Crikvenička nogometna kronika (29)

1 - NK "Crikvenica" 1971. g.   Stoje slijeva: 1. Zvonko Tomić, 2. Nikola Udovičić, 3. Slavko Knez, 4. Darko Car, 5. Marijan Briški, 6. Ivan Domijan, (stoje) 7. Đuro Njegovan, 8. Bero Gašparović, 9. Zdenko Ivančić, 10. Siniša Tomašić, 11. Nikola Zoričić.

RAĐANJE ZLATNE GENERACIJE 1970./1971. g.  

Za predstojeću sezonu 1970/71. godinu liga se proširila s 14 na 16 klubova. Prošavši kvalifikacije za ostanak, u zoni su ostali Mladost i Opatija, a novi su bili Buje  i Lučki radnik.
U prijelaznom roku Riki Car, dugogodišnja uzdanica crikveničkoga napada, odlazi u Bribir, Toni Lukarić u Vinodol, otišao je i Vujanov, a Bero Jurinčić i Jurica Car su se uputili u Švicarsku.
Novi-stari trener Branko Katnić je mogao računati na one koji su dolazili na treninge, a to su bili: Z. Tomić, Branko Brnjac, S. Knez, N. Car, Mario Jurinčić, Briški, D. Car, Domijan, Gašparović, Ivica Matejčić, Mate Matejčić, Stipe Matejčić, Đuro Njegovan, I. Pelić, Željko Šarar - Žika i Zoričić.
U pripremnim utakmicama se igrao Kup te je Crikvenica u gostima pobijedila Krk s 4:1, a kod kuće Opatiju s 3:1.
U prvome jesenjem kolu kod kuće je Crikvenica izgubila od Istre s 2:3. Ipak, momčad se za tjedan dana pribrala i u Opatiji osvojila oba boda (0:3). Čudna je bila nesigurnost domaćega vratara Marinovića, inače uvijek pouzdanog. Pomorac je u Crikvenici dobio dva gola. Inače vrlo dobar šahist Zoričić je dva puta matirao Soldatića.
Izgleda da se Crikvenica  sabrala i posložila svoje redove, što će se pokazati u Poreču. U Zelenoj laguni su igrali vrlo lijepo. Tko je bolji, bolji je, napisao je dopisnik V. Potočnik.
U VI. kolu je Uljanik odnio bod iz Crikvenice i domaći su morali biti zadovoljni. Gostovanje kod Lokomotive koja nije imala dovoljno pare je prošlo vrlo dobro. Crikveničani su lako otvarali prostor, izvodili efektne kombinacije i stvorili su brojne šanse. Na povratku je bilo razloga za pjesmu Milko moja
U idućih pet kola su slijedile silne oscilacije, gubici bodova i kod kuće. Pravi košmar. Bod će iz Crikvenice odnijeti Mladost, a uskoci će pred svojih 1.500 gledatelja ispaliti šest hitaca u crikveničku mrežu. Nesigurnost Tomića u zadnjim utakmicama, tako i u onoj u Senju, je bila razlogom da je u 30. minuti bio zamijenjen, jer je do tada primio pet pogodaka. Naprijed je iz Crikvenice odnio dva boda, a Buje jedan.
Utakmica XII. kola u Crikvenici protiv Rudara nije odigrana zbog poplavljenog terena. Kada je prvi strijelac Crikveničana Zoričić uredio svoje nišanske sprave, pobijeđen je Konstruktor (2:0), u gostima sa Staklarom je bilo 2:2, a u Mavrincima bilo 1:3. U zaostalome kolu s Rudarom bilo je 1:1.
I pored uspona i padova je ostalo zadovoljavajuće četvrto mjesto, iza Nehaja, Istre  i Opatije.

Na zimske pripreme su oduvijek u Crikvenicu dolazile momčadi iz unutrašnjosti, koje su trenirale i igrale na Gradskome stadionu, jer nije bilo pomoćnog terena. Zato je teren pod Kotorom dočekao proljeće u vrlo lošem stanju. U pripremnome periodu su Crikveničani igrali s prvoligašem Slobodom (Tuzla), drugoligašem Jedinstvom (Brčko) te s Naprijedom (4:33), kada su isprobane sve raspoložive snage, a one su manje-više bile kao i prošle jeseni.
Na godišnjoj skupštini NK Crikvenica početkom ožujka 1971. godine čule su se jadikovke financijske naravi (kako održavati pogon od 80 igrača seniora, juniora i pionira). Protekla 1970. godina ocijenjena je uspješnom.
U Upravni odbor su izabrani: za predsjednika Nikola Jurinčić - Barin, za tajnika Davorin Marušić te članovi: Krunoslav Antić, Josip Baraba, Ljubo Barišić, Ivo Car - Pamprla, Ivo Car - Žvrk, Marcelo Car, Zlatan Dobrila, Ivan Domijan- Topić, Branko Ivančić, Vladimir Kogoj, Ivica Mandekić, Ivica Miočić, Ivica Manestar, Smiljko Požarić, Mladen Skomerža, Dinko Šamanić, dr. Zlatko Vičić i Toni Zrnčić.

