Crikvenička nogometna kronika (17)

1 - Halflinija (1952. - 1955.): Nikola Jurinčić, Vinko Čandrlić i Ivica Milenković.
2 - "Crikvenica" u Podsaveznoj ligi 1953./54. g. Stoje slijeva: Toni Zrnčić, Nikola Jurinčić, Dragan Knežević, Ivica Milenković, Vanja Kosagov, Smiljko Car, Ivan Lukarić, Milan Milenković - Dido, sjede: Mladen Car - Pavina, Hary Brusić i Branko Katnić

Sezona 1954./1955. g.   T

rener je mogao računati na Gržičića, Brusića, Kneževića, Ivu Cara, Čandrlića, Jurinčića, Marcela Cara, Zrnčića, Lukarića, Blažića, Miluta i Ivicu Milenkovića, Rina Cara, Josipa Ornika i Josipa Kalanja. Ova će ekipa igrati u predstojećoj sezoni s momčadima Orijent, Jedinstvo, Mladost, Torpedo, Opatija, Naprijed, Borac, Nehaj i Hidroelektra, koji su tu stari, a novi članovi su bili Klana, Nafta (Rijeka), Goranin i Lokomotiva, koja se vratila iz Hrvatsko-slovenske lige.
U prvome kolu koncem kolovoza 1954. godine Crikvenica je dočekala Klanu i pobijedila s 6:0. Momčadi su bile bez tjelesne spreme i bila je to slaba utakmica, piše izvjestitelj.
Idući gost, Hidroelektra, nije se provela bolje pored Dubračine. Izgubili su s 3:1. Gosti su bili nervozni i napali su suca, koji je morao isključiti neke igrače.
U Rijeci se na Omladinskome igralištu prolila i Nafta; bilo je 2:0 za Crikvenicu. Zapamćen je slobodan udarac Blažića, koji je pored živog zida pogodio gornji desni kut za 1:0. Nafta je imala nepouzdanog vratara Simića, zapravo on je bio obrambeni igrač, zato su Crikveničani pucali sa svih pozicija pa je tako Blažić jednu loptu primio iz kornera te punom nogom i snagom smjestio u mrežu domaćih.
Po prvim igrama Crikveničani su pucali na vrh tablice. Pokazalo se to na utakmici kod kuće protiv Torpeda (3:1). Golman Ravnich je imao pune ruke posla oko kroćenja Blažićevih lopti. Nakon što su gosti izjednačili, Zrnčić je iz centra krenuo prema protivničkome golu Ravnicha, prevario ga i postigao vodeći zgoditak, a Blažić je još jednom matirao golmana.
Prognoza S. Hautza s početka prvenstva se nije ispunjavala (ili je kritika bila motivirajuća) jer su Crikvenica i Orijent ostvarili prve četiri pobjede. Idući protivnik, riječka Lokomotiva, koja je pristigla iz višeg razreda, nije se dala iznenaditi. Pobijedila je kod kuće Crikveničane s 3:2. Kad su Zrnčića namjerno povrijedili (tako su mislili Crikveničani), navijači Crikvenice su uletjeli na teren napasti suca (Glažar) a onda su ga došli braniti navijači Lokomotive. Pet minuta je trajao prekid, utakmica je nekako dovršena, ali su gledatelji nastavili svoj obračun. Slaba redarska služba, nije bilo niti jednog milicionara na igralištu, pisao je izvjestitelj s te utakmice.
U listopadu 1954. godine su po hladnom vremenu gostovali Ogulinčani, pisao je M. Skomerža. Već u prvoj minuti je iz daleka tukao Rino Car jednu oštru nisku loptu, koja se zakoprcala u mreži. Na koncu je bilo 4:1.
Sredinom listopada se na igralištu na Krimeji, gdje su odigrani mnogi lijepi susreti između Orijenta i Crikvenice, igrala uzbudljiva utakmica. Gosti su poveli preko Blažića koji je glavom pogodio gol, na žalost 1.500 gledatelja. Crikveničani su igrali žustrije, lijepo su se oslobađali lopte i osvajali prostor. Vrlo dobar je bio centarhalf Solarić. Ipak je Orijent  bio bolji za jedan gol. Za pohvalu je bilo izvrsno sportsko držanje obje ekipe i gledatelja. 
U Bakru je presudila bolja fizička sprema Crikvenice, posebno neprolaznog Solarića, a posljedica je bila 3:0 za goste. U napadu je izvrsno igrao Rino Car, koji je inteligentnim potezima zbunjivao obranu domaćih. Sudio je Rikard Brzeska, kasnije poznati glumac.
Ljuti sportski protivnici su postali popustljivi, 8. studenoga 1954. godine kad je Crikvenica pobijedila Nehaj s 4:0. Senjanima su zapaprili Zrnčić, Lukarić, Marcelo Car i Miluto Milenković.
