Crikvenička nogometna kronika (30)

1 - Zlatna generacija u proljeće 1972. g. (prije utakmice Crikvenica - Digitron 8:0): Nikica Car, Zvonko Tomić, Slavko Knez, Darko Car, Marijan Briški, Ivan Domijan (stoje), Đuro Njegovan, Bero Gašparović, Zdenko Ivančić, Bero Jurinčić i Nikola Zoričić (čuče) 

ZDENKO IVANČIĆ - NAJBOLJI STRIJELAC U ZONI 1971./1972. g.  

Pasionirani statističar Riječko-pulske zone Rinaldo Medak je napravio tablicu za šest godina 1965./66. - 1970./71. Prvi na toj tablici je bio Nehaj, drugi Rudar, treća Lokomotiva, a četvrta Crikvenica. U tih šest sezona Crikvenica je odigrala 160 prvenstvenih susreta, a od toga zabilježila 72 pobjede, 62 poraza i 26 neriješenih rezultata. Postignuta su 284 pogotka, a primili su 285 i osvojili 175 bodova.  Prva četvorica na tablici imala su približne rezultate.     

Povodom 50. obljetnice nogometa u Kostreni je početkom kolovoza 1971. godine odigran turnir na kojemu su sudjelovali: Rijeka, Crikvenica, Orijent i Pomorac. U crikveničkoj ekipi koja će nastupati i u dolazećoj jeseni nastupili su: Brozina, N. Car, Jurinčić, D. Car, Briški, Domijan, S. Matejčić, Gašparović, Ivančić, M. Matejčić, Tomašić, Albaneze, Knez i I. Matejčić. Najljepši nogomet su prvoga dana pokazali Crikveničani, koji su zasluženo pobijedili Orijent 2:0 golovima Ivančića i Tomašića. Napadači Ivančić i M. Matejčić su briljirali i izveli nekoliko zaista majstorskih akcija. U finalnoj utakmici je Rijeka golovima Bursaća i Žepine teško s 3:1 pobijedila Crikvenicu. Rijeci pobjeda, a Crikvenici pljesak, pisao je Novi list.

