Boćari "Svetog Jakova" u 2020. bez izgubljene utakmice, uz 10 naslova prvaka Hrvatske

1 - Vjekoslav Matetić, trener boćara "Svetog Jakova" i izbornik U23 reprezentacije Hrvatske
2 - Ivica Šaban, kapetan prve momčadi
3 - Karlo Šaban
4 - Lovro Šipek
5 - Filip Klarić
6 - Žarko Jerčinović
7 - Žarko Jerčinović, Loris Polić i Karlo Šaban
8 - Ivan Šipek, Adrian Šipek i Lovro Šipek
9 - Loris Polić
10 - Dario Džida
11 - Damir Poslek
11 - Kristijan Šipek

Godina koja polako dolazi kraju bila je jedna od najuspješnijih u povijesti Boćarskog kluba „Sveti Jakov“, osnovanog prije 25 godina (18.11.1995.).
Seniorska momčad je najprije uvjerljivo osvojila naslov prvaka 3. hrvatske boćarske lige Istra, Primorje u sezoni 2019./2020. S odličnim rezultatima nastavili su u natjecanju 2. hrvatske boćarske lige zapad, u kojoj su nakon prvog dijela sezone 2020./2021. na prvom mjestu. Seniori su u 2020. godini odigrali ukupno 11 utakmica i niti jednom nisu poraženi, zabilježili su 9 pobjeda i 2 neriješena rezultata.
Boćari „Svetog Jakova“ imaju najbolje juniore u Hrvatskoj. Nakon što su uvjerljivo sa 7 pobjeda u 7 utakmica osvojili naslov prvaka Hrvatske juniorske lige sjever (u konkurenciji prvoligaša „Vargona“, „Istre“, „Pazina“ i dr.), u razigravanju za naslov prvaka Hrvatske pobijedili su selekciju Dubrovačko-neretvanske županije. Ni juniorska momčad nije doživjela poraz u 2020. godini.
Posebno uspješni bili su mladi boćari na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske. Na Prvenstvu Hrvatske za kadete sjajni Žarko Jerčinović je osvojio 6 naslova državnih prvaka u svih 6 disciplina. To dosad nije uspjelo ni jednom boćaru u povijesti hrvatskog boćanja.
Na juniorskom Prvenstvu Hrvatske boćari „Svetog Jakova“ osvojili su  4 naslova državnih prvaka, a Filip Klarić je proglašen najboljim igračem PH s tri osvojena naslova.
Za postignute rezultate u 2019. godini jakovarski boćari su dobili brojne nagrade. Tako je Karlo Šaban dobio Nagradu Dražen Petrović (zajedno s Lukom Gašparom) Hrvatskog olimpijskog odbora, Vjekoslav Matetić (izbornik U23 reprezentacije Hrvatske) je dobio nagradu za najboljeg sportskog djelatnika PGŽ u 2019. godini, a Lovro Šipek je od strane Hrvatskog boćarskog saveza proglašen za najboljeg boćara Hrvatske u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji u 2019. godini.
Svi ovi fenomenalni rezultati, kao i dosadašnja povijest BK „Sveti Jakov“ zabilježeni su u knjizi „Jakovarski boćari“ autora Ivice Šubata, koja će biti promovirana kad se epidemiološki uvjeti poprave.
Pandemija koronavirusa onemogućila je održavanje najvećih europskih i svjetskih natjecanja u 2020. godini čime su posebno zakinuti mladi boćari „Svetog Jakova“, njih četvorica (Karlo Šaban, Lovro Šipek, Filip Klarić i Žarko Jerčinović) su standardni reprezentativci Hrvatske.    

Prvaci 3. HBL – Istra, Primorje 2019./2020.
Prva momčad je nastavak proljetnog dijela prvenstva dočekala na 1. mjestu sa 3 boda više od drugoplasiranog „Gornjeg kraja-Ladvića“. Međutim zbog pandemije koronavirusa vodstvo lige je bilo prisiljeno modificirati drugi dio prvenstva, pa su odigrana još dva kola iz prvog dijela, nakon čega je slijedilo razigravanje četiri prvoplasirane momčadi jednokružnim sustavom. Četiri prvoplasirane momčadi, a to su bile "Sveti Jakov", "Gornji kraj-Ladvić", "Lošinj '90" i "Lučki radnik" prenijele su bodove iz prvog dijela iz međusobno odigranih utakmica te odigrale mini-ligu za naslov prvaka. "Sveti Jakov" i "Gornji kraj-Ladvić" pobijedili su svoje protivnike i njihova međusobna utakmica odlučivala je o naslovu prvaka i plasmanu u 2. hrvatsku boćarsku ligu – sjever.
Dileme nije bilo, „Sveti Jakov“ je bio uvjerljivo bolji, već nakon tehničkih disciplina imali su vodstvo od 12:4 kojim su osigurali naslov prvaka. Pobjednički pehar kapetanu domaće momčadi Ivici Šabanu predao je Miljenko Butković, predsjednik Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije.  

