Crikvenička nogometna kronika (15)

1 - Rato Blažić, legendarni golgeter "Crikvenice"
2 - Rato Blažić na ramenima navijača nakon pobjede nad Kvarnerom, 1953. g. (prepoznat je navijač Vitomir Stojčić s ispruženom rukom).
3 - Pred početak prijateljske utakmice Kvarner: Crikvenica (1:3) na Omladinskome stadionu u Rijeci 1953. g.
4 - Najava utakmice u Rijeci, 1953. g.
5 - 122. izvještaj u Riječkome listu, 3. veljače 1953. g.

Podsavezna liga 1952./53.

U sezoni 1952/53. je opet došlo do reorganizacije natjecanja.
Rudar, Goranin i Jedinstvo su ostali u Podsaveznoj ligi, starima su se pridružili Opatija, Rovinj, Naprijed i Mladost. Ukupno se u Podsaveznoj ligi natjecalo 12 klubova.
U I. kolu u Crikvenicu je došao došao najjači protivnik, Kvarner. Kakve su šanse domaćih, kako su se spremili za novo prvenstvo? Slabo, pišu novine. To se pokazalo u pripremnim utakmicama, a prošloga proljeća su se jedva spasili od ispadanja. U predstojećem prvenstvu je crikvenička obrana bila slabija. Vratar Stojčić i Marcelo Car su otišli u vojsku, a Vinko Čandrlić i Robert Car na studije, što će im jako otežavati nastupe.
Trener je u I. kolu protiv Kvarnera mogao računati na Stojčića, Skomeržu, Škiljana, Jurinčića, Kneževića, Zrnčića, Marcela Cara, Šmita, Štamfelja, Blažića i Miluta Milenkovića. Kvarner je došao igrati u sastavu Ravnich, Legan, Mihovilović, Butković, Pavković, Vukelić, Doričić, Zikovich, Mataja, Lopošek i Canjuga. Igra je bila živa i zanimljiva, a pred kraj utakmice i oštra, u čemu su prednjačili gosti. Kod stanja 1:0 za Kvarner Zrnčić je s tri metra pucao preko gola. Vrlo lijep zgoditak postigao je Canjuga preko živog zida u lijevi kut. U igri koja je završila pobjedom Kvarnera s 2:1, od domaćih su se svidjeli Knežević i strijelac Blažić. Sudac Bogetić iz Novoga je griješio i kasnio u donošenju odluka. Ubrzo poslije ove utakmice je Kvarner napustio ligu postavši članom Hrvatsko-slovenske lige.
Rudar iz Labina u Crikvenici nije ništa iskopao, štoviše, Crikveničani su u njihovu mrežu ubacili loptu tri puta snalažljivošću Štampfelja (2) i Blažića. Najljepši pogodak je postigao Štampfelj udarcem sa 16 metara.
Mladost je Crikvenici bila domaćin u Šmriki, jer su Kraljevčani uređivali igralište. Na golu gostiju je bio Hari Brusić. Crikveničani su stvorili 10-tak idealnih prilika, ali ih je puno zapucao Rato Blažić, što nije bio njegov običaj. On je i najmanje prilike znao iskoristiti. U ovoj utakmici koja je završila s 2:3 Crikveničani su pobjedonosni gol dali u zadnjoj minuti utakmice.
Crikvenička ekipa je bila dosta ćudljiva; protiv jakih (Kvarnera) je igrala vrlo dobro, a protiv novajlija (Mladost) slabo. Lokomotiva je u listopadu morala zastati. Primila je pet golova i to od Rate Blažića, prvoga golgetera koji je oduševljavao svojim lucidnim rješenjima i udarcima iz potkoljenice u trku i iz malog prostora, a nije mu smetao ni teren koji je bio blatnjav i djelomično pod vodom. Poraz Lokomotive je uslijedio i zbog povrede njihovoga sjajnog golmana Nikolnikova, koji je prevezen u bolnicu. Gosti su igrali s deset igrača* (RL, 7. listopada 1952. g. Gj. Ivančić).
U idućim utakmicama je Crikvenica pobijedila Goran s 3:1 i Rovinj s 8:1. Gosti i nisu bili tako slabi, nego su Crikveničani sve prilike uspjeli pretvoriti u pogotke. U momčadi Rovinja su u toj utakmici igrali: Santin, Tancchoni, Rauni, Lessy, Tafolo, Dapiram, Martinčić, Fabris, Siolis, Brunelli i Marussi.
U listopadu je Crikvenica gostovala u Puli protiv Uljanika, odigrala 8 minuta, a onda je prolom oblaka izazvao prekid utakmice.
Iduće nedjelje je Crikvenica u Opatiji odigrala 1:1. Više od 1.000 gledatelja na novom igralištu bilo je zadovoljno lijepom i borbenom utakmicom. Domaćini su poveli, a gosti preko Blažića izjednačili u 84. minuti.
Početkom studenoga je u Crikvenici bilo lijepo vrijeme, s Krimeje su došli igrači Budućnosti i tu doživjeli težak poraz (4:0 za domaće). Utakmica je bila nervozna pa i gruba, jer je sudac isključio Kopajtića i Štampfelja.
Gostovanje Nehaja u Crikvenici s konačnim rezultatom 6:4 je bilo prava poslastica. Gotovo su sve pogotke Crikveničani postigli s odstojanja od preko 18 metara. Senjski navijači su ovaj put pristigli kamionima, a otputovali su prilično rezignirani.
Dana 7. prosinca 1952. godine su zbog nevremena u regiji sve utakmice odgođene. Na koncu su 15. prosinca Crikveničani odigrali jednu od najboljih igara u prvenstvu protiv Jedinstva (Ogulin) pobijedivši sa 6:1. Bila je to vrlo uspješna jesenska dionica.
Na prvome mjestu je bila Crikvenica 11 8 2 1 42 : 18 18.
Riječki list od 13. siječnja 1953. godine je pisao da je stric Rate Blažića, Drago Blažić, član Uprave NK Pula, zvao svoga nećaka, centarfora Crikvenice i najboljeg strijelca jesenskoga dijela prvenstva Podsavezne lige, Ratu Blažića, da se preseli u Pulu, gdje bi igrao za Uljanik, koji će mu dati namještenje, 12.000 dinara mjesečnih prinadležnosti i kupiti sobni namještaj.
Cijeli je slučaj sa stricem i Uljanikom rješavao Sud za zaštitu amaterizma. Netko se odmah dosjetio da su i Crikveničani zvali Iliju Banovića iz Pule da dođe u njihove redove.

