Adna i Marija na Državnom natjecanju u debati na njemačkom jeziku

1 - Marija Pađen, Adna Mulalić i prof. Viliana Malnar
2 - Adna Mulalić
3 - Marija Pađen

Učenice Adna Mulalić (3.g) i Marija Pađen (3.a)  sudjelovale su u srijedu 14.4.2021. na Državnom natjecanju “Jugend debattiert international  - Kroatien”. Riječ je o međunarodnom natjecanju Mladi debatiraju (projekt Jugend debattiert international – JDI) koje se  drugi put organizira u Hrvatskoj.
U srijedu, 14.04. učenice su sudjelovale na Državnom natjecanju, u kojem je bilo ukupno 24 učenika, te su debatirale na temu: “ Sollte auch in Kroatien für alle SchülerInnen der 2. Klasse ein verpflichtendes Sozialpraktikum eingeführt werden?”
U debati su imale 24 minute vremena da iznesu i argumentirano obrane svoj stav. Natjecanje je održano u obliku videokonferencije. Djevojke, nažalost, nisu ušle u polufinale, ali im je ovo bila odlična prilika da dodatno usavrše njemački jezik, kao i neprocjenjivo iskustvo.

“Ovo je moje drugo sudjelovanje u natjecanju iz debate na njemačkom jeziku i vidim veliki napredak u svom izražavanju  i samoj sigurnosti prilikom debatiranja. Svima bih preporučila da se okušaju u debati, bez obzira na pobjedu, jer pozitivno utječe na naše samopouzdanje!” - izjavila je Marija Pađen, a Adna Mulalić je nadodala:
”Kad mi je profesorica predložila da sudjelujem u pripremi za natjecanje, bila sam nesigurna u sebe i nisam znala hoću li to prihvatiti. Sad mi je drago da nisam odustala jer sam puno toga naučila te sam povećala sigurnost u debatiranju. Ovo je defnitivno jako lijepo iskustvo i zato savjetujem učenicima da iskoriste tu mogućnost i okušaju se u debatiranju!”
U projektu “Jugend debattiert international” inače sudjeluje 12 europskih zemalja u kojima se njemački jezik uči kao strani jezik, a prošle godine u projekt su ušle Hrvatska i Rumunjska. Cilj projekta je jačanje znanja njemačkog jezika, poticanje kritičkog mišljenja i oblikovanje argumentiranih stavova, poticanje analitičkog mišljenja, razumijevanje strukture argumentiranja, dokazivanja, potkrepljivanja i pobijanja argumenata te njihovu primjenu u praksi, jačanje komunikacijske vještine (aktivno slušanje i aktivno govorništvo), organizacijske vještine (pravilno i precizno artikuliranje govora i vođenja bilješki) i prezentacijske vještine (umijeće javnog nastupa, samopouzdanje). Priprema za natjecanje u debati se je izvodila unutar nastave za Njemačku jezičnu diplomu, mentorica učenicama je bila profesorica Viliana Malnar.    

crikva.hr            

Podijelite