U prvome proljetnomu kolu (zapravo XVI.)  igrali su Istra i Crikvenica (0:0). Skorija i njegovo društvo su potpuno podbacili, čak ni jedanaesterac nisu pretvorili u pogodak. Crikveničani su bili prezadovoljni, a ovaj remi je dobro došao i Nehaju.
Kod kuće je dočekana Opatija, koja je bila slabija no obično ali je njezin vratar Đ. Marinović bio  najbolji pojedinac. Konačno je bilo 2:1. U Kostreni je vratar Tomić branio izvanredno. U izjednačenoj igri  je Crikveničanin Knez postigao pogodak s 40 metara. Pri kraju susreta je Šarar dao pobjedonosni gol (1:2).
S velikim uvažavanjem je očekivan susret s vrlo uspješnim Jadranom iz Poreča. Za Crikvenicu nisu mogli igrati Knez, Briški i Gašparović pa je zaigrao junior Siniša Tomašić. Postignuta je pobjeda (2:1). Isti rezultat je bio iduće nedjelje u Rijeci protiv Lučkoga radnika, ali u korist škverana.
U momčad se vratio Zdenko Ivančić, koji je studirao u Dubrovniku i tamo je igrao za GOŠK.  
Od XXI. kola počinje niz uspješnih utakmica kakvih nije bilo do tada, a i teško da će se ponoviti. Crikveničani su dobili deset utakmica zaredom te ih svakako vrijedi spomenuti.
Dana 4. travnja 1971. godine su u Puli igrali Uljanik i Crikvenica (1:2). D. Car i Zoričić su postigli lijep pogodak pred praznim gledalištem (padala je kiša i na TV-u je bio prijenos nogometne utakmice iz Splita).
Protiv Lokomotive su se kod kuće Crikveničani bolje snalazili po buri davši tri, a primivši jedan gol. Prva tri mjesta na tablici su držali Istra, Nehaj i Crikvenica. Taj su raspored Crikveničani željeli zadržati, zato su morali pobijediti i u Kraljevici s 2:3.
U XXIV. kolu  bio je veliki derbi drugoga i trećega na tablici, u Crikvenici je dočekan Nehaj. Poveli su gosti preko Krmpotića, a onda je na centaršut  D. Cara  Ivančić efektno poslao loptu u mrežu.Domaći su bili uporni pa su preko Gašparovića poveli, a izjednačio Lopac. Tada nastaje dramatična borba za pobjedu. U jednome prodoru je Ivančić dodao Zoričiću, a ovaj S. Matejčiću, koji je pogodio u 85. minuti za 3:2.
I na Hreljinu je odličnom igrom udarnoga trojca zlatne generacije - Domijana, Zoričića i Ivančića pobijeđen Naprijed s 1:3. U utakmici propuštenih šansi protiv Grobničana je Darko Car s 25 metara pogodio gornji desni kut vratara Grubišića. U Labinu se očekivalo da će utakmica završiti s 2:2, ali je Zoričić jednim brzim prodorom donio pobjedu gostima. I u ovoj su utakmici strijelci bili D. Car s 30 metara te Domijan.
Buje je u Crikvenici igralo otvoreno a to je odgovaralo navalnome redu Crikvenice, koji je izveo nekoliko vrlo smišljenih akcija. Bilo je 3:1.
Na tablici se nije mijenjao poredak, Istra je i dalje bila prva, Nehaj je imao dva boda prednosti pred Crikvenicom, ali to je odlična ekipa, ustvrdio je sportski komentator. Zaista, odavno nisu bili tako nezadrživi. D. Car i drugovi već osam nedjelja znaju samo za pobjede* (NL, 31. svibnja 1971. godine).
Protiv Konstruktora u Rijeci su već u 15. minuti Crikveničani vodili s 3:1  i sve je bilo kristalno jasno. Najistaknutiji akter susreta je bio Zdenko Ivančić, devetka, koji je postigao pet zgoditaka, a u gostima postići pet zgoditaka prava je majstorija.
I još jedna ekipa s našeg najvećeg poluotoka Staklar, pobijeđena je u Crikvenici s 4:1.
Treba reći i zapamtiti da je Crikvenica toga proljeća s istarskim klubovima izgubila samo bod (Istra), i to u gostima. Bilo je ovo jedno od najljepših nogometnih crikveničkih proljeća u povijesti kluba. Momčad Branka Katnića zabilježila je 10 pobjeda u nizu i od 30 mogućih su osvojili 25 bodova. 
Crikvenica zadnja dva desetljeća nije imala ovakvu ekipu, sastavljenu od niza spremnih i nadarenih igrača. Nakon svake utakmice se vrlo detaljno raspravljalo o potezima domaćih igrača u gostionici Šime, koja se nalazila na mjestu današnje tržnice, a uspjesi su proslavljani pjesmom i dobrim vinom.
Zlatna generacija crikveničkoga nogometa je rođena. Potvrdit će to i na Kvarnerskoj rivijeri 1971. godine, kada su igrali u polufinalu s Leedsom.  

Podijelite