Crikvenička nogometna kronika (28)

Juniorska momčad očetkom sedamdesetih: Mladen Gržac - trener, Nikola Udovičić, Dubravko Jeličić, Milorad Mandić, Dubravko Mužević, Slavko Ivančić, Željko Bosančić, Mladen Car-Pavina - trener (stoje), Stjepan Car, Nikica Jurinčić, Siniša Tomašić, Slavko Zekić, Ivica Zoričić, Velimir Deželjin, Valter Albaneze.

ZLATNI JUBILEJ

Početak sezone 1969/1970. g za trenera Branka Katnića i ekipu u sastavu: Brozina, N. Car, Knez, M. Matejčić, D. Car, M. Jurinčić, Domijan, Njegovan, S. Matejčić, B. Jurinčić, Tomić, Briški i Zoričić nije bio dobar. Dva su susreta izgubili protiv Rudara u gostima i Rovinja kod kuće. Rovinj nije ležao Crikvenici i prošlog proljeća pobijedio je pod Kotorom.
U Kraljevici jedan gol Njegovana bio je dovoljan za pobjedu ali uz izvrsne obrane vrata Z. Tomića. Crikveničani su dobro igrali u Kupu tako su u finalu za riječko područje pobijedili Grobničan s 1:0.
Kad je Staklar odnio bodove ispod Kotora, čuli su se i prvi zvuci uzbune. Može li se protiv Naprijeda kod kuće ostvariti pobjeda? Naprijed je imao naklonost suca Pađena, koji je u 34. minuti priznao gol Zoričića, a onda ga je poništio, navodno zbog zaleđa. U 56. minuti nije svirao jedanaesterac za domaće kad je gostujući igrač igrao rukom u svome šesnaestercu. Njegovan je domaće doveo u vodstvo, ali su Hreljani izjednačili.
U osam odigranih kola Crikveničani su zabilježili pet bodova davši pet golova, a primivši 11. Pretposljednje mjesto je bilo rezultat loših igara.
U finalu Kupa za Hrvatsko primorje Orijent je pobijedio sa 6:1, iako su Crikveničani pružili žilav otpor drugoligašu.
Konačno je došla jedna dobra igra u Poreču, Jadran - Crikvenica 1:1. Domaćini su morali biti zadovoljni i s jednim bodom, jer se Crikvenica predstavila u zaista izvrsnom izdanju. Bili su kondicijski spremni, taktički mudri, a k tome je Tomić branio i neobranjivo.
U X. kolu su u ekipi Grobničana igrali Borovčak i Brtan, a svaki je u Crikvenici postigao po pogodak pa su mnogi navijači poželjeli takve strijelce. Za koju godinu će im se ispuniti želja.
Bilo je neshvatljivo da momčad koja je u protekloj sezoni (1968/69) zauzela vrlo dobru treću poziciju na zonskoj ljestvici i sudjelovala na turniru za amaterskoga prvaka Hrvatske dočekuje proljeće u opasnoj zoni, rečeno je na godišnjoj skupštini kluba u siječnju 1970. godine. Dosta nemira su unijele trzavice u tehničkome vodstvu, ostavka trenera Branka Katnića i ponovno angažiranje Božidara Kostića. Primjedbe delegata skupštine išle su na raspored utakmica; igrale su se po tri zaredom u gostima ili kod kuće. Klubu je potporu dao predsjednik Skupštine općine Crikvenica, Oktavijan Domijan. Dužnost predsjednika kluba i dalje je obavljao Mario Ivančić, potpredsjednik je bio Smiljko Požarić, tajnik Davorin Marušić, a blagajnik Ivica Mandekić.
U Upravni odbor su izabrani Anton Zrnčić, Ivo Manestar, Mladen Skomerža, Dinko Šamanić, Ivo Katnić, Ivica Murn, Branko Katnić, Nikola Jurinčić - Barin, dr. Ivo Car, Branko Ivančić, Anton Jurinčić - Livra, Josip Baraba, Ivan Domijan - Topić, Rato Blažić, Andrija Gašpar, Ivo Car - Cajer, Zlatan Dobrila i Marcelo Car.
