Bridgerton

Ako ste kojim slučajem propustili knjige Julie Quinn o obitelji Bridgerton, vjerujem da je nedavno izašla serija istog naziva uspjela pronaći put do vas. Serijal se sastoji od devet knjiga, od kojih se njih osam bavi s osmero djece već spomenute obitelji, a deveta donosi priču o njihovim životima nakon završetka, ono što obično nemamo priliku vidjeti već samo zamišljamo. U nastavku donosim nešto više o knjigama, ali i seriji koja je oborila rekorde gledanosti.

Violet Bridgerton majka je osmero već spomenute djece, a njihova imena jesu Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory i Hyacinth. Početna slova imena pokazuju i redoslijed kojim su se rađali, no knjige ne prate točno taj red. Prva knjiga Vojvoda i ja donosi nam uvid u život najstarije Violetine kćeri Daphne. Nakon dvije sezone u Londonu nije pronašla ljubav svog života i već je odustala od ideje da će se udati iz ljubavi. Paralelno s njenom životnom pričom, pratimo i onu vojvode od Hastingsa, Simona, koji se nema namjeru ženiti. Ipak, povratak u Englesku donio je u njegov život brojne majke koje su baš njega odabrale za idealnog ženika svojim kćerima. Kako je on prijatelj Daphneina brata, oni se upoznaju te dolaze na ideju da bi mogli glumiti zaljubljenost koja bi im oboma donijela spas. Ona će postati najtraženijom mladenkom u gradu, a njega će prestati oblijetati majke. Naravno, kako to inače biva, javlja se problem. Daphne zatekne samu sebe na pragu zaljubljivanja u nedostižnog vojvodu od Hastingsa.

Druga knjiga je Vikont koji me volio, a prati najstarijeg sina Anthonyja, koji je nakon očeve smrti preuzeo ulogu glave kuće. On je nakon godina uživanja prihvatio da je vrijeme da si pronađe odgovarajuću suprugu i započne miran život. Opisu te zamišljene djevojke odgovara Edwina Sheffield koja je najljepša debitantica sezone. Ipak, na putu im stoji njena sestra Kate koja je odlučila spriječiti Edwinu da se uda iz koristi, i ne sluteći da bi se mogla zateći u zagrljaju vikonta.

Inspiraciju za treću knjigu Džentlmenska ponuda autorica je pronašla u poznatoj priči o Pepeljugi. Upoznajemo mladu i ljupku Sophie Beckett, nezakonitu kći grofa od Penwooda, koja nikada nije bila prihvaćena u društvu, a kojoj je maćeha zagorčavala život. Život joj se mijenja u noći u kojoj se neplanirano nađe na krabuljnom plesu obitelji Bridgerton. Te večeri dogodilo se ono što nikako nije mogla planirati, zaljubila se. Zaljubila se baš u mladog Benedicta Bridgertona koji je njome jednako očaran, no ponoć otkucava i ona bježi te ostavlja Benedicta u neznanju i brizi.

Četvrta knjiga skriva se pod nazivom Gospodin Bridgerton, a prati živote Colina Bridgertona i Eloisine najbolje prijateljice Penelope Featherington, koja ga cijeloga života potajno obožava. Sigurna je kako ga savršeno dobro poznaje i zna sve njegove tajne, ali samo do trenutka u kojem ne spozna da je njena pretpostavka bila potpuno pogrešna. Ipak, ne skriva samo on svoje tajne i ubrzo doznaje da i naizgled naivna i luckasta Penelope radi to isto, a nije siguran kako da reagira i treba li njene tajne zadržati samo za sebe.

Peti dio nosi naziv Sir Phillipu s ljubavlju, a osoba koja mu piše pisma jest Eloise Bridgerton. Nju je sir Phillip zaprosio u jednom svom pismu nakon što je saznao da je ona usidjelica te pretpostavio da je ona neugledna i skromna djevojka. Naravno, bio je u krivu te je uslijedio šok po njenom dolasku u njegovu kuću, u kojoj nije niti slutila da on živi sa svoje dvoje malene djece. Po dolasku ju osim tog neugodnog iznenađenja zatekne i činjenica da je njezin budući suprug tih, povučen i nepristojan.

Kad je bio grešan šesti je nastavak i upoznaje nas s Francescom Bridgerton. Točnije, upoznajemo Michaela Stirlinga, zloglasnog londonskog neženju, koji se na prvi pogled zaljubio u Francescu koja se za trideset i šest sati treba udati za njegova rođaka. Javlja se pitanje ima li nade za njihovu ljubav ili će se Francesca ipak udati prema planu.