U pripremnim utakmicama odigrano je nekoliko Kup utakmica. Crikvenica je pobijedila Omladinac (Vrata) s 5:2, a u polufinalnom susretu za područje Rijeke pobijeđeno je Elektroprimorje s 5:0. U ovim su se utakmicama nametnuli juniori: Jeličić, Tomašić i Josip Tomić, iz vojske se vratio Vazmo Ivančić, a iz Orijenta je stigao Miodrag Mandić. Kako se dobro posložila momčad tako je uz trenera Branka Katnića stao mladi stručnjak Slobodan Gračaković i taj će dvojac od šesnaest igrača uvježbati skladan orkestar.
Plan trenerskog dvojca Katnić - Gračaković je bio opravdati prošlogodišnji uspjeh i zauzeti barem peto mjesto. U prvome kolu jesenskoga dijela Crikvenica je dočekala Grobničan i po nesnosnoj vrućini polučila tri gola. Bila je to čista pobjeda, a najbolji igrač je bio Marijan Briški.
Iduće nedjelje je Crikvenica trebala igrati u Puli protiv Staklara, ali utakmica nije odigrana. Naime, Crikveničani su odbili bez njihove konzultacije igrati u 11 sati, jer se popodne u Puli igrala utakmica Istre i Rijeke. Ova će se utakmica odigrati kasnije. U trećemu kolu su klubovi Crikvenica i Lokomotiva odigrali s rezultatom 2:2. Domaćin je zaslužio povoljniji rezultat, jer su se gosti služili i nečistom igrom. Crikveničke golove je dao Iva Domijan, prvi iz solo prodora, a drugi s nekih 20 metara. Crikveničani su bod izgubili u 86. minuti.
Interesantna utakmica s neobičnim završetkom odigrana je 19. rujna 1971. godine u Kostreni na igralištu Žuknica. Darko Car je vodeći zgoditak postigao iz slobodnog udarca, kojega je zaradio Njegovan. U 62. minuti je navodno Zoričić poslao loptu u vrata kroz nepričvršćenu mrežu s vanjske strane vratnice. Sudac je pokazao na centar. Tada su navijači Pomorca, koji su stajali iza gola upozorili svoje igrače na tu činjenicu, oni su opkolili suca Mariona iz Pule, strgnuli mu amblem a on je odsvirao kraj susreta.
Početkom listopada 1971. godine su u vojsku išla trojica iz crikveničkoga sastava: Mate Matejčić, Branko Brnjac i Mario Jurinčić pa je kombinirana momčad s Kantride došla u Crikvenicu uveličati oproštaj. Za Rijeku su nastupali: Radin, Kocijančić, Miočić, Cukon, Devčić, Srok, Makin i drugi. Domaći su cijelo vrijeme bili bolji i do 87. minute vodili s 3:0, a onda su Riječani postigli počasni pogodak.
Novajlija u ligi, Omladinac iz Vrata, igrao je kao domaćin u Delnicama. Mnogi u tome goranskome mjestu dugo nisu vidjeli tako dobru utakmicu. Crikvenica je povela iz duplog pasa Ivančić - Gašparović, koji je izvanrednim udarcem neobranjivo pogodio lijevu stranu mreže. Neriješeno je bilo najpravednije (1:1).
U VII. kolu kod kuće protiv Opatije je vratar Tomić opet krivo procjenjivao. Uzaludna je bila premoć domaćih, uspjeli su samo (Ivančić) ublažiti poraz (1:2). Vrlo dobre igre zadnjih nekoliko kola je pružao zadnji vezni B. Gašparović i  mlade snage Crikveničana: Brozina, Tomašić, Ivica Matejčić i Šarar. Vrlo dobri tehničari Stipe i Ivica Matejčić te Ivančić koji je trenutačno bio vodeći strijelac zone stvorili su puno prilika, a mnoge i iskoristili.
Stari znanci, Lučki radnik i Crikvenica su igrali 3:2. Igra je bila nervozna, čak i pretjerano oštra. Sneni Sanjin Grbac je, kad se probudio, dao drugi i treći gol za škverane; treći u 87. minuti susreta.
Sedmoga studenoga 1971. godine je Crikvenica dočekala Nehaj. Igralo se oštro, kao i obično a žrtve oštrine su bili Stipe Matejčić i Aleksandar Atanasić. Kad je Stipe faulirao Acu, ovaj mu je šakom uzvratio, sudac je gostu pokazao put pod tuš, ali je isključeni najprije potrčao prema pomoćnome sucu, a potom prema delegatu, kojega je Atanasić udario u koljeno. Zbog ovoga incidenta je Senjanin kažnjen s dvije godine zabrane igranja, a Stipe Matejčić sa šest utakmica neigranja. Disciplinska je komisija zaključila da će ubuduće svako isključenje biti kažnjeno s četiri utakmice zabrane nastupa. Isto tako, na svakoj utakmici moraju bili milicioneri, u protivnome će domaćin izgubili 0:3 (b.b.).
U susretu s Rovinjom Crikvenica nije ponovila dobru igru. Gledatelji na igralištu pokraj Dubračine  mogli su se osvjedočiti da Nežić, Kalčić, Pržiklas, Iskra i Jutt pod vodstvom  trenera Vukašina Višnjevca igraju dobar nogomet. Rezultatom 2:2  bili su zadovoljni i jedni i drugi. Tjedan dana kasnije je rezultat opet bio 2:2 s Jadranom u Poreču.
Na koncu prvoga dijela prvenstva je uspjeh ekipe trenerskoga dvojca Katnić - Gračaković  bio polovičan. Od 15 utakmica šest je dobiveno šest neriješenih i četiri poraza. To je bilo dosta za osmo mjesto; doduše prvi Rovinj je bježao samo pet bodova. Izvrsno treće mjesto je držala Mladost (Kraljevica).                