8. kolo: LINDAR – SVETI JAKOV  9:15
9. kolo: SVETI JAKOV – ROČKO POLJE 13:11
Doigravanje:
1. kolo: LUČKI RADNIK - SVETI JAKOV 7:17
2. kolo: LOŠINJ ’90 – SVETI JAKOV 11:13
3. kolo: SVETI JAKOV – GORNJI KRAJ-LADVIĆ 14:10    

Jesenski prvaci 2. HBL – sjever 2020./2021.
Boćari "Svetog Jakova" odlično su odigrali prvi dio prvenstva u 2. hrvatskoj boćarskoj ligi – sjever te nakon jesenskog dijela prvenstva zauzimaju prvo mjesto. U sedam odigranih utakmica pobijedili su 5 puta ("Sveti Luka", "Podhum", "Sesvete", "Labin" i "Sveti Rok Klana"), a neriješeno su odigrali na gostovanjima u Lovranu i protiv ekipe "Marčelja" u Rijeci. Posebno impresivne bile su uvjerljive pobjede protiv "Podhuma", "Labina" i "Svetog Roka Klana", momčadi koje u svojim redovima imaju niz vrhunskih boćara. Pritom valja istaknuti da "Sveti Jakov" ima uvjerljivo najmlađu momčad u ligi. Treba istaknuti i je naša momčad u disciplinama brzinsko izbijanje i brzinsko štafetno izbijanje postigla pobjede u svih 7 utakmica, a da Dario Džida ima najbolji rezultat lige u disciplini precizno valjanje.
Za momčad "Svetog Jakova" naslov jesenskih prvaka 2. HBL – sjever osvojili su Karlo Šaban, Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Kristijan Šipek, Damir Poslek, Dario Džida, Loris Polić, Ivica Šaban i Adrian Šipek, a vodio ih je Vjekoslav Matetić.  

1. kolo: SVETI JAKOV – SVETI LUKA  18:6
2. kolo: LOVRAN – SVETI JAKOV 12:12
3. kolo: SVETI JAKOV – PODHUM  20:4
4. kolo: SVETI JAKOV – SESVETE 17:7
5. kolo: LABIN – SVETI JAKOV 6:18
6. kolo: SVETI JAKOV – SVETI ROK KLANA 19:5
7. kolo: MARČELJI – SVETI JAKOV 12:12    

Juniori prvaci Hrvatske
Juniorska momčad "Svetog Jakova" je pobjedama u svih 7 utakmica naprije osvojila prvo mjesto u natjecanju Hrvatske juniorske lige - sjever, uz odlične rezultate po disciplinama. Potom su na otoku Viru u završnom susretu Hrvatske juniorske boćarske lige nadigrali selekciju Dubrovačko-neretvanske županije rezultatom 17:9 i okitili se naslovom prvaka Hrvatske.
Naslov juniorskih prvaka Hrvatske za "Sveti Jakov" osvojili su Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Kristijan Knežević, Adrian Šipek, Luka Tus, Leon Brnić, Luka Tomić i Petar Saftić, a vodio ih je trener Vjekoslav Matetić. 

Filip Klarić najbolji igrač PH za juniore
Najbolji igrač juniorskog PH u Jadranovu je Filip Klarić koji je naslove prvaka Hrvatske osvojio u 3 discipline (bližanje i izbijanje u krug, brzinsko izbijanje i štafeta s Lovrom Šipekom). Tome je pridodao srebrnu medalju u pojedincu i brončanu u preciznom izbijanju. Lovro Šipek je osvojio dva naslova prvaka Hrvatske (pojedinačno klasično te štafeta s Filipom Klarićem) srebrnu medalju u krugu te dvije brončane medalje (u brzincu i paru s Kristijanom Kneževićem).Dvije srebrne i dvije brončane medalje osvojio je Žarko Jerčinović koji je nastupio u dresu „Drivenika“, a jednu brončanu medalju Kristijan Knežević.
Puleni trenera Vjekoslava Matetića osvojili su tako čak 15 medalja od ukupno 32 koliko ih je podijeljeno na Prvenstvu, čime su potvrdili status najboljih boćara Hrvatske u juniorskoj konkurenciji.