Klubovi i nogometni aktivisti su dobili plakete i priznanja povodom 50. obljetnice Nogometnoga saveza Jugoslavije. Zlatnu plaketu je dobio NK Crikvenica, a Srebrnu plaketu su od Crikveničana dobili Ivan Car - Žan, Tončić Car, Luka Gržičić, Robert Mrzlavić i Davorin Marušić.
U veljači je 50 godina aktivnog sportskog djelovanja s malim zakašnjenjem proslavio Nikola Bošković, prvi sudac prve utakmice u Crikvenici 1919. godine.
Poslije tromjesečne stanke se vratio život na nogometna igrališta. Trener Crikveničana je umjesto Kostića bio Vladimir Župan, koji je kazao da će u narednom periodu raditi na otklanjanju najveće boljke - neefikasnosti. O selidbama je Župan rekao da je Borivoj Tomić otišao u Bribir, golman Brozina u vojsku, došli su Vujanov iz Mladosti i Manestar iz Zagreba (Lika), a s ekipom je vježbao i Riki Car.
U prvome proljetnome susretu igrali su Crikvenica i Rudar (0:0). Kod obje ekipe su obrane bolje izvršile svoje zadatke, a to se vidi po ocjenama dvojice centarhalfova - Jurice Cara kod domaćih i Benkovića kod gostiju.
Unatoč tome što je lanjskome prvaku Rovinju slava udarila u glavu, gosti iz Crikvenice su očitali lekciju domaćima kako se igra sa srcem. Vratar Tomić ocijenjen je s 9, ali su nažalost bodovi ostali u Rovinju.
Vratar Znamenaček zaslužan je što su Kraljevčani odnijeli bod iz Crikvenice.
Iduće tri utakmice će Crikvenica gostovati kod Staklara, Naprijeda i Nehaja i sve izgubiti primivši 11 golova, a davši tri.
Zatim je Crikvenica bila domaćin trima utakmicama zaredom. Istra je pored Dubračine pobijedila s 5 : 0, tri gola je dao gost Ostović, a protiv Lokomotive i Jadrana su zabilježene pobjede. Zoričić, Njegovan, M. Matejčić i Domijan su se popeli na stepenicu spasa u Zoni.
Na iduća dva gostovanja u XIII. i XIV. kolu su Crikveničani pobijedili Grobničan i Konstruktor.
Jedna od najuspješnijih ekipa proljeća, Konstruktor, pretrpjela je težak poraz (0:44). Odavno, piše izvjestitelj, nije jedna gostujuća momčad u Rijeci demonstrirala takav šou. Što god su zamislili to su ostvarili. Dva pogotka Zoričića i dva Stipe Matejčića bila su ukras ove pobjede.
Putovanje u Pulu k Uljaniku bilo je tek izlet i tu se nije moglo očekivati bodove. Crikveničani su se žalili forumima na rezultat susreta Staklar - Istra (4:4), za kojega su držali da je namješten.
Zatim se igralo posljednje kolo odluke 31. svibnja 1970. godine (Crikvenica - Opatija). Bila je to utakmica spasa za jedne i druge. Pogocima Zoričića su domaći poveli. Osojnak je izjednačio, a pred kraj utakmice je autogolom Opatijca Goloba riješen ovaj susret (2:1). Nije bilo nade za spas Opatije, osim ako se liga proširi.
Crikvenica se spasila u drugome dijelu proljetnoga dijela. Prvi strijelci ekipe su bili Zoričić (11), S. Matejčić (7) i Njegovan (3). Što se tiče ferpleja, radovala je činjenica da je Crikvenica bila čista i opet joj je pripao pehar.

Nakon ovih uzbuđenja nastavljena su ona na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Meksiku 1970. godine, kada se vidjelo kako igraju nogometni velemajstori: Pele, Riva, Jairzinho, Muller. Brazilci su osvojili nogometni vrh.

Podijelite