Crikvenička nogometna kronika (21)

MOMČAD CRIKVENICE, 1962. g.  - Stoje  slijeva: Ivica Matijević, Darko Car, Riki Car, Rino Car, Ivo Katnić, Mate Lončarić; čuče: Branko Katnić, Josip Ornik, Marijan Margitić, Josip Pikunić, Toni Kalaminec.

VI. ZONSKA LIGA 1961./1962. g.  

U ovoj ligi su nastupali: Istra, Rudar, Pazin, Orijent, Naprijed, Crikvenica, Nehaj, Lokomotiva, Nafta, Torpedo, Grobničan i Goranin.
U prvome kolu su igrali Crikvenica i Nafta (2:1). Pobjedu su izborili Gržičić, Albaneze, B. Katnić, Ornik, Matijević, Ivan Katnić, Robert Car, Riki Car, Mladen Car, Rino Car i Lončarić. To je bila  ekipa koja je stekla status zonaša.
U drugome kolu se gostovalo kod Rudara i izgubilo s 3:1. Pred kraj utakmice je trener domaće momčadi isključio svoga napadača Šumberca. Slično je postupio i crikvenički kapetan Rino Car kada je zbog nesportskog ponašanja udaljio svoga vratara Gržičića.
U III. kolu je postignut lijep uspjeh protiv gostiju s Krimeje, pobijeđen je Orijent s 2:1. Domaći su se svih 90 minuta lavovski borili, što im je donijelo konačni uspjeh nad najjačim protivnikom u ovoj ligi. Dido Milenković, dugogodišnji istaknuti igrač Crikvenice, se nakon 12 godina igranja dostojno oprostio od svoje ekipe s dva lijepa i efektna zgoditka. U ovoj utakmici po prvi put je nastupio Darko Car. 
I u idućem kolu su u gostima Crikveničani s  4:0 svladali drugog jakog i tradicionalno neugodnog protivnika - Nehaj. Bila je to katastrofa Senjana kao posljedica loše igre domaćih, a izvrsne gostiju. Kod gostiju su najbolje igrali Ivo Katnić, Mladen i Darko Car, a strijelci su bili Ornik, Albaneze, Lončarić i Aje Katnić.
Sredinom listopada 1961. godine je Goranin nanio prvi poraz Crikveničanima pored Dubračine. Ovome rezultatu je kumovao i sudac, koji je dva puta odredio produžetke po dvije minute i u zadnjoj minuti dosudio jedanaesterac za goste. Nakon toga je prilikom izlaza s terena član uprave Crikveničana Mandekić stao na nogu sucu i prijetio mu.
Iza ovoga  su došla još dva poraza od Torpeda i Istre, koja je u Crikvenici postigla šest pogodaka. Navijači se nisu mogli sjetiti kad je kod kuće doživljen ovako težak poraz.
Zatim je slavljena pobjeda u Rijeci; svladana je Lokomotiva, koja je samouvjereno i s podcjenjivanjem pristupila igri (strijelci Kalaminec i Aje).
Potom je uslijedilo zadovoljstvo zbog pobjede protiv Pazina pa opet mučnina zbog gubitka bodova kod Grobničana, zatim ipak slast pobjede protiv Naprijeda s 4:1.

U siječnju 1962. godine se na crikveničkome stadionu snimao igrani film Vanje Bjenjaša pod radnim naslovom Stroj (Sjenka slave). Na tribinama crikveničkoga stadiona bilo je mnoštvo bučnih statista koji su bodrili motoriste, spidvejaše. Glavnu mušku ulogu je igrao Miha Baloh, a žensku Ingrid Lotarijus. Tu su još bili glumci Boris Dvornik, Milan Srdoč, Irena Prosen i drugi, a u nekoliko kadrova su glumili i Crikveničani .

U nastavku prvenstva su domaći pobijedili golovima Mladena Cara i Lončarića Naftu iz Rijeke s 2:1.
Rudar je iz Crikvenice odnio bod. Nije igrao povrijeđeni Mladen Car, glavni crikvenički igrač uz Aju Katnića.
Na Krimeji je Orijent tukao Crikvenicu s 3:0. Unatoč porazu gosti nisu ostavili loš dojam. Obrana na čelu s Rinom Carom i Gržičićem je zaustavila mnoge opasne navale. Bio je to poraz na kojega se računalo.
Utakmica Crikvenica - Nehaj (3:2) obilovala je pogreškama gostujućeg vratara Cvetkovića, ali pogreške idu i na dušu obrane.  Ivo Katnić je postigao dva  pogotka, Lončarić jedan, a Cvjetičanin i Tomljenović po jedan za goste. Senjani nisu iskoristili dva jedanaesterca, a drugi su izvodili u 83. minuti kod rezultata 3 : 2 za domaće. Gržičić je obranio udarac s bijele točke. Nakon toga je došlo do gužve, jer je Škiljan rukom udario Rinu Cara, a Škiljana je Gržičić udario nogom. Obojicu udarača je isključio sudac Kuna.
Prvih godina u šezdesetima su Crikveničani muku mučili s vratarima. Protiv Torpeda je branio rukometaš Marijan Margitić (Gržičić je bio kažnjen). Gosti su u 80. minuti vodili s 2:0, a onda su domaći zapeli te izjednačili preko Rine Cara i Lončarića.
Početkom svibnja je Lokomotiva  protutnjala Crikvenicom odnesavši oba boda s rezultatom 3 :4. Domaći su stvarali prilike i u završnici komplicirali, a Riječani su sve svoje prilike realizirati.
U Pazinu su Ivo Katnić i Rino Car doveli Crikvenicu u vodstvo u prvih 10 minuta, ali je na kraju obrana gostiju jedva sačuvala neriješeni rezultat 2:2.
Na Hreljinu su Crikveničani opet vodili s 2:0 , kao i u Pazinu, a onda su se opustili i izgubili. Kružići su ih dotukli s tri pogotka.
Osjećala se smjena generacija. Na kraju je zauzeto sedmo mjesto od 12 ekipa, s 19 bodova od mogućih 44, a bila je i negativna gol-razlika.
Juniori, igračka budućnost u koju treba vjerovati, osvojili su osam bodova u osam utakmica.
U lipnju 1962. godine se i u gradu pod Kotorom slavio gol Pere Radakovića, znanoga momka iz obližnje Rijeke, kojim je Jugoslavija pobijedila Zapadnu Njemačku na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Čileu i plasirala se u polufinale.      

Podijelite