Crikvenička nogometna kronika (19)

1 - Klement Čubranić nosio je dres i NK "Rijeka"

Zajedno s Istranima

Dogovorom Riječkoga i Pulskoga nogometnog podsaveza formirana je VI. Zona od najboljih klubova oba podsaveza: Rijeka II, Orijent, Torpedo, Nafta, Nehaj, Goranin, Crikvenica, Naprijed, Lokomotiva, Mladost, Vulkan, Grobničan i 3. maj iz Riječkoga te Uljanik, Pula i Rudar iz Pulskoga podsaveza.
Kad su pripreme za natjecanje bile dovršene, Nogometni savez sredinom rujna 1959. godine donosi odluku da se igra kao i lani. Opet počinje natezanje, jer se radilo o putnim troškovima u Istru te je ipak pobijedilo prvotno stajalište o zajedničkoj ligi, VI. zoni.
Loše pripreme, neizvjestan početak prvenstva te odlazak nekolicine starih igrača u godini kada su Crikveničani slavili 40. godišnjicu postojanja značili su da nije krenulo najbolje, štoviše, bilo je vrlo loše.
U I. kolu izboren je bod kod Goranina (2:2) u dosta nervoznoj utakmici, kako na terenu, tako i u gledalištu.
Potom u goste dolazi Orijent i tuče domaćina s 3:1. Kondicijski bolji Sušačani su igrali dobro, a od težeg poraza je Crikveničane spasio golman Stojčić.
Slaba igra je bila i u gostima kod 3. maja. Izvučen je bod (2:2).
Crikveničani su došli u goste Nafti i pobijedili s 4:3.
Od idućega kola je počelo opasno kliziti nizbrdo. Rudar iz Crikvenice odnosi bodove (0:2), Uljanik je bio favorit i to je potvrdio s 5:1, ali i Kraljevčani odnose dva boda iz Crikvenice (1:22). Vulkan je u Rijeci napunio crikveničku mrežu (5:22).
Saldo: od devet utakmica jedna pobjeda, dva neriješena susreta i šest poraza, što je sveukupno zaista slabo.
Ovaj je klub, ali ne i ekipa pred nekoliko mjeseci bio četvrti. Strmoglavo se padalo na tablici.
Rijeka B pobjeđuje s 2:1, Nehaj tuče kod kuće u Senju s 1:0, Lokomotiva pored Dubračine postiže tri pogotka, a domaćin nije zatresao protivničku mrežu. Trebalo je ići igrati u Pulu, ali ovako obeshrabrena momčad nije otputovala i, dakako, izgubila je s 3:0 (b.b.). U novinama je osuđen postupak Crikveničana.
U polovici prvenstva Crikvenica drži pretposljednje mjesto sa svega pet bodova ostvarenih u jednoj pobjedi (protiv Nafte) i iz tri neriješena rezultata.
Plenarni sastanak predstavnika klubova Riječkoga i Pulskoga podsaveza u siječnju 1960. godine u Rijeci se očitovao na zahtjev Nogometnoga saveza Hrvatske da usaglase stajališta o daljnjem načinu natjecanja. U NSH drže da sustav natjecanja mora podržavati amaterske principe. Tadašnji sustav to nije podržavao. Daleko se putovalo, izostajalo s posla i iz škole. Svi su klubovi prošlu jesen završili deficitom, delegati su se jadali. Loše vrijeme se urotilo protiv nogometa pa je bila i slaba posjeta na utakmicama. Na formiranje Zonske lige Rijeka - Pula je zapravo utjecao politički moment. Jedni su u Podsavezu htjeli da zona ostane, a Crikvenica, Naprijed i Torpedo su bili protiv, jer su najviše financijski trpili.

U proljetni dio prvenstva su krenuli igrači Mladen Car na vratima, Ivan Car - Kop, Džemal Begić, Marcelo Car, Ivica Matijević, Rino Car, Nikola Albaneze, Marijan Briški, Ivica Milenković, Nikola Jurinčić, Klement Čubranić, a od travnja su počeli igrati i Branko Katnić, Vladimir Montanari, vratio se golman Gržičić i Mate Lončarić, Josip Ornik, Josip Župan, Ivan Murn i mladi Branko Brnčić. Ovo je bio prilično star sastav i trebat će ga podmlađivati, ali simpatizeri su se pitali gdje su ti novi mladi igrači.
U prvoj proljetnoj utakmici kod kuće je Goranin odnio oba boda (0 :2). Zatim su Crikveničani otišli na Krimeju i tamo izgubili s 3:0. Dva gola su dobivena iz jedanaesterca, kod kuće su pobijedili 3. maj s 3:1.
U ožujku 1960. godine je Novi list pisao da je dobra momčad Crikvenice pobijeđena na Krimeji (Torpedo : Crikvenica 3:1). U svome osvrtu je novinar Milan Perović pisao: Uvjereni su da su oni kod raspoloživog kadra igrača sposobni za postizanje mnogo solidnijih i zapaženijih rezultata… Nedostaje sistematski i stručni rad. Nastupaju bez treninga i vježbanja i to im se osvetilo.
U Raši su izgubili minimalno (1:0), ali je i drugi klub iz Istre, Uljanik, pobijedio Crikvenicu s 1:2 na njihovom terenu. U toj utakmici su gledatelji posumnjali u poštenje suca kad nije priznat pogodak Rina Cara, a zbog protesta je isključen Džemal Begić. Skupina neodgovornih gledatelja je pokušala fizički napasti glavnog suca.
Kad se Gržičić vratio na gol, a Mladen Car u half liniju, Crikveničani su uspjeli pobijediti Mladost u gostima s 2:4. Poslije toga je pobijeđen i Vulkan. Najbolji pojedinac je bio stari Nikola Jurinčić.
U najboljoj igri toga proljeća Crikvenica je savladala Grobničan s 5:1. Igra je bila posebno živa, dinamična i uzbudljiva u prvome poluvremenu. Najbolji su bili Rino Car, Jurinčić i mladi Vladimir Montanari.
Početkom svibnja su u Crikvenici gostovali Senjani i odigrali 2 :2. Crikveničke golove su dala dvojica Careva, Rino i Marcelo. U gledalištu se vodila sjajna borba navijača domaćih i gostujućih, koji su brojnim vozilima stigli iz Senja. (NL, 10. svibnja 1960. g., Tugomir Pobor).
Nakon gubitka bodova od Lokomotive, očekivala se pobjeda protiv Pule kod kuće ako momčad „braća Car“ želi ostati u ovome društvu. No, ništa od toga. Domaćin je izgubio od gostiju s 5:2, a kad ih je na kraju pobijedio i Naprijed, svima je bilo jasno da se Crikvenica oprostila od Zonske lige i da će iduću sezonu igrati u Podsaveznoj ligi.

Podijelite