Crikvenička nogometna kronika (16)

1 - Odlična ekipa u Podsaveznoj ligi 1954. g. Stoje slijeva: trener Slavko Beda, Rato Blažić, Nikola Jurinčić, Vinko Čandrlić, Miluto Milenković, Toni Zrnčić, Rino Car, Ivo Car - Solarić, čuče: Dragan Knežević, Mladen Car, Iro Gržičić, Ivica Milenković.
2 - Ivo Car - Solarić, 1951. g. - centarhalf u Kvarneru i Crikvenici.

Podsavezna liga 1953./54.

Crikvenička ekipa je započela prvenstvo 1953/54. g. u gotovo istome sastavu. Vođa ekipe i trener je bio Mladen Skomerža.
U prvoj utakmici u rujnu 1953. godine su igrali Crikvenica i Nehaj. Pogotcima Blažića (2), Lukarića i Zrnčića, udarnoga trojca Crikveničana, uskoci su svladani s 4:0. Pred tri mjeseca su Senjani pobijedili na svome terenu.
U Rijeci su protiv 3. maja Mladen Car, Rato Blažić dva puta i Lukarić okrunili dobru igru svoje momčadi, posebice Zrnčića koji je izvrsno surađivao sa svojim centarforom. Tada su igrali Gržičić, Knežević, M. Car, Smiljko Car, Ivo Car, M. Milenković, Zrnčić, B. Katnić, Blažić, Lukarić i Kosagov.
U Šmriki je Mladost ponovo pobijedila Crikvenicu kao i u proljeće, a taj je poraz izbacio Crikvenicu iz kombinacije za prvo mjesto u jesen.
U Labinu se dogodio incident. Kod rezultata 3:3 je, nakon što je suca htio udariti loptom, isključen Ivo Car - Solarić, a kako nije htio izaći, utakmica je prekinuta kod tog rezultata.
Do kraja jesenskoga dijela su svladani Naprijed i Jedinstvo, a protiv lidera u Raši ni dva Blažićeva gola nisu bila dosta. Bilo je 4:2.
U jesenskome dijelu je prvi bio Uljanik s 19 bodova,
a 8. Crikvenica  13    6    1    6    32:31    13
Početkom proljetne sezone su Crikveničani bili slabo kondicijski pripremljeni. U prvoj utakmici je Nehaj pobijedio Crikvenicu s 3:2. Na proširenom igralištu u Senju je Nehaj  počeo izvanredno. U drugome poluvremenu su Crikveničani opasno prijetili i obrana Nehaja je imala mnogo posla. Sastav Nehaja je u to vrijeme bio: Kuntić, Bilović,V. Prpić, Brozinčević, Belobarbić, Novak, P. Prpić, Vlahović, Medved, Barbiani i J.Tomljanović.
Kod kuće je svladan 3. maj s 2:1, a s istim rezultatom su Crikveničani poraženi u Opatiji. U 19. minuti drugoga poluvremena te utakmice isključen je Solarić, iako se nije vidjelo da je učinio neki prekršaj, a bio je daleko smireniji od svojih suigrača. Utakmici je nazočio i predsjednik Disciplinskoga suda, koji je odmah izjavio da je Car nepravedno isključen.
U Crikvenici je 20. ožujka 1954. godine odigran derbi protiv Orijenta. Po idealnom vremenu i na dobrom terenu sudio je Jure Bakotić, a na golu je bio Mladen Car - Pavina. Crikvenica je bila povezanija momčad, a Orijent je dosta vremena bio bez jednog igrača (Mataja), koji se povrijedio, ali su gosti ipak vodili do 59. minute, kad je izjednačio M. Milenković, a 15 minuta kasnije je poveo Blažić, ali je Horvat pri kraju izjednačio.
Početkom travnja je Crikvenica demontirala Hidroelektru s 6:0. Gotovo cijeli napad su bili strijelci M. Milenković (3) i Lukarić, Rino Car i Zrnčić. Revanš za nedavni poraz u Lokvama je uspio*(Hidroelektra, klub iz Lokava za kojeg su igrali radnici što su gradili hidro postrojenja u Gorskome kotaru, dvije sezone su igrali u Podsaveznoj ligi. Kako je preko 100 radnika iz Vinodola nekoliko godina radilo na tim objektima, s velikim žarom su pratili utakmice Crikveničana, bilo u Lokvama, Delnicama ili Ogulinu, a nije im bilo teško otići ni u Rijeku).
Gostovanje kod Borca je donijelo dobar rezultat (0:2). Strijelac Zrnčić je bio na čelu bolje momčadi, koja je jednostavnim i brzim prodorima stizala do vratiju.
U drugome dijelu prvenstva su Crikveničani popravili svoj položaj na tablici. U posljednje četiri utakmice zabilježili su pobjede a da nisu primili zgoditak, a postigli su ih 16.
Iz utakmice u utakmicu su igrali sve bolje, što je bila i zasluga novoga trenera, poznatoga Slavka Bede, koji je nastupao za Concordiju, Dinamo i Hrvatsku reprezentaciju.
Koncem svibnja 1954. godine je na Hreljinu doživljen tijesni poraz 1:0. Na golu  Naprijeda je bio sedamnaestogodišnji Vence Kružić. Na toj je utakmici bilo puno Crikveničana (Poznati riječki odvjetnik Nikola Kvaternik sjeća se putovanja autobusom na Hreljin i pogibeljne situacije kad je autobus VAP-a izašao iz tunela i zamalo završio u provaliji).
Crikvenica je kao domaćin pobijedila Rudar s 4:1. Strijelci su bili braća Milenković (Miluto i Ivić) te Lukarić i Blažić.
I u posljednjemu prvenstvenom kolu su Crikveničani u Ogulinu postigli četiri pogotka.
U ovome je natjecanju Crikvenica zauzela peto mjesto.

Sredinom kolovoza 1954. godine se u novinama oglasio poznati crikvenički sportski djelatnik Stanko Hautz, koji je prigovarao načinu na koji se momčad sprema za novu natjecateljsku sezonu.
Pripreme su nesolidne i neplanske… Kroz ljeto kada vlada vrućina se ljudima ne trenira, neki su zauzeti sezonskim poslovima, treći su sigurni za svoje mjesto u momčadi, jer je premalo dobrih igrača … Kada je pred nekoliko mjeseci bio Beda u Crikvenici, igrači su stalno i predano trenirali, zato je i bio onako dobar proljetni finiš, no otkad je Beda otišao, sve je po starom. Angažiran je Vladimir Pavlić, ali domaći čovjek ne uživa autoritet. Ako igrači dođu na trening, onda je to pucanje lopte na jedan gol, a i ozračje u ekipini nije najbolje, napisao je Stanko Hautz.    

Podijelite