Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Na današnji dan slavi se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je dan 1995. godine Hrvatska vojska u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodila okupirani grad  Knin.

Započevši 4. kolovoza 1995., u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Pobjeda u "Oluji" obilježava se u našem kraju nizom prigodnih manifestacija od kojih je najupečatljivija velika bakljada održana sinoć na Krčkom mostu. Šesti put za redom, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, udruge "Plavo bijeli otok" i "Vavik vjerna Kirija" organizirale su tradicionalnu manifestaciju "Oluja na Kvarneru" u spomen na pale branitelje u Domovinskom ratu s našeg područja.
Na bakljadu je došao velik broj ljudi, a posebno impresivan je bio pogled na brojne barke i druga plovila s obje strane Krčkog mosta.

Delegacija Grada Crikvenice i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te PP Crikvenica obišla je groblja u Grižanama, Selcu, Jadranovu, Dramlju i Crikvenici gdje su u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje položeni vijenci i upaljene svijeće.

U Jadranovu je u povodu proslave "Oluje 2022." održana plivačka utrka "1000 metara svetog Jakova", dagnjijada i koncert Jose Butorca, klape "Vinčace" i grupe "Vivak".

Danas će se u crikveničkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održati sveta misa za hrvatske branitelje, a delegacije braniteljskih udruga sudjelovat će na obilježavanju godišnjice "Oluje" u Otočcu i Zalužnici.
U poslijepodnevnim satima u parku ispred pošte bit će natjecanje u pripremanju jela u kotliću uz zbavni program u kojem će sudjelovati grupa "Insula" i "Trio Crikvenica".

crikva.hr

Podijelite