Hyacinth upoznajemo u knjizi Tajna njegova poljupca, baš kao i Garetha St. Claira koji na neki način ovisi o njezinoj pomoći. Naime, on je pronašao stari dnevnik koji je pisan na talijanskom jeziku, a upravo Hyacinth može otkriti njegove obiteljske tajne svojim znanjem talijanskog jezika. Kako i sami možete pretpostavljati, njihov odnos mogao bi se iz poslovnog pretvoriti i u neki drugi.

Posljednje dijete Bridgertonovih koje je dobilo svoju glavnu ulogu u knjizi Na putu do vjenčanja jest Gregory, najmlađi od četvorice braće. On je jedini u društvu koji još uvijek vjeruje u pravu ljubav te odbija prihvatiti pomisao da bi se mogao skrasiti s osobom koja ga ne obori na prvi pogled. Upravo to će se i dogoditi kada ugleda savršenu Hermionu Watson koja je nažalost zaljubljena u drugog muškarca. Srećom, tu je njezina najbolja prijateljica Lucinda koja ju nagovara da da šansa zaljubljenom Gregoryju. Problem se javi kada se i sama Lucinda zaljubi u Gregoryja, iako je već zaručena.

Deveta knjiga pod nazivom Živjeli su dugo i sretno donosi kraj nakon kraja. Vjerujem da su se mnogi među vama baš poput mene pitali što se događa s nekim dragim likovima nakon što pročitamo i posljednju stranicu. Julia Quinn je nakon brojnih takvih upita odlučila napisati knjigu koja će pokazati da kraj zapravo ne mora biti kraj i da možemo dobiti uvid u živote junaka i nakon onog „živjeli su sretno do kraja života“.

Ovo je jedan od serijala za kojeg s ponosom mogu reći da sam ga pratila i iščekivala od samih početaka. Jednom kada sam kročila u svijet koji je Julia stvorila, bilo je nemoguće zaboraviti na njega. Kako je rađanje moje ljubavi prema čitanju blisko povezana s djelima Margaret Mitchell te Jane Austen s kojom ujedno uspoređuju Juliju Quinn, ne čudi ova povezanost i lagana zaluđenost. Ako se među vama nalaze ljubitelji povijesnih ljubavnih romana, sretnih završetaka, priča prožetim humorom, obiteljskom povezanošću i vjerom u pravu ljubav, sigurna sam da će vas djela Julije Quinn očarati i da ćete u potpunosti uživati u svakoj stranici.

Za ljubitelje filmova i serija (naročito onih koji vole gledati ekranizacije omiljenih knjiga) veliki događaj je bio izlazak serije Bridgerton koja prati opisane knjige. Do sada je izašla tek jedna sezona, i to ona koja se bavi prvim dijelom serijala, točnije mladom Daphne Bridgerton te vojvodom od Hastingsa. Ulogu Daphne vješto je odglumila mlada glumica Phoebe Dynevor, dok je vojvodu utjelovio naočit i šarmantan Rege-Jean Page. Privlačnost i napetost koju su prikazali na malim ekranima nismo vidjeli već godinama, usudila bih se reći od ekranizacije Ponosa i predrasuda već spomenute autorice Jane Austen (vjerujem da svi pamtite ulogu Colina Firtha ako ste gledali film). Ovu seriju su brojni kritičari opisali kao kombinaciju popularne moderne serije Gossip Girl (Tračerica) te povijesnih i pomalo zastarjelih običaja o kakvima smo čitali u djelima već nekoliko puta spomenute Austen.
Iako je nekim čitateljima zasmetala količina odstupanja kroz seriju, meni to nije predstavljalo problem i podjednako sam uživala u seriji i knjigama. Štoviše, nakon gledanja serije sam dobila želju ponovno pročitati sve dijelove serijala. Svidio mi se odabir glumaca, kostimografija, postignuta napetost i privlačnost, način na koji su prikazane delikatne teme i scene, čak i činjenica da orkestar na balovima izvodi moderne hitove na klasičan način (primjerice pjesmu „bad guy“ Billie Eilish ili „Girls like you“ grupe Maroon 5). Rekla bih da mi se najviše svidjela upravo ta savršeno balansirana kombinacija modernog i klasičnog.
O samoj popularnost serije najviše govori podatak da je ona najuspješnija Netflixova serija u povijesti i da je prije nekoliko dana potvrđeno da slijedi druga sezona, i to već nakon nepunih mjesec dana od njenog emitiranja. Ja joj se neizmjerno veselim, a dok čekam krećem s ponovnim čitanjem (a i gledanjem prve sezone), što bih preporučila i vama!

Podijelite