Crikvenička nogometna kronika (41)

1 - Sastav "Crikvenice" 1981.g. Stoje slijeva: Branko Bosančić, Riki Car, Mladen Lukarić, Ivica Miklić, Franjo Topolovac, Nikola Udovičić, čuče: Damir Gašparović, Ivica Pelić, Siniša Tomašić, Leo Filipović, Zoran Šimičević.
2 - Momčad 1982. g.

Za nogometnu sezonu 1980/81. je ekipa doživjela promjene u igračkoj postavi. Došli su Edis Jasprica iz Istre, Božić iz Orijenta i Tommy Kinkela iz Grobničana, a otišli su Mladen Lukarić, Leo Filipović, Zdravko Simčić i Davorin Borščak.
Nogometaši Crikvenice su se ozbiljnije nego posljednjih nekoliko godina pripremali za početak prvenstva Zonske Primorsko - goranske lige; oni su ne tako davno igrali u Hrvatskoj ligi i željeli su izboriti povratak u Regionalnu ligu. Na čelu stručnoga stožera se nalazio Slobodan Gračaković, a pomagao je i Branko Katnić, bio je to provjereno uspješni tandem. Juniore su trenirali Veljko Gašparović i Toni Lukarić, dok je pionirsku školu vodio Zdenko Ivančić, tada još povremeno aktivni igrač.
U posljednje dvije sezone Crikvenicu je napustilo nekoliko kvalitetnih igrača: Milenković, Miljković, Bosančić, Filipović, Lukarić i Vianello, što se neminovno moralo odraziti na igru i rezultate. U novo prvenstvo se startalo s igračima: Kinkela, Jasprica, Božić, Jeličić, Miklić, Lončarić, D. Gašparović, I. Matejčić, Damir Katnić, Udovičić, Damir Vukić, Šimičević, Smojver, Gržičić, Vukelić, Ivančić, Tomašić, Ćoza i Deželjin.
U prve tri jesenske utakmice ostvarena su tri neriješena rezultata, zatim pobjeda u Delnicama, poraz od Lokomotive kod kuće i pobjeda u Kostreni.
Crikvenica je igrala vrlo značajnu ulogu u Ligi veterana. Zamišljena kao liga protiv infarkta, pisao je V. Jugo, sve se više pretvarala u ligu nekorektnosti, nerazumijevanja, čak i tuča, pa su je neki držali Ligom huligana.
U listopadu i studenome 1980. godine su polučene tri pobjede: protiv Risnjaka, Vinodola i Konstruktora, a stradao je i Halubjan, kojemu je napunjena mreža do sedme razine. Bila je to lijepa nogometna jesen, u kojoj će Crikveničani pod vodstvom uspješnoga trenerskog dvojca zauzeti prvo mjesto.
1. Crikvenica 13 8 4 1 32 : 14 20
2. Ina
U proljeće 1981. godine Miro Miljković odlazi u Orijent, no i pored toga su Crikveničani igrali dobro i vodili veliku bitku s Inom za prvo mjesto.
U XIV. kolu u ožujku 1981. godine odigrana je derbi utakmica protiv Ine u Crikvenici. Slavili su gosti s 1:2, poveli na ljestvici i tu poziciju neće ispustiti. Crikvenica je toga proljeća šest puta igrala neriješeno i to četiri puta kod kuće.
Gubitak tih bodova te još nekih u gostovanju dovest će Crikvenicu na treće mjesto na kraju nogometne sezone, jer se u finišu na drugo mjesto ubacio Lučki radnik. Bila je to obećavajuća sezona, jer je zamalo izmakla Regionalna liga.

U jesen 1981. godine su se za sezonu 1981/1982. g. pripremali i igrali već veterani: Zdenko Ivančić, Nikola Udovičić i Siniša Tomašić, koji su htjeli pomoći da se lakše prebrodi velika smjena generacije, što se dogodila krajem 70-ih i početkom 80-tih godina.
Seniori su dobro krenuli u prva tri kola, ostvarene su tri pobjede, a najveća protiv Pomorca (8:0). Mali kiks se dogodio protiv Naprijeda, a onda je ostvaren bod protiv Bakarca i pobjede protiv Lokomotive (2:1) i Jedinstva (Grpci) u gostima (0:1).
Crikvenica je u jesen 1981. godine zauzela prvo mjesto. I u proljeće je išlo dobro sastavu: Vukelić, Lončarić, D. Gašparović, Šimičević, Ivica Matejčić, Gržičić, Udovičić, Ivančić, Tomašić, Lukarić, Jasprica, Filipović i drugima.
Kod kuće su pobijeđeni dokeri, u Brnasima je bilo 0:0, a Hreljani koji su se s Crikvenicom borili za prvo mjesto, slavili su pored Dubračine (3:4).
Protiv Primorja će bodovi biti dobiveni za zelenim stolom, a na Lošinju je bilo 0:0 te je ekipa nakon odigranih 24 kola bila prva.
Ovime se Crikvenica plasirala u Regionalnu ligu, a u Istri je to učinio Uljanik. I u ovoj je sezoni bilo protesta. U redovima Naprijeda se nisu mogli pomiriti s činjenicom da je utakmica Primorje - Crikvenica završila s 4:3, dakle, pobjedom Primorja, ali je kasnije na žalbu Crikvenice zbog nastupa Darka Majnarića, koji nije imao prvo nastupa, registrirana s 3:0 u korist Crikvenice. Baš ti bodovi, tvrdili su Hreljani, odlučili su prvaka.

Podijelite