"Besedi za dotu" ispunile Gradsku vijećnicu

1 - Irena Krmpotić i Zlatica Balas

Crikvenička Gradska vijećnica nikad nije bila ispunjenija no sinoć kad je u njoj predstavljena nova zbirka pjesama Zlatice Balas „Besedi za dotu“, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica.
Svi su željeli pozdraviti izlazak jubilarne, desete po redu knjige griške pjesnikinje i nazočiti bogatom programu kroz koji je vodila ravnateljica Knjižnice Irena Krmpotić. Naglasivši da je sreća što je autorica pisala na griškoj čakavštini, u želji da se jezik ne zapostavi, nego čuva i očuva u nasljeđe mlađim generacijama kao „dota“, Irena Krmpotić, „prva Zlatičina recitatorka“, i ove je večeri kazivala njene stihove, a pridružili su joj Bruno Lakotić i Davorka Badurina.
Urednica knjige prof. Marija Gračaković niz godina surađuje s autoricom. Predstavila je njen dosadašnji književni put, a o ovoj zbirci među ostalim kaže „kako naslov upućuje da svaku od 77 pjesama,bez obzira na teme i motive, povezuje pridavanje iznimne važnosti domaćim čakavskim riječima i bojazan da se ne izgube u nemaru i labirintima naše suvremenosti“.
Recenzent Stjepan Stipica Juričić, i sam pisac i griški kroničar, biranim je riječima podržao rad „pjesnikinje svog kraja“, poželivši dobrodošlicu „Besedi za dotu“.
Druga recenzentica knjige je Cvjetana Miletić, akcentuaciju potpisuje Smiljan Grbac, a odličnu naslovnicu Marijan Mavrić. Sunakladnici knjige su Gradska knjižnica Crikvenica i Naklada Kvarner u ime koje je Franjo Butorac odao priznanje autorici za sav dugogodišnji trud i pisani trag nastao iz ljubavi, a ne što se mora, uz nadu da ovo ipak nije njena zadnja knjiga.
Autorica se zahvalila svima koji su se okupili na predstavljanju knjige koju je posvetila pokojnom suprugu, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli izdavanju knjige, a takvih je nemali broj.
U glazbenom dijelu večeri nastupli su poznati griški kantautor Neven Barac, te duet na violinama, majka i kći Dubravka Veljačić i Vedrana Veljačić Linić.

Podijelite