Crikvenička nogometna kronika (39)

1 - Juniorska momčad s početka osamdesetih: trener Darko Car, Franjo Katnić, Nikica Milenković, Ranko Atelj, Branko Bosančić, Dražen Car, Ivica Miklić, Franjo Topolovac, Mladen Lukarić (stoje), Vladimir Savić, Ivica Gržičić, Damir Gašparović, Ervin Car, Nikica Sečen, Leo Filipović i Senad Vukelić (čuče).

ISPADANJE IZ REGIONALNE LIGE 1978/1979. g.

Za novo prvenstvo pripremali su se isti igrači kao i u prošlome prvenstvu, uz prinove iz juniorskoga sastava: Šimičevića, Damira Gašparovića i Davora Vukelića. Prestao je igrati jedan od najboljih lijevih krila što je Crikvenica ikada imala, Nikola Zoričić, koji se iz obiteljskih razloga preselio u Zagreb. U ekipi su ostala još dvojica starih, Zdenko Ivančić i Nikola Udovičić a ostali igrači bili su Vianello, Topolovac, Davor Vukelić, Nikola Tomić, Mladen Lakić, Ivica Pelić, Davorin Borščak, Nikica Milenković, Ivica Matejčić, Željko Šarar, Milorad Mandić, Siniša Tomašić, Vladimir Lončarić, Tomljenović, Valter Albaneze, Senad Vukelić i Ivica Miklić.
Početak prvenstva nije bio obećavajući. U Klani su osvojeni bodovi, a Galižana je uzela bod u Crikvenici.
Istra iz Tara je uzela kod kuće oba boda, a Rabljani su pobijeđeni golovima Ivančića (2), Borščaka i Milenkovića.
Susjedi iz Kraljevice se nisu dali iznenaditi, a Ivica Matejčić i Udovičić su pretvorili crikveničku premoć u bodove protiv Opatije.
Nakon što su Crikveničani pobijeđeni i od Naprijeda, crikvenički brod se silno nagnuo. Od 10 odigranih kola osvojili su šest bodova što je bilo zaista mršavo, a od gladi se može umrijeti.
U nastavku se na crikvenički brod tovarilo mnogo opasnog tereta. Grobničan je pored Dubračine osvojio bod, a Crikvenica ga je osvojila u Bakru.
Rudari su oba boda odnijeli iz Crikvenice (2:5). Ovime je bio spušten zastor nad jesenskim dijelom prvenstva.
U drami u kojoj je igrala Crikvenica bilo je mnogo izgubljenih bodova, ponovila se priča s prošlogodišnjega jesenskog prvenstva. Bilo je svega osam bodova, što je dovelo do pitanja kakva se budućnost nudi, posebice nakon što je vrlo važan vezni igrač Nikica Milenković otišao u Orijent.
Kakvu budućnost obećavaju i crikvenički juniori, pitali su se navijači, koji su u jesenskome dijelu u 12 odigranih utakmica sakupili dva boda?
U ekipu je pristupio Marijan Radošević i junior Ivica Miklić. U prva četiri kola osvojeno je šest bodova. Gostovanje Ogulinčana je bilo neugodno za Crikveničane, koji su izgubili utakmicu, a vratar Vianello je bio nemilosrdno udaran od gostujućih igrača. Deset minuta trajao je prekid utakmice.
U idućemu kolu je pobijeđena Kraljevica, a potom je pobjedu slavila Opatija na svome novouređenom travnjaku.
U svibnju je došlo do niza poraza: protiv Naprijeda i Borca kod kuće, a protiv Uljanika, Grobničana i Rudara u gostima.
Na kraju prvenstva je Crikvenica zauzela 12. mjesto u Regionalnoj ligi; od 26 odigranih utakmica su dobili samo 6, bilo je 6 neriješenih, a 14 su izgubili s negativnom gol razlikom 35:43 sa svega 18 bodova.
Iz Lige su ispala zadnja tri kluba: Galižana, Goranin i Crikvenica.

Na godišnjoj skupštini NK Crikvenice u srpnju 1979. godine je dotadašnji predsjednik Berislav Gašparović izložio brojnom članstvu poteškoće koje su tištile klub. Bilo je velikih problema oko sastavljanja ekipe, tako da je protiv Borca u XXV. kolu vratar Vianello igrao vođu navale i dao je dva pogotka.
Ne treba gubiti vjeru u mlade ljude, rekao je Gašparović, ima u njima dobrote što su igrači pokazali dragovoljnim gašenjem požara u poduzeću Marijan Ivančić kada je cijeli igrački pogon napustio trening i spasio poduzeće od uništenja.
Skupština je odabrala novo rukovodstvo na čelu s prof. Petrom Pavlićem i Ivanom Domijanom, predsjednikom Izvršnoga odbora. U duhu ondašnjega kolektivnog rukovođenja mandat predsjednika je bio godinu dana, taman da se nešto započne, a onda dolazi drugi pa opet ispočetka. Takav sustav rukovođenja dovest će crikvenički klub na najniže grane klupskoga ustroja i igračkih mogućnosti.
Krajem 70-tih godina je došlo do smjene generacije. U godinu dana je gotovo cijela momčad koja je igrala u Hrvatskoj ligi otišla u veterane, što se vidi iz sastava ekipe veterana s veteranima Rijeke u sezoni 1978/79: Tomić, M. Matejčić, Begić, D. Car, Briški, Saftić, Rošić, Gašparović, Riki Car, I. Domijan, S. Matejčić, a trener je bio Branko Katnić.
Liga koja se protekle sezone zvala Zona u novoj se sezoni zvala Regionalna liga, a Crikvenica je i dalje igrala u Zoni, no to je bio razred niže.

Podijelite