Prošla jesen nije bila repriza proljeća 1971. godine. Teško je to bilo ponoviti. Trener S. Gračaković nije bio nezadovoljan, jer je veći dio jeseni igran bez Nikole Zoričića i Mate Matejčića, koji su bili u vojsci. Dva su boda izgubljena, izjavio je profesor, s Lokomotivom i s Mladosti. Crikvenica je imala darovitih igrača, ali suviše mladih i neiskusnih.
U jesenjemu dijelu su se dvojica Crikveničana visoko plasirala među najboljima u Zoni. Ivan Domijan je bio treći centarhalf, a Zdenko Ivančić prvi vođa navale u momčadi Zone.
U nastavku prvenstva se startalo s gotovo istom ekipom, a juniori su nastupali u sastavu: Rumora, Branko Bosančić, Ivica Zoričić, Slavko Ivančić, Nikica Jurinčić, Dražen Car, Vukić, Davorin Boršćak, Milorad Mandić, Dubravko Mužević i Slavko Zekić. Za pružanje prve pomoći povrjeđenima bio je zadužen Ostoja Šokčević.
Prvu proljetnu utakmicu nastavka su seniori i juniori igrali u Mavrincima. Seniori su igrali 2:2, a juniori su izgubili.
Početkom ožujka 1972. godine je po velikoj vodi i kaljuži pored Dubračine snalažljiviji i spremniji domaćin sa 6:0 slavio pobjedu protiv Staklara.
Pred rekordnim brojem gledatelja (1.000) je na novouređenom igralištu Primorca u Šmriki odigran susret starih rivala i susjeda, Mladosti i Crikvenice (1:1). Bez obzira što je bio početak proljeća, temperatura je u gledalištu bila vrlo visoka. Jedna skupina crikveničkih navijača je upadala u igralište, tako da su organi reda imali pune ruke posla.  Inače, crikvenički navijači su u gostima samo pjevali i bučno navijali za svoje momke. Gosti su izjednačili autogolom Kružića.
U utakmici Crikvenica - Omladinac (5:1) bilo je važno probiti vrata na bunkeru gostiju, onda je sve išlo lako.
Sastav: Tomić, N. Car, Knez, D. Car, Briški, Domijan, Njegovan, Gašparović, Ivančić, Jurinčić i Zoričić je odigrao brojne utakmice. I na utakmici s Opatijom u Opatiji je ovaj sastav četiri puta zatresao Marinovićevu mrežu. Suptilni tehničari Zoričić i Ivančić su lomili opatijsku obranu, a kad je Njegovan dao vodeći zgoditak bilo je jasno tko će pobijediti.
Susjedi na tablici, druga Crikvenica i treći Digitron su odigrali derbi utakmicu u kojoj su domaći izvrsno igrali, a zadovoljni gledatelji  nagrađivali su ih pljeskom na otvorenoj sceni. Đuro Njegovan je u pobjedi 8:0 sudjelovao s četiri zgoditka.
Momčad S. Gračakovića i B. Katnića je čitavo proljeće 1972. igrala snažno. Ekipa je bila izvrsno ukomponirana, dostigla je punu zrelost, a vrijednost joj je uvećana povratkom Zoričića iz vojske. Crikvenička je momčad vrijedna svakog poštovanja. Sposobna je i za još veće podvige, znalački je procijenio sportski komentator Novoga lista.
U Fažani je Crikvenica  izgubila bod, a isto tako kod kuće pred 1.000 gledatelja protiv Lučkog radnika, kada je i majstor za davanje golova Ivančić traljavo pucao jedanaesterac.
Pod Nehajem se oko igrališta 7. svibnja 1972. godine natiskalo 1.500 gledatelja, među kojima je bilo i mnogo Crikveničana. Senjani su bili jalovo premoćni, a Crikvenica je dala dva gola. Jedan je D. Car postigao iz slobodnog udarca s 30 metara iznenadivši Hasanbegovića. I u Senju se čulo: Tres, tres, tres, trese se Nehajeva mreža …
Na kraju su dvije ekipe imale izglede za osvajanje naslova prvaka. Rovinj i Crikvenica u nedjelju koja dolazi, dogodit će se njihov međusobni sudar, pisale su novine.
Crikveničani su preko prvosvibanjskih praznika posijali dva boda, jedan u Fažani, a drugi s lučkim radnicima. Bili su to zlata vrijedni bodovi.
U derbi utakmici XXVII. kola u Rovinju su domaći pred 1.500 gledatelja pobijedili Crikveničane s 2:1. Domaći su dominirali u fizičkom pogledu, a gosti u izvanrednoj požrtvovnosti i borbenosti. Ni vodstvo gostiju preko Ivančića nije pomoglo, jer su u zadnjih 17 minuta utakmice primili dva pogotka. 
U XXVIII. kolu su u Crikvenicu došli Porečani i nanijeli Crikvenici drugi poraz zaredom (1:3). Konfuzna obrana, bezvezni srednji red i neefikasna navala nisu izdržali napetost zbog važnosti ove utakmice, a u istome kolu je Nehaj pobijedio lidera Rovinj i ovaj je poraz još teže pao.
U iduće dvije utakmice su Crikveničani dobili, ali to je bilo zapravo dosta samo za treće mjesto.
Te natjecateljske sezone je najbolji strijelac zone s 24 postignuta zgoditka bio Zdenko Ivančić.
Osjećaji su bili pomiješani od zadovoljstva do žaljenja za propuštenim.  

Podijelite