Boćari "Svetog Jakova" pobjedom startali u Superligi!

SUPER HRVATSKA BOĆARSKA LIGA

1. kolo: SVETI JAKOV – SOKOL ORBICO  15:11 (230:211)

Rijeka, 19.11.2022. Boćarski dom Podvežica. Gledatelja: 150. Suci: Miljenko Šupak i Saša Juretić. Suci za tehničke discipline: Ivica Pribanić i Juraj Bašić.

Pojedinačno klasično (2:0): Žarko Jerčinović – Luka Žure  9:8; Pojedinačno klasično (2:0): Karlo Šaban – Tonči Jerić 12:4; Par klasično (0:2): Leon Petz, Lovro Šipek – Ivan Jurić, Ante Grančić 3:6; Trojka klasično (0:2): Damir Poslek, Filip Klarić, Adrian Šipek – Zoran Mladineo, Igor Žuljević, Dean Caktaš  3:4; Brzinsko izbijanje (2:0): Lovro Šipek – Ivan Jurić  41/46:39/47; Brzinsko izbijanje (0:2): Adrian Šipek – Nikola Kapitanović 34/46:35/45; Precizno izbijanje (1:1): Karlo Šaban – Zoran Mladineo  22:22; Precizno izbijanje (0:2): Damir Poslek – Ante Grančić  3:13; Brzinsko štafetno izbijanje (2:0): Lovro Šipek, Žarko Jerčinović – Ivan Jurić, Nikola Kapitanović  45/36:43/54; Bližanje i izbijanje u krug (2:0): Žarko Jerčinović – Luka Žure 28:22; Par klasično (2:0): Karlo Šaban, Leon Petz – Zoran Mladineo, Igor Žuljević 13:5; Par klasično (2:0): Filip Klarić, Lovro Šipek – Nikola Kapitanović, Dean Caktaš 13:0; Par klasično (0:2): Kristijan Šipek (Adrian Šipek), Damir Poslek – Tonči Jerić, Ante Grančić  4:12.

Boćari "Svetog Jakova" odlično su počeli natjecanje u Super Hrvatskoj boćarskoj ligi. U prvom kolu u Boćarskom domu Podvežica ugostili su momčad BK "Sokol Orbico" iz Dugopolja i zabilježili povijesnu prvu pobjedu u najvišem rangu natjecanja u Hrvatskoj.
U momčadi trenera Vjekoslava Matetića na početku susreta bila je primjetna lagana nervoza što je i razumljivo s obzirom na to da je riječ o daleko najmlađem sastavu u Superligi. Međutim, kako je susret odmicao Jakovari su igrali sve slobodnije protiv vrlo kvalitetnog sastava iz Dugopolja koji je u sezonu ušao pojačan za Antu Grančića i Nikolu Kapitanovića.
Prve bodove "Svetom Jakovu" je donio Karlo Šaban, koji je u pojedincu bio uvjerljiv od samog početka protiv Tončija Jerića. U drugom ogledu pojedinaca vodila se velika borba između Žarka Jerčinovića i Luke Žure koji je odlučen u zadnjih 10 minuta. Iskusni Žure je poveo 5:7 i činilo se da će doći do pobjede, međutim Žarko je napravio 4 punta i okrenuo rezultat u svoju korist koji je na kraju završio 9:8.
U susretu parova Lovro Šipek i Leon Petz su poraženi 3:6 protiv Ivana Jurića i Ante Grančića, koštao ih je lošiji ulazak u susret (0:6) i tu prednost gostiju nisu uspjeli dostići, završilo je 3:6.
Uzbudljivo je bilo u susretu trojki, pitanje pobjednika riješeno je u butadi nakon isteka vremena. Gostujuća trojka je vodila 3:4, a do pobjede su došli pogotkom bulina u zadnjem izbijanju.
Nakon prvih disciplina rezultat je bio neriješen 4:4.
Slijedile su dvije trke brzinaca. "Sveti Jakov" je bio oslabljen jer Filip Klarić nije mogao trčati zbog ozljede koju vuče još sa SP u Francuskoj. Zamijenio ga je i to jako dobro, četrnaestogodišnji Adrian Šipek koji je pogodio 34 boće, samo jednu manje od Nikole Kapitanovića koji je imao 35 pogodaka.
Bodove u brzincu je Jakovarima donio Lovro Šipek koji je pogodio dvije boće više od Ivana Jurića (41:39).
Ravnopravno nadmetanje nastavilo se i u preciznom izbijanju u kojem su za "Sveti Jakov" igrali Karlo Šaban i Damir Poslek. Karlo je odlično počeo, bio je bez promašaja na prvih 7 pozicija i imao je vodstvo od 22:8 protiv Zorana Mladinea. Onda se situacija promijenila, Karlo je promašivao na zadnjim pozicijama, a Mladineo je sve pogađao, pa i bulina na zadnjoj poziciji, tako da je njihov ogled na kraju završio 22:22.
Damir Poslek nije imao svoj dan u preciznom izbijanju, što je iskoristio Ante Grančić za pobjedu (3:13) nakon koje su gosti poveli rezultatom 7:9. 
Jakovari su uspjeli izjednačiti nakon utrke štafeta u kojoj su Žarko Jerčinović i Lovro Šipek pogodili dvije boće više od Ivana Jurića i Nikole Kapitanovića (45:43), pa je prije zadnjih disciplina rezultat bio neriješen 9:9.

