Alojz Majetić dobitnik nagrade "Crikveničko sunce"

Kulturno ljeto u Crikvenici tradicionalno započinje poznatom manifestacijom Jadranski književni susreti koja je 7. i 8. lipnja, dvadesettreći put zaredom, okupila renomirana imena hrvatske književne scene.
Crikvenička je publika mogla prvoga dana uživati u izvrsnoj kazališnoj predstavi Šenoa i Slava u izvedbi scene Gorica u dvorani Zora s Amarom Bukvićem i Mijom Krajcar u glavnim ulogama. Riječ je o prekrasnoj priči o sastanku i rastanku koja spaja biografske podatke i fikciju te istražuje zaboravljenu priču o velikoj ljubavi književnika Augusta Šenoe i njegove supruge Slave pl. Ištvanić.
Književna večer drugoga dana Susreta održana u Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice otvorena je nastupom svestranog umjetnika – kantautora Nevena Barca koji svojim likom i djelom svjedoči o ljubavi prema baštini, čakavskoj besedi, bajkovitom poimanju svijeta, čuvajući u sebi uvijek vječno zaigrano dijete.
Uslijedila je dodjela nagrade Miće sunce i proglašenje najuspješnijih radova na natječaju Pozica, za literarne radove učenika osnovnih i srednje škole na području Grada Crikvenice. Nagrađena su prva tri rada u kategoriji osnovnih i srednje škole, a svi literarni, kao i likovni radovi, predstavit će se nakon predstavljanja PoZiCe u Zaboku.
U kategoriji srednje škole prvonagrađeni je rad Nikol Antak, 3.e, drugo mjesto pripalo je mjesto Dragani Klarić, 4.e, obje pod mentorstvom prof. Andree Gašparović. Treći je rad Sare Grozdanić, 2.g., mentorica Iris Mrzljak, svi iz SŠ dr. Antuna Barca Crikvenica.
U kategoriji osnovnih škola sva tri nagrađena rada su iz OŠ Vladimira Nazora pod mentorstvom prof. Jasmine Manestar. Prvo mjesto pripalo je Lei Pijevac, 7.b koja je ponovila prošlogodišnji uspjeh, drugi je rad Dorie Pajan, 8.c, dok je trećenagrađeni rad Nike Katunara, 7.b
Skulpture Miće sunce, rad Ivanke Vukelić iz Centra Izvor Selce i prigodne poklone nagrađenim su učenicima uručile predsjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice Vesna Car Samsa i Jasminka Citković, pročelnica UO za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice.

Susreti su nastavljeni književnom večeri na kojoj su uz njihovu idejnu začetnicu Ljerku Car Matutinović sudjelovali Nada Zidar-Bogadi, Stevo Leskarac, Neven Barac te Alojz Majetić. S obzirom da je Društvo hrvatskih književnika od ove godine prihvatilo i počasno pokroviteljstvo, književnoj je večeri nazočila i počasna gošća Hrvojka Mihanović-Salopek, predsjednica DHK.
Knjižničarka Sanja Šubat sudionike je ukratko predstavila, a pjesnici su nastavili kazivanjem svojih pjesama. Dobitnik književne nagrade Crikveničko sunce, rad umjetnika Brune Paladina, ove je godine pjesnik, prozaik i dramski pisac Alojz Majetić, izraziti promotor jezične razigranosti i slobode te začetnik proze u trapericama. Ravnateljica crikveničke knjižnice Irena Krmpotić je u obrazloženju nagrade istaknula kako je Majetić osobito intrigantan zbog sklonosti poigravanju s mogućnostima jezika i granicama između književnih žanrova kao i između književnosti i drugih medija, te da je nezaobilazni glas suvremene hrvatske književnosti jer ne potire tradiciju već modernitet upotrebljava kao izričaj svoga pjesničkog govora, dok su njegovi prozni tekstovi karakteristični po „seljenju“ junaka iz jednog u drugi tekst.
Počasna predsjednica Susreta Ljerka Car Matutinović ovogodišnjem je laureatu uručila je nagradu i povelju, dok je zahvalnice i poklone pjesnicima uručila predsjednica crikveničkog Gradskog vijeća Vesna Car Samsa.   Susretima su uz crikveničku publiku nazočili i učenici nagrađeni Malom nagradom Gjalski s mentorima iz prijateljskog grada Zaboka.      

crikva.hr
fotografije: Franjo Papić          

Podijelite