Crikvenička nogometna kronika (43)

NK "Crikvenica" 1983. g.: Boro Tomić, Zdenko Ivančić, Mladen Lukarić, Nikola Udovičić, Davor Vukelić, Mladen Janković, Dino Smojver, Komadina, Albin Manestar, Zdravko Brkljačić - trener (stoje), čuče: Branko Bosančić, Zlatko Uremović, Zoran Šimičević, Miro Vukić, Edis Jasprica, Ljubo Božić, Marko Deranja, Leo Filipović (čuče)

Susreti s najjačima na zapadu 1983/1984. g.

Sustav natjecanja u sezoni 1983/1984, godinu nakon reorganizacije natjecanja, izgledao je ovako:
1. Prva savezna liga
2. Druga savezna liga - Zapad/ Istok
3. Hrvatska nogometna liga - četiri skupine
4. Regionalna nogometna liga (Primorska skupina)
5. Primorska nogometna liga - Zapad/Istok
6. Goranska nogometna liga.

Nova natjecateljska sredina tražila je od Crikvenice veću zauzetost što se tiče treninga, igračkog kadra i stvaranja drugih materijalnih uvjeta. Provjereni igrači Vukelić, Udovičić, Vukić, Jasprica, Lukarić, Filipović (koji se vratio) i bratići Smojver, bili su neko jamstvo za mirnu jesen.
Prva utakmica protiv Kraljevice (5:0) davala je nadu u navedena očekivanja.
Druga utakmica protiv Grobničana u gostima bila je dramatična (2:2). Zadnjih 9 minuta su Crikveničani poravnali rezultat.
Od III. kola dolazi crna serija. Protiv Digitrona kod kuće završilo je 1:3, bilo je to mučenje, čak ni kazneni udarac nije pretvoren u zgoditak (Jasprica). Gosti su lukavo postupili, dali su flastere Jasprici i Lukariću i problemi su bili riješeni.
Veliki broj gledatelja u Senju je početkom listopada 1983. godine vidio toga dana slabe obrane Davora Vukelića: jedan gol je dobio izravno iz kornera, a drugi iz žabice.
Iduće nedjelje je iskusna momčad Istre iskoristila i poluprilike i pobijedila s 2:0 pored Dubračine.
Sredinom listopada je lider Orijent odnio iz Crikvenice oba boda, Crikveničani nisu bili slabiji, ali su Sušačani bili snalažljiviji.
U Labinu novi peh, Crikveničani su vodili, a domaćin je tek u 81. minuti izjednačio, ali je 5 minuta prije kraja polučio i pobjedonosni gol.
Čekalo se Opatiju da se nakon mjesec i pol osjeti slast pobjede. Kad se 7. studenoga 1983. godine gledala tablica, moglo se vidjeti da je iz devet susreta Crikvenica imala samo pet bodova.
I u X. kolu je kod kuće protiv Jadrana iz Poreča bilo 0:2. Opet novo razočaranje, jer su gosti u 11. minuti već vodili s dva pogotka prednosti, što je ostalo do kraja.
Protiv Ine je u gostima odigrano 1:1. Gosti su bili bliže pobjedi, imali su dvije vratnice. U crikveničkim redovima je bilo dosta nediscipline, jer su mnogi igrači bili opterećeni žutim kartonima.
Na rastanku od jesenskoga dijela u Klani je bilo 1:1. Dioba plijena na zaleđenoj Grašćini. Domaćin je vodio, nakon 30 minuta igre imao pregršt prilika, dvije vratnice, ali je neoprezna domaća obrana otpuhnula bod na obale Crikvenice.
Te je jeseni Crikvenica bila 11. na tablici.
U pripremnim utakmicama za proljetni nastavak je u gostima pobijeđen Naprijed, a kod kuće je s Nehajem odigrano 0:0. Vrlo korektno je sudio Nikola Udovičić.
Prva proljetna utakmica protiv Kraljevice na Oštru 1984. godine je odgođena zbog lošeg vremena, a u drugoj je pobijeđen Grobničan s 4:0. U derbiju začelja u Bujama je Jasprica propustio nekoliko prilika u prvome poluvremenu, a u drugome se nisu ukazale. Bilo je 2:0 za Digitron.
Protiv čvrstog Nehaja je igrano 1:1. Gosti su poveli. Domaćin je imao terensku premoć, ali malo šansi. Izjednačio je Damir Vukić iz slobodnog udarca s 30 metara.
Težak poraz pretrpljen je u Puli s Istrom, 7:0, nešto lakše je bilo s Orijentom (1:0).
U Poreču su bez Lukarića, Božića, Brkljače i Tomića Crikveničani igrali smireno i pokazali jednu od boljih igara od momčadi koje su toga proljeća igrali u tome gradu i uspjeh nije izostao - 1:3.
Trener Zdravko Brkljačić, koji je bio vrlo dobar vratar 60-ih godina u Veležu, Karlovcu, Vojvodini i klubu Standard-Liege je odstupio, a sredinom svibnja 1984. godine je crikveničko kormilo preuzeo Senjanin Mile Rončević.
U zadnjemu kolu kod kuće se protiv Klane vodila borba za bodove spasa. Obje su momčadi tijekom prvenstva mnogo toga propustile te su za zadnji nastup u sezoni ostavile rješavanje pitanja opstanka u ligi. Goste je sreća mimoišla, a trebao im je bod. I u ovoj utakmici je Udovičić, koji je tradicionalno dobro igrao protiv Klane, dao odličnu partiju i odlučujući pogodak.
Na koncu je prvi bio Orijent, Crikvenica deveta, a njezini juniori su zauzeli osmo mjesto s osam bodova iz 17 utakmica.

Podijelite