Crikvenička nogometna kronika (26)

Berislav Gašparović i Nikola Zoričić 

Zonska liga 1967./68.

Nakon što su odahnuli od straha oko ostanka u Zoni, ekipa se pripremala za uzbuđenja novoga prvenstva 1967/68. godine. Novi članovi lige su bili Rikard Benčić, Rovinj i Istra (Pula). Crikvenički sastav koji se marljivo pripremao za novu sezonu je bio: Tomić, N. Car, Begić, Domijan, Jurica Car, Gašparović, Kožul, D. Car, Gugleta, Zoričić, Stjepan Car, Marić, J. Župan, Briški, Katnić, B. Jurinčić, Knez, Vukić, Čubranić i Antić.
Nova je sezona započela 27. kolovoza 1967. godine, u prvom kolu su igrali Vinodol i Crikvenica (4:0). U veoma dobroj igri po kišovitom vremenu su Novljani zasluženo pobijedili susjede Crikveničane. Mladi Sotošek je dao dva gola, jedan koji će se dugo pamtiti je s 20 metara pucao u gornji desni ugao, a lopta se smirila u lijevom donjem kutu.
U idućemu kolu je Istra  iz Crikvenice odnijela bod (2:2). Juniori Crikvenice su igrali s vršnjacima Lokomotive  i izgubili s rukometnim rezultatom 14:0.
U četvrtom kolu je momčad Crikvenice odlučila pobijediti momčad Rikard Benčić, i to im je uspjelo s 3:1. Domaći su pokazali izvanredno borbenu i tehnički dotjeranu igru. Vrlo lijep zgoditak s 20 metara je postigao Berislav Gašparović.
Dvojica Crikveničana, Zoričić i I. Katnić, sudjelovali su u reprezentaciji Zone koja je pobijedila Rijeku.
Prvoga listopada je Crikvenica dočekala Orijent  i izgubila (1:4). Teško je bilo igrati protiv lidera.
Juniori su igrali vrlo slabo, u četiri utakmice su primili 46 golova. Juniorski sastav je tada bio: Marijan Brnjac - Silvo, vratar Dragan Kostrenčić - Paveša, Martin Baretić - Tinkov, Pave Pavličević, Marijan Zoričić, Ljubo Stojčić - Jelan, Ivica Pelić, Marijan Morožin, Tomislav Jurinčić - Amančo, Mate Matejčić, Ivica Matejčić, Vladimir Brozina - Plemento, Marijan Kostrenčić, Siniša Tomašić, Petar Šarar - Bukal. Važno je bilo imati juniore. Za jednu sezonu će neki od navedenih pokucati na vrata seniorske vrste.
U VI. kolu u Labinu je Rudar dotučen golovima B. Jurinčića i Guglete. Bila je to slaba utakmica, ali su Crikveničani više željeli pobjedu. Zbog vrijeđanja suca su isključeni Domijan i Peršić iz Rudara.
Zoričić i Gugleta su s dva gola pridonijeli pobjedi nad još jednom momčadi iz Istre (Buje, 3:2). Najljepši je bio gol Nikole Zoričića, prevario je golmana koji se bacio u lijevo, a lopta je u gol ušla s desne strane.
Teško je bilo igrati s Nehajem, u listopadu 1967. godine su pobijedili Crikvenicu s 5:1, ali će tjedan dana kasnije Crikvenica dati peticu Goranima (5:0). Crikveničani su igrali u najjačem sastavu: Tomić, Knez, Briški, D. Car, J. Car, Domijan, Vukić, Gašparović, Katnić, Antić i Zoričić.
Crikveničani su u studenome 1967. godine dobro igrali pred svojih 600 gledatelja i  pobijedili Grobničan s 4:1.
Putovanje u Rovinj je bilo radosno posebno na povratku s dva boda (1:2).
U XIV. kolu su Crikveničani slavili protiv Opatije  s 1:0. Golman Marinović je spasio svoj klub od većeg poraza. Opatija je klizila prema dnu.
U zadnjemu jesenskom kolu  igrali su Jadran i Crikvenica (1:0). Crikveničani su u Poreč došli u subotu (igralo se nedjeljom) odlučni da pobijede. U 76. minuti je došlo do gužve između Domijana i Kalčića iz Poreča. Bilo je tu i udaranja. Umiješali su se i gledaoci, a netko je udario i suca. Nakon četiri minute prekida je nastavljena utakmica, ali su bodovi ostavljeni nedaleko Eufrazijeve bazilike.
Crikvenica  je ujesen 1967. godine zauzela deveto mjesto. Tehniko Miko Jurinčić - Barin je ocijenio polusezonu uspješnom. Do pete utakmice je išlo slabo, a kad se momčad sredila išlo je sve bolje i bolje.  Neki igrači su najavljivali odlazak, a drugi su se vratili (Aje Katnić iz Rijeke). Podbačaj je bio na Hreljinu. Težak teren  uvjetovao je slabu igru - kazao je Jurinčić.

