demokratskih izbora 1990. godine uslijedit će velike političke promjene, koje su stvorile mogućnost da Hrvatska raskine s komunističkim nasljeđem i postane demokratski ustrojena i neovisna država.
Dakle, u novoj sezoni se na kormilu Crikvenice nalazio stari - novi trener Željko Mudrovčić.
Prvoga rujna 1990. godine je protiv Vrbovskoga u Crikvenici bilo 3:0, taj su rezultat ostvarili: Golik, Knežević, Katnić, D. Smojver, Lukarić, Filipović, Tomasić, Vukić, Rubčić, Buljat, Brkljača, Grozdanić, Ažić i Jurić, a u drugim susretima će igrati i Tomić, Tomaić, Pugelj, Behrami, Gulin i Brozović.
Iduća tri kola zaredale su se pobjede: protiv Borca (3:1), Željezničara (2:1) i Ina Delte (7:3).
Slijedilo je malo opuštanje u Ogulinu (3:2 za domaćine), a onda opet lijepi niz pobjeda protiv Klane i Krka.
Lokomotiva odnosi bodove iz Crikvenice, a zatim su bila dva neriješena rezultata protiv Omladinca i Opatije.
Nakon pobjeda nad otočanima Rabom i Malim Lošinjem je Crikvenica poslije 15 odigranih kola te jeseni bila na prvome mjestu, pred ogulinskim Jedinstvom

Ocjenu polusezone dao je trener Željko Mudrovčić:
- Puno smo radili ja i moj pomoćnik Nikola Udovičić. Uprava nas je podržala. Izravni konkurentni Jedinstvo DIP i Opatija dolaze na proljeće u Crikvenicu. Više smo mogli učiniti u Ogulinu, jer smo vodili 2:0, a kod kuće nas je iznenadila Lokomotiva. U ekipu se vraća Gulin, a možda i Ivan Smojver. Zahvaljujemo se vjernim navijačima koji nas prate i bodre, kazao je tada trener.
U pripremnim utakmicama za proljeće 1990/91. godine pobijeđen je Nehaj s 5:2 i Bunjevac sa 6:2.

U veljači 1991. godine obavljeno je proglašenje sportaša godine za 1990. godinu. Tada je rečeno da je Sportski savez Crikvenice imao 40 klubova s ukupno 1.500 sportaša. U klubovima nije radio niti jedan profesionalni stručnjak. Uočen je skok kvalitete, ali je planirana stopa izdvajanja za sport bila smanjena.
Pomak je učinjen u izgradnji novog igrališta u Crikvenici te izgradnji novog nogometnog igrališta u Novom Vinodolskom.
Kako proljeće zna biti ćudljivo, unijelo je slično raspoloženje i u crikveničke redove. Dva goranska kluba: Željezničar i Goranin, zabilježili su kod svojih kuća pobjede, a Goranka iz Ravne Gore je u Crikvenici dobila sedam golova. Nakon 20 odigranih kola  Crikvenica je još uvijek bila prva s 27 bodova, a uporno su je pratili Ogulinčani s 26 bodova.

Politička klima u zemlji postaje sve složenija, jer se dio Srba u Hrvatskoj odupirao promjenama, a posebice slabljenju veza s Beogradom. Krvavi Uskrs na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine, kada je ubijen hrvatski policajac Josip Jović, označio je početak rata na ovim prostorima. Te su nedjelje zbog vrlo napete situacije, posebice u miješanim sredinama, odgođene utakmice u Gorskome kotaru, Vrbovsko - Jedinstvo DIP i Željezničar (Srpske Moravice) - Goranin.
I pored složene političke situacije, prvenstvo se u našoj regiji nastavilo, doduše, u ne baš normalnim uvjetima. Početkom travnja 1991. godine Crikvenica je potukla Ina Deltu u gostima (1:6).
Crikvenički juniori su u 12 utakmica osvojili svega šest bodova, a pioniri osam.
U derbi utakmici kod kuće protiv Jedinstva DIP iz Ogulina, golovima Ažića i Jurića, prvih strijelaca Crikveničana, igrano je s 2:2. Iako su dva puta vodili, domaći su dozvolili izjednačenje u 85. minuti.
Iduće nedjelje u Klani je bilo slabo izdanje Kiraca (2:0 za domaće), a Jedinstvo DIP nije igralo.

I opet treba spomenuti juniore koji su u 15 kola osvojili svega šest bodova, gol-razlika je toga trenutka bila 24 : 125 (najviše primljenih golova u juniorskoj ligi), a pioniri su bili krenuli prema sredini tablice.
Veterani se u sezoni 1990/91. nisu natjecali.
Bolno je primljen poraz od Bodula, koji su došli va Goru (Crikvenicu) i pobijedili s 1:4, a Jedinstvo je u borbi za vrh pobijedilo u gostima. Raspoloženje je popravljeno pobjedom protiv Lošinja (8:0), kada su se iskazali strijelci Ažić (2), Filipović (2), Jurić (2), Brkljača i Vukić.

Dana 19. svibnja 1991. godine je održan referendum za neovisnu Hrvatsku, na kojemu je hrvatski narod ogromnom većinom (više od 94 %) bio za neovisnu i suverenu Hrvatsku.

U zadnja tri kola je Crikvenica pobijedila Opatiju, a Rabljani se nisu dali iznenaditi na svome otoku. U zadnjemu kolu s Rječinom kod kuće utakmica je prema pravilima prekinuta u 80. minuti, jer su gosti ostali sa sedam igrača. Dvojicu je  isključio sudac, jednoga je igrača trener Rječine izvukao iz igre zbog nesportskog ponašanja, a kada je četvrti izašao zbog ozljede bio je kraj susreta, ali tada je bilo 5:0 za Crikvenicu i nikakvih dvojbi nije bilo.
Na koncu je Crikvenica osvojila treće mjesto, iza Jedinstva DIP i Opatije. Bodovi manjka su izgubljeni u izravnim utakmicama, bod s Jedinstvom, protiv Krka kod kuće dva boda, a u Gorskome kotaru su izgubljene dvije utakmice.
Crikvenica ostaje u Regionalnoj ligi, a borili su se za Hrvatsku ligu.  

Podijelite