Čitajmo zajedno (1)


Pozdrav svima i dobro došli u novu kolumnu „Čitajmo zajedno“.
Moje ime je Ana, živim u Jadranovu i učiteljica sam razredne nastave koja gotovo svo slobodno vrijeme posveti čitanju. Upravo iz tog razloga sam se prije otprilike godinu dana odvažila na pokretanje bloga i otvaranje profila na nekoliko društvenih mreža, sve pod nazivom „Učiteljica čita“. Kroz tih godinu dana upoznala sam brojne drage ljude, ostvarila nekoliko suradnji te spoznala koliko ljudi dijeli moju ljubav prema knjigama i čitanju. Kako bih pronašla još istomišljenika, ali i pokušala probuditi tu vrstu ljubavi u ostalima, odlučila sam se na pisanje ove kolumne. Kroz nju ću vam donositi preporuke za neke naslove koji su mi se jako svidjeli, predstavljati novitete, izvještavati o promocijama knjiga u našem gradu i okolici te o susretima čitateljskog kluba koji pokrećemo u suradnji s Gradskom knjižnicom Crikvenica.
Slobodno nam se pridružite u čitateljskom klubu i javite sve prijedloge vezane za ovu kolumnu!


Djeca slijepoga kovača, Miro Morović

Prvotna ideja bila je da za prvu kolumnu napravim presjek pročitanog u prvoj polovici ove godine. I zaista sam krenula s pisanjem, no cijelo to vrijeme jedna knjiga mi nije davala mira. Budući da me zaista oduševila odlučila sam vam prvo pisati o njoj, zanemarit ću činjenicu da je pročitana prošle godine (planiram ju ovih dana ponoviti pa neka se i to uzme u obzir). Ono što je jako zanimljivo kod ove knjige (i nikako meni svojstveno) jest podatak da ju je napisao domaći autor. Ukratko, godinama nisam posezala za knjigama domaćih autora, a ova knjiga je uz još nekoliko njih to promijenila. Pa, da vam otkrijem po čemu je to ona tako posebna.

Radnja ovog romana smještena je Shallow Lake City, grad čiji su stanovnici pod dojmom nestanka devet osoba, a mir im još više naruši čin samoubojstva devetnaestogodišnje djevojke. Ona za sobom umjesto oproštajnog pisma ostavlja omotnicu s nekoliko ispisanih imena. Andrew Frame, inspektor zadužen za slučaj, ubrzo dolazi do spoznaje da su napisana imena u vezi s nestalim osobama. Inspektor i njegovi kolege su potpuno bespomoćni, nemaju nikakvih tragova niti svjedoka, a uz sve to, Framea neprestano dostižu repovi iz prošlosti koji ga dodatno ometaju. Kako bih vas dodatno zainteresirala, reći ću vam da istragu ne provode samo Frame i njegovi kolege, već i četiri mlade osobe među kojima se nalazi sestra djevojke koja je počinila samoubojstvo. Sigurna je da se netko ili nešto skriva iza njezinog skoka i spremna je na sve da dođe do istine.

Na samom početku knjige osvojila me doza humora koju je autor vješto uklopio u ozbiljnu i napetu radnju što pridonosi dinamici. Spomenutu napetost je posebno naglasio odgađajući otkriti detalje iz inspektorove prošlosti, koji mi je odmah postao jako drag i željela sam znati sve o njemu. Osim toga, autor otkriva tek djeliće slagalice, čime zadržava našu zainteresiranost, i vjerujte mi čim pomislite da vam je sve jasno i da ste nešto otkrili, niste. Dolazi do brojnih preokreta i iznenađenja, a sam kraj donosi toliko mračnih i šokantnih detalja da ćete ostati bez teksta i promišljati o pročitanom još dugo nakon zatvaranja knjige. Nemojte da vas zavara obujam ove kriminalističke priče, iako broji preko 500 stranica, čita se u dahu, a niti jedan dio nije nepotreban, štoviše, poželjet ćete da je nastavak već pred vama i da možete odmah posegnuti i za njime.

O autoru i nakladniku:

Miro Morović mlada je nada hrvatske spisateljske scene i vjerujem da od njega možemo očekivati brojna vrhunska djela nakon ovakvog prvijenca. Inače je diplomirani pravnik zaposlen u obiteljskoj tvrtki, a odlično se snalazi u spisateljskim i glazbenim vodama. Imala sam sreću upoznati ga na promociji u Rijeci i drago mi je znati da iza tako odlične knjige stoji jedna tako ugodna i draga osoba. Uz to sve, posebno me se dojmila njegova izjava da mu je želja da osoba koja čita njegovu knjigu uživa u jednakoj mjeri kao on dok ju je pisao. Jasno je da iza ovakvog djela mora stajati osoba koja uživa u onome što radi.

A još dvije takve osobe su Sonja Šumić i Bartol Vlahović koji su iz ljubavi prema knjigama i čitanju osnovali „Nakladu Fragment“. Neke od njihovih misija jesu poticanje čitanja koje nam pruža nebrojene mogućnosti te povezivanje nakladnika, autora i čitatelja jer jedino tako jedna knjiga može zasjati u punom sjaju. Priliku da zasjaju u punom sjaju dali su već brojnim knjigama i autorima, a sve možete pronaći na njihovoj web stranici.

Podijelite