U veljači 1968. godine je nastavljeno prvenstvo pobjedom Vinodola kod kuće s 3:0.
Najveće iznenađenje su priredili Crikveničani u Puli pobijedivši drugoga na tablici, Istru,  s 1:0. Dobro organizirana obrana domaćih nije znala zaustaviti strijelca jedinog gola, dva boda vrijednoga, Beru Jurinčića. 
U utakmici protiv Vodnjana (3:0) je prikazana vrlo lijepa i zanimljiva igra. U drugome proljetnome dijelu prvenstva se Crikvenica upustila u borbu za visoko mjesto u ferpleju.
Utakmica s Orijentom na Krimeji je odigrana u najjačem sastavu: Gržičić (Tomić), Domijan, Briški, D. Car, J. Car, Gašparović, Vukić, B. Jurinčić, Antić (Gugleta) Katnić i Zoričić. Rezultat 4:0 za Orijent sugerira slabu igru Crikvenice, no nije bilo tako. Lopta je skoro više bila u nogama plavo-bijelih gostiju. Golmani Orijenta su imali više posla od gostujućih, ali treba reći da je Orijent bio najjača ekipa u ovoj ligi. Momčad s Krimeje je ovom pobjedom gotovo osigurala prvo mjesto na kraju sezone.
I protiv Rudara iz Labina je u Crikvenici Gržičić vadio loptu iz mreže četiri puta. Početkom travnja se šuškalo o lažiranoj utakmici Vinodol - Nehaj, koja se igrala 24. ožujka i završila je 7:5 u korist Vinodola. Domaći su poveli čak sa 7:0, a potom je za 11 minuta Nehaj postigao pet zgoditaka. Gubitkom bodova bi Vinodol došao u opasnu zonu. Klubovi su u novinama napisali svoja opravdanja, a gledatelji su imali svoja viđenja.
Sredinom travnja 1968. godine, su klubovi Crikvenica i Lokomotiva gostovali u Austriji, Crikvenica u Firstenfeldu pored Graza. Očekivalo se da će po povratku s puta dobro pripremljeni domaćini zaigrati na pobjedu.
U prvome poluvremenu između Crikvenice i Nehaja su gledatelji vidjeli lijep nogomet, u kojem su Senjani bili s(p)retniji, posebno njihovog golgeter Ilić s dva i Svast s jednim pogotkom, 0:3 za goste.
Pred XXV. kolo su Orijent, Rudar i Nehaj natovarili crikveničku mrežu s 11 pogodaka, a Crikveničani nisu postigli niti gola. Na tablici su stajali opasno nad ponorom ispadanja.
Opasnost je Crikveničane prisilila da u Delnicama daju sve od sebe. Trkom u obrani i napadu zbunili su domaće, a Zoričić i Vukić su svojim zgodicima okrunili te napore.
I Grobničanu to proljeće nisu bogzna kako cvjetale ruže. Gubili su bodove na svome terenu u Mavrincima. Srećom, i Crikveničani su ih ubrali s rezultatom 3:4. Domaći su tri puta izjednačavali rezultat, a gosti su svaki puta uspjeli prijeći u vodstvo, zadnji put u 85. minuti pa je bilo premalo vremena za novo izjednačenje.
U nastupu s Rovinjem kod kuće (2:1) ostvarena je lijepa pobjeda, vezna linija je radila izvrsno. Na dobru igru domaćih su gosti odgovorili grubostima. Isključena su im dva igrača. Nakon utakmice se, po prijavi delegata Radovana Fućaka, nesportski ponašao i trener domaćih Božidar Kostić.
Utakmica protiv Opatije pod Učkom je bila revija promašenih šansi gostiju, a Gržičić je goste spasio težeg poraza od samo 1:0.
Iduće nedjelje nije odigrana utakmica Crikvenica - Jadran, jer gosti iz Poreča nisu došli, pošto im se u Tinjanu pokvario autobus, za što su dobili potvrdu Autotransa. Utakmicu je nešto kasnije Crikvenica dobila s 5:0.
Te je sezone Orijent  bio prvi s 50 bodova, Nehaj četvrti, a Crikvenica peta.
Ukupno uzevši, bio je to dobar plasman. U ovom se uspjehu vidio dobar rad vrsnoga stručnjaka Božidara Kostića, koji se na žalost navijača vratio u Rijeku.
Ipak je jedan naslov stigao u Crikvenicu. Momčad je pobijedila u natjecanju za ferplej. Pokal koji je bio dar rukovodstva Riječko-pulske zone, resio je klupske prostorije. Nema sumnje, bio je to dragocjen trofej te adekvatna nagrada za primjerenu disciplinu i uzorno sportsko ponašanje crikveničkih igrača.    

Podijelite