Crikvenička nogometna kronika (42)

1 - Momčad "Crikvenice" 1982/83. Stoje slijeva: Mladen Lukarić, Nikola Udovičić, Davor Vukelić, Ivica Gržičić, Mladen Janković, Ivica Smojver, čuče: Ljubo Božić, Edis Jastrica, Miro Vukić, Leo Filipović, Zlatko Uremović.
2 - Četvrto mjesto u Regionalnoj ligi, 1982/83. g. Stoje slijeva: Slobodan Gračaković - trener, Ferdo Stojanac, Miro Miljković, Nikica Sečen, Damir Vukić, Davor Vukelić, Ivica Knežević, Mladen Janković, Boro Tomić, Dubravko Jeličić - pomoćni trener, čuče: Zlatko Uremović, Tomislav Komadina, Edis Jasprica, Dino Smojver, Leo Filipović.

 

NAPOKON PRVO MJESTO

U ljeto 1981. godine momčad se počela pripremati za narednu natjecateljsku sezonu odlučna da osvoji prvo mjesto a time i plasman u Regionalnu ligu.
Trener Gračaković podržavao je igrače te je s njima proveo duge i vrlo temeljite pripreme kakve igrači do tada  nisu imali. Vrlo ozbiljno pripremali su se Vukelić, I. Matejčić, Knežević, D. Vukić, I. Smojver, M. Lukarić, Lj. Božić, E. Jasprica, I. Gržičić, D. Jeličić, Šimičević, D. Katnić, I. Butorac, V. Lončarić te stariji već veterani Udovičić, Ivančić i Tomašić koji su  htjeli pomoći. Tih se priprema igrači i danas sjećaju vjerojatno i zbog toga što su dale obilje plodova.
U prvom kolu u Lokvama bilo je 2:2 a potom su uslijedile pobjede protiv Lučkog radnika u gostima  i Halubjana kod kuće. Rezultatski velika pobjeda ostvarena je protiv Pomorca (8:0). Bilo je i isključenih igrača. Delegat (Milan Perović) je u zapisnik upisao da je sudac (Božidar Kamenar) u drugom poluvremenu popustio ne kondiciono već psihički. Mislim, olako je shvatio igru s obzirom na dotadašnji rezultat.
U listopadu je momčad i dalje igrala dobro.Kod kuće su svladani Lošinj i Primorje a u gostima Jedinstvo. Goranin je kod kuće obranio bod, a Lokomotiva je stradala od udarca Ivana Smojvera.
Na kraju jeseni Crikveničani su napunili mrežu Omladinca (6:2). Uvjerljive igre  polučile su prvo mjesto u jesenskom dijelu sezone.
U proljeće 1982. godine Kirci su nastavili uspješno. Pobijedili su Risnjak i Lučki radnik. Potom su došla dva neugodna rezultata. Pomorac je pobijedio na svom igralištu a Hreljani koji su na tablici bili blizu Crikveničana pobijedili su (3:4) pored Dubračine. U travnju igralo se vrlo žustro na lešnatom terenu Partizan u Rijeci protiv Primorja. Crikvenica je izgubila (4:3) ali je najavila žalbu zbog nepravilne registracije Darka Majnarića (pred šest godina igrao je za Crikvenicu). Komisija je žalbu uvažila i registrirala 3:0 za Crikvenicu. Propozicije se moraju poštovati.
Nakon ove epizode Crikvenica je krenula furiozno. Do kraja natjecanja zabilježili su tri pobjede dva neriješena rezultata i jedan poraz i to na Gmajni u Vratima (3:0) jer se ekipa opustila znajući da je osvojeno prvo mjesto.
Pet puta je Crikvenica osvajala prvo mjesto. Ovaj put je to bilo u višem rangu što je omogućavalo plasman u Regionalnu ligu Rijeka-Pula. I pred devet godina je Gračaković uveo Crikvenicu u viši rang Jedinstvenu hrvatsku ligu što je bio najveći domet crikveničkog nogometa.       