U jesenskome dijelu prvenstva je Crikvenica polučila dobro treće mjesto, iza Orijenta i Jedinstva.
Sredinom ožujka 1955. godine, kada je trebao početi nastavak sezone, nije se moglo igrati zbog snijega i nevremena u Hreljinu, Klani, Delnicama i Lokvama. Kako je u I. kolu nastavka Jedinstvo izgubilo od Borca, bila je to prilika da Crikvenica pobjedom protiv Nafte zauzme drugu. poziciju.
Iduće kolo se nije igralo u Gorskome kotaru. Crikvenica je tukla Naftu s 6:1. Početkom travnja su na stadionu Kantrida pred 1.500 gledatelja igrali Torpedo i Crikvenica ( 0:1), kojoj su nedostajali udarni igrači: Zrnčić, Milenković i Blažić. Torpedovi su igrači podcijenili oslabljenu Crikvenicu i slabo su se vraćali u obranu. Jednim iznenadnim udarcem s preko 20-tak metara je Rino Car postigao jedini zgoditak.
Nakon XVII. kola Podsavezne lige  Crikvenica je bila druga, iza Orijenta s utakmicom manje. U ekipi je tada igrao i Tugomil Pobor, koji je imao tri sportske ljubavi: rukomet, nogomet i sportsko novinarstvo.
Za utakmicu kod kuće Crikvenica : Lokomotiva (0:0) Crikveničani su imali četvoricu kažnjenih igrača pa su jedva skrpali napad u kojem su bili Josip Kalanj, Rino Car, Bojan Lukarić, Robert Car i Ivo Car. Vratar Lokomotive Šepić je obranio jedanaesterac.
U Ogulinu je Crikvenica doživjela nokaut izgubivši s 5:0. Nekompletni gosti su već u prvoj minuti dobili gol.
Lijepog 25. travnja 1955. godine su kod kuće igrali protiv Orijenta. Tada su nastupila „braća Car“ - Mladen, Solarić, Robert, Ivo i Rino. Pokušali su sve, ali nije išlo. Kapetan Solarić je morao poslati u svlačionicu nediscipliniranoga vratara Iru Gržičića, a na vrata je stao Mladen Car - Pavina, ali kako to nije prijavljeno sucu, prvi dodir Pavinine lopte s rukom u šesnaestercu je kažnjen jedanaestercem, kojega je on obranio u velikom stilu. Linić je opet slabo sudio Crikvenici, isključio je Nikolu Jurinčića pa je publika negodovala, dakako nesportski. Orijent je pobijedio s 3:1 i nastavio niz od 18 pobjeda zaredom sa 73 postignuta gola.
U dva gostovanja su Crikveničani pobijedili: u Lokvama 2:4 (četiri gola Dide Milenkovića), a u Hreljinu je svladan domaćin s 0:2.
Sredinom svibnja je u goste došao Borac i pretrpio poraz (4:1). Pred tu utakmicu su igrane dvije predigre. Momčad Gimnazije je pobijedila Školu učenika u privredi s 2:1, a u drugoj su igrali stari nogometaši podijeljeni na velike i male, dakako rastom. Utakmica je završila rezultatom 2:2. U momčadi visokih najbolji su bili Ivan Car Lončar, Ivan Ivančić - Karliško, Miha Lušičić, Ivo Kusturin, a kod niskih su se istakli Petrović, David Matejčić, dr. Vladimir Uremović i vratar Marijan Finci.
Proljetno gostovanje u Senju je bilo uspješno, Nehaj  je izgubio od Crikvenice (2:3). Izvrsno su igrala  tri brata Milenković (Miluto, Ivica i Milan - Dido), kao i Blažić te Ivo Car koji su dali svaki po gol. Nakon dugo vremena su u ekipi zaigrali Blažić i Zrnčić.
Nakon ovoga gostovanja je u Delnicama bilo malo prizemljenje s 3:0 za domaće. Gorane je trenirao bivši mađarski reprezentativac Ferenc Laczi.
Zadnju utakmicu s Opatijom su Crikveničani dobili bez borbe, jer protivnici nisu doputovali.
Ovo je bila sjajna sezona crikveničkih nogometaša, osvojeno je drugo mjesto, odmah iza Orijenta.
2. Crikvenica   26    19    1    6    60 : 35    39
Orijent nije uspio u kvalifikacijama za I. zonsku ligu, koja je formirana umjesto drugih liga.  

VISOKI I NISKI - nogometni susret između prijatelja visokih i niskih rastom,1955. g. Prepoznati: stoje slijeva visoki: Manestar, J. Rajić, M. Lušičić, Andres, T. Car,  LJ. Stojčić, J. Car,  Kusturin, I. Ivančić – Karliško, čuče niski: Petrović, dr.Uremović, I. Tićac, D. Matejčić, M. Finzi, Deželjin, I. Matejčić, Z. Gašparović,V. Ivančić - Popaj, Marijan Katnić.  

Podijelite