Žarko Jerčinović osvojio naslove prvaka u svih 6 disciplina
Mladi boćar Svetog Jakova, Driveničan Žarko Jerčinović, ispunio je očekivanja i najave uoči Prvenstva Hrvatske u boćanju za kadete koje je održano u Ročkom Polju. Žarko je dominirao u svih 6 disciplina i u svih 6 disciplina je osvojio naslove kadetskog prvaka Hrvatske - u preciznom izbijanju, bližanju i izbijanju u krug, pojedincu, brzinskom izbijanju te u paru s klupskim kolegom Lukom Tusom i u štafetnom izbijanju s Adrianom Šipekom, još jednim boćarom iz Svetog Jakova. Uz to je već u prednatjecanju discipline precizno izbijanje izjednačio je hrvatski rekord u kadetskoj konkurenciji pogodivši 28 boća od 30 izbačaja (u 3 minute koliko trče kadeti). Ovaj rezultat i kadetski rekord Hrvatske postigao je Leo Brnić, izjednačio ga je kasnije Karlo Šaban, a sada ga je dostigao i Žarko Jerčinović. 

Lovro Šipek najbolji kadet i junior Hrvatske u 2019. godini
U stanci finalnog dvoboja boćarskog Prvenstva Hrvatske između "Vargona" i "Pule" igranog u Boćarskom centru Podvežica podijeljena su priznanja najboljim hrvatskim boćarima i boćaricama u 2019. godini. Titulu najboljeg kadeta i juniora Hrvatske ponio je boćar Svetog Jakova Lovro Šipek koji je osvojio tri juniorske brončane medalje na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore i juniore, na kadetskim i juniorskim PH osvojio je ukupno šest medalja, a sudjelovao je i u postavljanju jednog kadetskog i dva juniorska hrvatska rekorda u štafetnom izbijanju.  

Nagrada „Dražen Petrović“ za Karla Šabana
Hrvatski olimpijski odbor svake godine dodjeljuje nagrade najboljim mladim sportašima Hrvatske i ta nagrada nosi ime sportske legende Dražena Petrovića. U Zagrebu je 10. listopada održana svečanost dodjele Nagrade „Dražen Petrović“, a među dobitnicima Nagrade je bio i Karlo Šaban, koji je zajedno s Lukom Gašparom, boćarem Zrinjevca nagradu dobio u kategoriji „Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija“. Nagradu im je uručio Zoran Primorac legendarni hrvatski stolnotenisač, u nazočnosti Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Odluku o izboru dobitnika Nagrade donosi Odbor kojeg čine predstavnici Vijeća HOO-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara i Hrvatskog kluba olimpijaca.  

Peti put domaćini državnog prvenstva
Od četvrtka 23.7. do nedjelje 26.7.2020. na boćalištu u Jadranovu održana je završnica pojedinačnog Prvenstva Hrvatske u boćanju za juniore (U18) u svih 6 disciplina. Osim na jogu u Jadranovu, prednatjecanja u disciplinama bližanje i izbijanje u krug, parovi klasično i pojedinačno klasično igrana su na boćalištima u Hreljinu, Driveniku i Selcu. Bila je to peta organizacija velikog državnog natjecanja koju je organizirao BK „Sveti Jakov“ i ovoga puta opravdavši ukazano povjerenje Hrvatskog boćarskog saveza.  

Boćari "Svetog Jakova": Vjekoslav Matetić (voditelj), Damir Poslek, Kristijan Šipek, Dario Džida, Loris Polić, Ivica Šaban (stoje), Karlo Šaban, Žarko Jerčinović, Lovro Šipek, Filip Klarić i Adrian Šipek  Juniori BK "Sveti Jakov", prvaci Hrvatske: Karlo Šaban, Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Kristijan Knežević, Filip Klarić, Vjekoslav Matetić (trener), (stoje), Leon Brnić, Luka Tus, Petar Saftić, Luka Tomić, Adrian Šipek  

Podijelite