Crikvenica nizom humanitarnih akcija obilježava projekt "Dan Dobrih Djela"

Grad Crikvenica kao partner, uključio se ove godine u inicijativu pod nazivom „Svjetski dan činjenja dobrih djela“, koji se obilježava 14. travnja odnosno tijekom travnja 2024. godine.  
Svjetski dan činjenja dobrih djela dan je kada milijuni ljudi diljem svijeta iz tisuća neprofitnih organizacija, kompanija, škola, vrtića i gradova čine dobra djela pomažući zajednici i onima kojima je to potrebno s ciljem stvaranja boljeg i zdravijeg okruženja.  
Dan dobrih djela u Hrvatskoj po prvi puta je obilježen 2022. godine od strane udruge Djeca za bolji svijet/Children for a Better World, kada je u akciji sudjelovalo više od 50 kompanija, 100 različitih udruga i volonterskih centara, više od 50 gradova diljem Lijepe naše, kao i mnoštvo vrtića i škola.  
Naglasak je na aktivnostima koje su od značajne važnosti za građane, povećanju svijesti o važnosti volontiranja i činjenja dobrih djela kod svih dobnih skupina, jačanju građanskog aktivizma kao i širenju pozitivne energije i zajedništva. Brojke govore više od riječi: u 2023. godini u akciji je sudjelovalo 4.900,000 volontera iz 110 zemalja te je odrađeno 8.800,000 sati volonterskog rada.

Crikveničke ustanove, udruge, poduzeća i srednjoškolci okupili su se unutar ove inicijative i pripremili razne aktivnosti humanitarnog karaktera. 
Akcijom „Srce od papira“ u razdoblju od 15. ožujka do 14. travnja prikupljat će se stari papir za čiju će se vrijednost kupiti vaga s visinomjerom i stol za pregled djece za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici. U svrhu prikupljanja papira, ispred zgrade Stare škole dopremljen je kontejner. Kako bi papir odložili u kontejner, potrebno je da se građani jave u Gradsku knjižnicu Crikvenica (Vinodolska 1, Crikvenica). U vrijeme kada je knjižnica zatvorena, papir je moguće ostaviti pored kontejnera.  
Društvo Naša djeca odlučilo je „darovati srcem“. Humanitarnom akcijom „Darujmo srcem“, koja će se održati u subotu, 13. travnja od 10 do 12 sati, na tržnici u Crikvenici, prikupljat će se potrepštine za pomoć Udruzi za beskućnike i socijalno ugrožene osobe „Oaza“ te njihovom skloništu za beskućnike iz Rijeke.
Istoga dana, također na tržnici, od 10 do 12 sati, članovi udruge Fotoklub Crikvenica prikupljati će novčane donacije u zamjenu za umjetničke fotografije primorskih motiva koje su izradili članovi udruge.

Srednjoškolci će pokazati svoje veliko srce i humanitarnost time što će ove godine „Dan Dobrih Djela“ pretvoriti u "Mjesec dobrih djela". Volonterski klub Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica odlučio je ove godine svoje vrijeme posvetiti štićenicima Obiteljskog doma s rehabilitacijom "Andrea Margitić“. Ideja je štićenicima uljepšati trenutke u Domu. Učenici su već izradili svakom štićeniku Doma po jedan glicerinski sapun s citatom dr. Antuna Barca „Od svih istina najdublje su i najtrajnije  istine srca“. Uz čaj i keksiće nastojat će spojiti mladost (entuzijazam) i starost (mudrost) na način da im štićenici Obiteljskog doma, stariji i mudriji ispričaju svoje trenutke života, nešto što ih je dodirnulo, nešto što ih je promijenilo, nešto što bi u svome životu ponovili i neke „greške“ koje su im bila životna škola. Volonteri planiraju ne samo to čuti nego i zapisati, dokumentirati te trenutke sa starijima. Srednjoškolci će starijim štićenicima ponuditi i „toplu riječ“ čitajući poeziju i mudre priče naših i stranih autora.

U nedjelju, 14. travnja organizirano je završno prikupljanje starog papira ispred Gradske knjižnice i program za djecu „Pričam ti priču“.
„Dan Dobrih Djela prilika je i za međugeneracijsku suradnju. Muzej Grada Crikvenice i članovi crikveničkih udruga umirovljenika, Udruge umirovljenika Grada Crikvenice Sunce i Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine zajednički su pripremili simpatičan program za djecu Pričam ti priču. Na otvorenom, ispred ulaza u Staru školu čitat ćemo priče koje u sebi nose poruku i istaknuti važnost čitanja i pričanja u svakodnevnom životu svih nas.“ – kazala je ravnateljica Muzeja Grada Crikvenice Silvija Huljina.  
Također u nedjelju, 14. travnja, s  početkom u 11 sati u dvorani „Zora“ održat će se predstava za djecu „Pale sam na svijetu (ulaz je slobodan). Predstavnici Društva "Naša djeca" sakupljat će priloge, također namijenjene kupnji opreme za pedijatrijsku ordinaciju u Crikvenici. Predstava u produkciji Scene "Velika Gorica" zanimljiva je priča koja i djecu i odrasle podsjeća na važnost zajedništva i na to da su sreća i radost potpuniji ako ih dijelimo s drugima.  
Direktor "Eko-Murvice" Mario Jelčić istaknuo je kako ga veseli uključenje u ovaj projekt i naglasio kako "Eko-Murvica" podržava svaku inicijativu i aktivnost u smjeru odvajanja otpada, recikliranja i povećanja ekološke osviještenosti svih građana.  
Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović izrazila je zadovoljstvo organizacijom projekta i uključenošću predstavnika svih dobnih skupina. „Veseli me što smo zajedničkim snagama svih dionika ove akcije, članica i članova Udruge umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine, kao i Udruge umirovljenika „Sunce“, članica Društva Naša Djeca, Fotokluba Crikvenica, srednjoškolaca Volonterskog kluba Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica, kao i ravnateljica naših crikveničkih ustanova u kulturi i djelatnika "Eko-Murvice" uspješno osmislili ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju. Vjerujem da će sve aktivnosti biti dobro prihvaćenje od strane naših građana, koje ovim putem pozivam na zajedništvo i uključivanje u projekt svojim malim doprinosom. Bilo u vidu doniranja starog papira ili sudjelovanja u nekim drugim aktivnostima koje smo pripremili u sklopu ove humanitarne akcije. Ono što me posebno veseli, jest, što ćemo realizacijom ovog projekta učiniti dobro djelo i opremiti pedijatrijsku ordinaciju. Nadam se da je ovo početak dobrih i lijepih priča, kojih će u budućnosti biti još i nastojati ćemo ih razvijati.“ 

Svi dionici izrazili su zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu „Dan Dobrih Djela“, kojim će se još jednom pokazati veliko crikveničko srce, te osviještenost i briga za potrebite. Poruka svima, ne samo za vrijeme trajanja akcije jest - Zajedno činimo dobro!

crikva.hr 
Foto: M. Klement

Podijelite