REGIONALNA LIGA - ZAPAD  1982/1983.g.
Drugi u jesen - četvrti na kraju   

Za novu natjecateljsku sezonu su se crikveničkoj ekipi pridružili novi igrači: Miro Miljković (vratio se iz Famosa), Boris Tomić i Tomislav Komadina iz Vinodola, Andrija Breški i Marijan Jezernik iz Bribira te Slobodan Janković iz Ine.
U rujnu 1982. godine najčešći Gračakovićev sastav je bio: Vukelić, Lončarić, Smojver, Knežević, Miljković, Lukarić, Božić, Komadina, Vukić, Sečen, Jasprica i Filipović.
Prve dvije utakmice, protiv Uljanika u Puli i Opatije, Crikveničani su dobili. I pored vodstva golom mladoga Nikice Sečena u Taru, utakmica je izgubljena. Jasprica je bio jedini strijelac protiv Prvomajske, a Rudar iz Labina je tri puta pogodio crikveničku mrežu.
Iduće nedjelje, 7. listopada 1982. godine, ekipa Rovinj iz Istre je igrala u Crikvenici i izgubila s 5:1. Unatoč kiši i blatnjavom terenu, igra je bila zanimljiva i dobra. Gosti su doživjeli uvjerljiv poraz, ali su se držali vrlo sportski. Sudio je savezni sudac Milan Đukić.
U Kraljevici je bilo 3:3, a ova dva protivnika je uvijek gledalo puno gledatelja. Gosti su vodili, čak su sami i poravnali (autogol) pa opet vodili, ali vodeći strijelac lige, Tabar, nije dozvolio potpuno iznenađenje. Izborio je neriješeno.
U iduće tri utakmice bilo je malo golova, protiv Borca 1:0 (strijelac Božić). Ina je dobila s 1:0, a s Klanom je kod kuće bilo 1:1 (gubitak boda na samome kraju utakmice).
U XI. kolu su Crikveničani pobijedili u Senju, a izgubili iduće nedjelje u Poreču. U zadnje tri utakmice su protiv Raba u gostima i Grobničana kod kuće osvojena dva boda, a protiv Jedinstva iz Ogulina je bilo 2:1.
Glavni crikvenički strijelci Jasprica (7), Sečen (6) i Filipović (4) su doveli svoj klub na drugo mjesto jesenskoga dijela prvenstva.
U siječnju 1983. godine je nenadano u Nehaj otišao Leo Filipović, bitna poluga crikveničkoga napada. Umjesto Filipovića će na lijevome krilu nastupati mladi Zlatko Uremović. 
U nekoliko utakmica u travnju i svibnju se kod kuće pobjeđivalo, a u gostima gubilo. U zadnja tri kola su bila dva poraza, u Poreču 7:1 i na Grobniku 4:0 (Brtan, bivši Kirac, dao je dva gola), a u Ogulinu su Crikveničani dobili četiri pogotka.
Na koncu sezone osvojeno je četvrto mjesto.

 I podstanari na crikveničkome stadionu, atletičari, dohvatili su medalju. Na prvenstvu Hrvatske u atletici u Splitu (15. srpnja 1983. godine) Ivica Malatestinić je osvojio drugo mjesto u bacanju kladiva i pozvan je u reprezentaciju Jugoslavije za nastup u balkanskome troboju u Ateni.

U ljetnoj stanci se raspravljalo o osnutku Hrvatske lige - zapad. Kod formiranja lige Crikvenica kao četvrta u Regionalnoj ligi nije uvrštena u Hrvatsku ligu, zato su se Crikveničani žalili  drugostupanjskome organu - Nogometnome savezu Hrvatske. Nakon pregleda terena, crikvenička je molba usvojena i postali su članovi Hrvatske lige. Uvjet je bio da klubovi imaju profesionalnog trenera za juniore, a kasnije je to malo tko ispunio, ne zato što ne bi htio, nego nije bilo novca.
Hrvatska nogometna liga - zapad će imati 14 klubova: Orijent, Istra (Pula), Rudar, Rovinj, Jadran, Uljanik, Grobničan, Opatija, Nehaj, Crikvenica, Naprijed, Kraljevica i Klana, a bit će pridružen i Digitron (Buje). U ligu je htjela i Lokomotiva  kao 15. član.     

Podijelite