15. manifestacija "Girotondo dell'amicizia" – "Krug prijateljstva" na Platku

 

Gotovo 400 djece iz 15 vrtića uživalo na Platku

Dječji vrtić Rijeka i Goranski sportski centar su, u organizaciji Talijanske unije, bili domaćin 15. manifestacije Girotondo dell'amiciziaKrug prijateljstva, koja je na Platku okupila čak 400 djece sa 63 odgojitelja iz 15 vrtića iz Primorsko-goranske i Istarske županije te Slovenskoga primorja. Manifestacija Girotondo dell'amicizia je tradicionalno godišnje okupljanje predškolske djece pripadnika talijanske nacionalne manjine, koja su polaznici talijanskih vrtića. Glavni je cilj jačanje identiteta talijanske nacionalne manjine putem zajedništva, druženja i prijateljstva djece i odgojitelja. Središnji dio manifestacije je krug koji djeca formiraju držeći se za ruke i pjevajući pjesmu Mano nella mano, što djeluje uistinu impresivno, s obzirom na broj sudionika.

Zadovoljstvo uređenjem i raznolikošću sadržaja na Platku i organizacijom ove manifestacije iskazala je ravnateljica Dječjega vrtića Rijeka Davorka Guštin, koja je napomenula kako su djeca na Platku provela izuzetno veselo prijepodne i uživala „prvenstveno u kineziološkim i motoričkim aktivnostima, odnosno aktivnostima poput nogometa, skakanja na trampolinu, graničara, osmišljavanja raznih koreografija, potezanja konopa, skakanja u vreći i brdu sadržaja koje Platak nudi.“            

Djecu je kroz karakterističnu šumu Gorskoga kotara na Platku proveo Davorin Klobučar, stručni suradnik za sport Goranskog sportskog centra, a za ovu priliku rendžer, koji je pritom izjavio: „Djeca su imala priliku upoznati i osjetiti pravu goransku šumu, vidjeti životinje i zvijeri koje se u njoj nalaze te se s njima fotografirati. Naime, u šumi smo sakrili prepariranog vuka i medvjeda, s kojima su se djeca fotografirala, a po njihovim se licima dalo zaključiti da je nastalo brdo oduševljenja zbog susreta sa zvijerima. Ovom manifestacijom smo pokazali da Platak zaista postaje centar događanja i okupljaja sve generacije te smo na to izuzetno ponosni“. „Mogli bismo, u skladu sa sloganom Platak – brdo uživanja, s pravom reći da je ovo brdo djece uživalo u brdu svježeg zraka, igre, smijeha, novih iskustava i znanja i, konačno, ono što je najvrjednije - vjerujemo da se izrodilo brdo prijateljstava.“ - zaključili su sudionici 15. manifestacije Krug prijateljstva na Platku.
U sklopu manifestacije održan je i stručni skup za odgojitelje vrtića talijanske nacionalne manjine.  

crikva.hr

 

Podijelite