U prijateljskoj nogometnoj utakmici su, uz bučnu najavu u tisku i na radiju, 1. veljače 1953. godine na Omladinskom igralištu u Rijeci igrali Kvarner i Crikvenica (1:2). Preko 3.000 gledatelja, od toga 300 navijača iz Crikvenice, moglo je vidjeti pobjedu gostiju, a golove su dali Štampfelj i Blažić. Crikveničani su domaćinu, članu Hrvatsko-slovenske lige, dali lekciju kako se treba boriti za svoje boje.
Osnovne karakteristike nogometaša iz Crikvenice su borbenost, požrtvovanje i srčana igra svakog pojedinca te jednostavne i duge lopte osobito preko svojih dobrih krila s kojima su bekovi Kvarnera teško izlazili na kraj. (RL,3.II. 1953.). Utakmicu je prenosio Radio Rijeka.
Crikvenica je igrala u sastavu: Gržičić, Čandrlić, Skomerža, Knežević, I. Car, M. Milenković, Brnčić, Robert Car, Blažić, Lukarić i Štampfelj.
U pripremnim utakmicama za proljetni dio s karlovačkim klubovima Karlovcem i Turbinom igrali su i Brusić, Škiljan, Jurinčić, Šmit i Marcelo Car.
U nastavku prvenstva u Ogulinu su Crikveničani do zadnje minute držali 3:3, a onda su domaći dali pobjedonosni pogodak.
Slično se dogodilo i u Raši, gdje je bod izgubljen sedam minuta prije kraja. U dvije utakmice je Blažić dao tri pogotka, ali su bodovi izgubljeni, a i u trećoj utakmici protiv Mladosti iz Kraljevice je primljen gol odluke u 85. minuti. Što je vrijedilo imati dvije vratnice i 15 udaraca iz kuta?
U XV. i XVI. kolu zabilježene su pobjede protiv Gorana i Rovinja.
U XXI. kolu su Hreljani u Crikvenici napunili mrežu domaćih (2:4). Veliki favorit za prvo mjesto je pokleknuo, a kad su u idućem kolu Crikveničani izgubili i u Senju 3:0, svima je bilo jasno da treba biti zadovoljan i sa šestim mjestom.

Podijelite