Crikvenička nogometna kronika (3)

HŠK VAL, 1927. g. prvak Primorja, uključujući i Sušak. Stoje slijeva: u građanskim odijelima Uprava i igrači: Ivan Car - Pamprla, Josip Car - Bajina, Ivica Katnić, Luka Gržičić, Zlatan Car - Platnić, predsjednik Milovan Gašparović, Jože Matejčić, Ivan Barac, Božo Gašparović, Luka Benić, Fabijan Benić - Fabi, Stanko Car - Bura, u srednjemu redu igrači: Krmpotić, Šimun Car, Karlo Radil, Nikola Car - Konjača, Rikard Puba Miskijević, Ivan Car - Kopro, u prvome redu: Vlado Matejčić - Urina, Tomo Lovrić - Bara, Ivo Kusturin, Otto Volceter, Vlado Brnjac - Prćura.

HŠK „Val“ 1927. g. prvak Primorja, uključujući i Sušak

U veljači 1926. godine je proslavljena 20. godišnjica Hrvatskog sokolstva u Crikvenici.
Crikvenica je te godine elektrificirana, velikim dijelom je regulirana Dubračina, obavljena je dogradnja luke te izgrađena cesta uz obalu.
Na Dan Duhova 1926. godine igrali su u Crikvenici HŠK Val : T.C. Savoia (Rijeka), a to je bilo drugo gostovanje ovoga kluba u Crikvenici. Bili su žrtve brzoga tempa kojim su započeli igrati, ali nisu izdržali do kraja. Završilo je 2:1.
Drugi dan Duhova, krajem svibnja 1926. godine, odigrana je utakmica HŠK Val : Š.K. Bakar 5:2. Gosti su predveli na oko prilično lijepu igru… na domaćima se opažala umornost od prvog dana, no usprkos toga dali su dobru igru koja bi bila u golovima još više izražena da gosti ne posjeduju uistinu vrlo dobrog golmana*(NL, lipanj, 1926).
Uzvratni susret bio je odigran ponovno u Crikvenici, u nedjelju 30. svibnja 1926. godine. Bakrani su izgubili, premda su bili bolja momčad (Val : Bakar, 2:1). Iako su bili fizički slabiji, vodili su do 20. minute drugog poluvremena, no ipak su na kraju izgubili. Poseban slučaj bila je publika. Ova se … ponašala naspram gostiju neprijateljski… Jedan od funkcionara Bakra je od strane kibica udaren nogom.* (Niko Cvjetković: SD Borac -Bakar, str. 35).
Nekako u ovo vrijeme je i Orijent igrao pored Dubračine. Tom prigodom je bio srdačan sastanak uprava i igrača, a nakon prijema je uslijedio povratak s uspješnog izleta parobrodom u Sušak.
Dana 13. srpnja 1926. godine u Crikvenicu su došli dragi gosti iz Opatije, Olymp, koji je pobijedio s 0:1. U predigri se igrala hazena* između Olympie i HŠK-a Sušak, 8:0. Što se tiče nogometa, zapisano je: igra je kroz oba poluvremena bila usprkos kiše otvorena te imala lijepih momenata. Posjet je bio rekordan. Pobjednika je odlučila jedna lopta gostiju mokra i skliska koja je pobjegla vrataru. Korneri 8:2 u korist gostiju. Po svršetku utakmice gosti su po običaju bili počašćeni zakuskom koja se razvila u veoma ugodnu zabavu. Navečer je u počast gostima priređen u Lječilišnom parku ples. Gosti, burno pozdravljeni otputovali su u rano jutro, piše anonimni izvjestitelj.

U rujnu 1926. godine uspostavljena je autobusna linija Sušak - Crikvenica. Autobus je iz Crikvenice polazio u 7,00 sati ujutro, dolazio je u Sušak u 8,30 sati, a povratak je bio u 17,00 sati. Poduzeće je vodio Ivan Jovanin Car.
Ovo je posebno važno kaže se u promidžbenom napisu, za one koji su dalje od parobroda i pruge. Inače su momčadi iz unutrašnjosti, kao i drugi putnici, u Crikvenicu vlakom dolazili do Plasa, a otuda autobusima Ivana Andresa.
U rujnu su svoj dolazak u Crikvenicu najavili nogometaši USKOKA sa Sušaka: Mladi igrači USKOKA morat će da upregnu sve svoje sile da iznesu što bolji i časniji rezultat… Upozoravaju se igrači prve momčadi da urede svoje rekvizite radi nedjeljne utakmice u Crikvenici. Točan polazak javit će se u narednom broju ovoga lista - kapetan“*. (NL, 11. rujna 1926. godine). I zaista, USKOK je igrao u Crikvenici i izgubio s 5:1. Bila je to prijateljska utakmica. Momčad ValA igra vrlo lijepu i promišljenu igru, niskih pasova a odlikuje se sigurnim iz svake pozicije šutom u gol. USKOK je prvo poluvrijeme igrao puno bolje … Drugo poluvrijeme Val promijenivši golmana i beka sasvim zavlada poljem… *(NL, 16. rujna 1926. godine).

Godine 1927. prilično je zamro rad Orijenta, čime je oslabila glavna konkurencija Crikveničanima pa će oni te godine polučiti najbolji rezultat u međuratnom razdoblju.
Na početku godine, 2. siječnja 1927. godine, u Bakru su odigrali ŠK Šparta : HŠK Val (1:10). Pod imenom Šparta nastupila je reprezentacija grada Bakra.
U periodici ima malo zapisa o nogometnim događanjima u ovome kraju u to doba. Godine 1927. prestao je izlaziti Novi list, njegov nasljednik je bila Naša sloga, list koji je tu i tamo izvještavao o nogometu u Primorju. Ako je nešto i pisano bilo je to sa Sušaka. Tada su se vrlo rijetko navodili sastavi ekipa ili strijelci.
U ožujku su igrali Val : Viktoria, 4:1. Bio je to prvenstveni susret. Pobijediti jaku Viktoriju značilo je da je Val imao snažnu ekipu koja će se narednih šest godina ravnopravno nositi sa Sušačanima.
Nogometni klub u Crikvenici bio je i nositelj tradicionalnih Septembarskih igara.
U natjecateljskoj sezoni 1927. godine postignut je najveći prvenstveni uspjeh VALA. Naime, crikvenički klub je te godine bio prvak za područje Hrvatskoga primorja i stekao mogućnost sudjelovanja u kvalifikacijama za viši rang natjecanja.
U kvalifikacijama s BGSK-om iz Bjelovara. Crikveničani su u gostima izgubili s 2:0, a kod kuće su odigrali 2:1 i nisu se plasirali u viši razred. Tada se igralo starim sustavom sa strogo određenom obranom, ali i s petoricom u napadu. Pokrajnji halfovi su držali protivnička krila, dok je srednji half pratio napad svojih suigrača ili se povlačio u obranu.
Sastav Vala 1927. godine i u navedenim kvalifikacijama je bio: Ivo Kusturin, Otto Volceter, Tomo Lovrić - Bara, Nikola Car - Konjača, Karlo Radil, Jure Krmpotić, Rikard Miskijević, Vlado Matejčić, Ivica Katnić, Vlado Brnjac - Prćura, Ivan Brnjac - Kopro. Vrlo mladi su se u momčad uključivali Vlado Brnjac - Pišta, Anton Jurinčić - Tonica, Branko Kozina i Branko Eremić.
Mnogi iz ovog sastava su igrali do početka Drugoga svjetskog rata.

Podijelite