Odluka o pobjedniku pala je u zadnjim disciplinama. Najprije su u paru Lovro Šipek i Filip Klarić s uvjerljivih 13:0 nadigrali Nikolu Kapitanovića i Deana Caktaša.
Briljantnu izvedbu u krugu prikazao je jučer ponajbolji igrač "Svetog Jakova" Žarko Jerčinović. Već u prvoj seriji njegov protivnik Luka Žure nije uvaljao dvije boće, što je Žarko iskoristio da dvaput pogodi bulina i dođe do vodstva od 6:2. To je vodstvo držao do kraja iako mu je Žure stalno "bio za petama". Na kraju je postigao velikih 28 punata te su Jakovari tada poveli 13:9 i imali su osigurano barem neriješeno.
Konačnu pobjedu "Svetom Jakovu" donio je par Karlo Šaban i Leon Petz koji su odličnom igrom preokrenuli vodstvo gostujućeg para Zoran Mladineo-Igor Žuljević od 0:5 i pobijedili rezultatom 13:5, čime su donijeli bodove za veliku pobjedu "Svetog Jakova".
U trećem susretu parova gostujući par Tonči Jerić-Ante Grančić je na početku napravio prednost (2:8) protiv Damira Posleka i Kristijana Šipeka i tu je prednost zadržao za pobjedu od 4:12.
Tako je konačni rezultat dvoboja između "Svetog Jakova" i "Sokol Orbica" 15:11.

Ovom susretu je u Boćarskom domu Podvežica bilo nazočno oko 150 gledatelja, domaći su prodali 107 ulaznica te i tim segmentom ove utakmice mogu biti vrlo zadovoljni. U publici su bila brojni ljubitelji boćanja, među njima i  Vesna Car Samsa (predsjednica Gradskog vijeća) te vijećnica Dina Domijan koje nisu propustile priliku vidjeti ovu povijesnu utakmicu "Svetog Jakova".
Slavlje boćara "Svetog Jakova" nastavljeno je u klupskim prostorijama u Jadranovu, gdje su Jakovari ugostili svoje sportske protivnike iz Dugopolja. Uslijedila je još jedna boćarska fešta koja je gotovo pa postala redovita na jakovarskom jogu. Gosti su otišli s pjesmom i to je ono najljepše što sport nosi, nakon sportskog nadmetanja prijateljsko druženje svih aktera.
Fešta na jogu je naravno nastavljena do dugo u noć, slavila se prva pobjeda, a zasladila ju je i prigodna torta te kremšnite koje su priredile Štefani i Iva.
"Sveti Jakov" je sljedeće kolo trebao igrati protiv zagrebačkog "Zrinjevca", ali je ovaj susret odgođen zbog nastupa juniorske momčadi "Svetog Jakova" na Final fouru juniorskih prvaka Europe koji se od petka do nedjelje igra u Italiji. Put Aoste krenut će brojna jakovarska boćarska ekspedicija, a oni koji ostanu doma bit će zaduženi za još jednu feštu po njihovom povratku.

Ivica Šubat 

    

 

Podijelite