5 godina djelovanja Fotokluba Crikvenica

Fotoklub Crikvenica osnovan je krajem 2018. godine na inicijativu prof. Borislava Božića, predsjednika Fotokluba Rijeka, te polaznika njegovih uspješnih fotografskih radionica u Crikvenici. Ove godine Fotoklub je obilježio uspješnu petu godinu djelovanja. Grad Crikvenica dodijelio je tim povodom zahvalnicu za pet godina promicanja kulture i umjetnosti.

Dana 15. studenog  2023., održana je redovna godišnja Skupština Fotokluba Crikvenica. Bio je to osvrt na rad u ovoj godini, a usvojen je plan i program za iduću 2024. godinu. Plan je ambiciozan, ali s obzirom na volju i sve veću brojnost članova (kojih trenutno ima 36, dok ih je prije 4 godine bilo 16) nema sumnje kako će se i ostvariti. Predviđeno je i zacrtano niz izložbi, većina kojih opisuje naš prekrasni kraj, organizirat će se brojne  prezentacije, predavanja, edukacije i radionice, a također i izleti nakon kojih se snimljene fotografije izlažu na obavještajnom izlogu na ulazu u crikveničku tržnicu. Članovi očekuju da će dobro osmišljenim programom privući još više novih članova.
Ove godine priređeno je pet izložbi. Četiri je financirao Grad Crikvenica, a jednu Turistička zajednica Grada Crikvenica.
Prva je bila „Ča more ljubav“ u Gradskoj galeriji Crikvenica, a druga poetsko-glazbena-fotografska večer u Memorijalnom ateljeu Zvonka Cara. Posvećena je bila ženama povodom 8.3. Dana žena, a organizirale su je zajedno Katedra čakavskog sabora Kotor i Fotoklub, uz svesrdnu pomoć Centra za kulturu Ivan Kostrenčić i ravnateljice Andree Car Avdagić. Popraćene su glazbenim dijelom u kojem su sudjelovali vrsni glazbenici Džoni Švarc i Vojko Lončarić.
U istom ambijentu održana je izložba „Carevih 110“posvećena izuzetnom umjetniku Zvonku Caru, a svaki fotograf sudjelovao je s jednim njegovim djelom, kako bi se upoznalo barem dio njegovog velikog opusa rada.
„Šetnice i planinarske staze našeg zavičaja“, bile su izložba pod pokroviteljstvom TZ Grada Crikvenice, na Trgu S. Radića  i prikazivale su savršenstvo plave kombinacije mora i našeg zelenog zaleđa. Jesen je obilježena koloritnom izložbom „4 godišnja doba“u organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica, čija suradnja traje od početka rada kluba, a prostor je bila Gradska knjižnica Ogranak Selce.

Fotoklub surađuje i sa Udrugom Kušac na Danima lovora. Ta zanimljiva manifestacija, koja stavlja u prvi plan korisnu i lijepu biljku lovor, održava se tradicionalno svake godine.
U Fotoklub Crikvenica dobrodošao je svaki zaljubljenik u fotografiju i u sljedećem razdoblju očekuje se još više  zanimljivih izložbi.

Tekst i foto: Elma Dujić

Podijelite