Veličanstvena bakljada na Krčkom mostu u čast 222 poginula hrvatska branitelja s Kvarnera

1,2,3 - Veličanstvena bakljada na Krčkom mostu
4 - Uzvanici na "Kraljici mira"
5 - Klapa "Tić"
7,8 - Kristijan Košćić, Josip Friš, Vladimir Lovrić i Vjekoslav Matetić u Senju


Klub navijača „Armada“ Rijeka i udruge „Plavo-bijeli otok“ Krk i „Vavik Vjerna Kirija“ Crikvenica su u sinoć, drugu godinu zaredom, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizirali spektakularnu bakljadu na Krčkom mostu.
Gorjele su 222 baklje za 222 hrabra srca branitelja s Kvarnera koji su poginuli u Domovinskom ratu, a ovaj je veličanstven prizor pratilo više od 10.000 ljudi i gotovo 500 plovila u akvatoriju ispod Krčkog mosta.
Manifestacija nazvana „Oluja na Kvarneru“ predstavlja centralnu kvarnersku proslavu ovog povijesnog dana punog ponosa i emocija, što potvrđuju i njezini popratni sadržaji.

Naime, manifestacija je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred velikoga murala u Riječkoj ulici u Senju, a "Armada" ga je posvetila braniteljima s Kvarnera koji su kroz Senj prolazili na ličko ratište.
Tom činu u Senju nazočili su Josip Friš, Vladimir Lovrić, Vjekoslav Matetić i Kristijan Košćić iz udruge „Vavik vjerna Kirija“. Nakon Senja su se predstavnici udruga „Armada“, „Vavik vjerna Kirija“ i „Plavo-bijeli otok“ uputili prema Krčkom mostu.

Zahvaljujući Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, ove je godine za sponzore, medije i podupiratelje ove manifestacije i rada navijačkih udruga organiziran i motorni jedrenjak „Kraljica mora“, koji je s uzvanicima iz Kraljevice doplovio do Krčkog mosta, odakle su gledali bakljadu.
Uz njih, na brodu su bili i predstavnici Primorsko-goranske županije predvođeni županom Zlatkom Komadinom te predstavnici kvarnerskih gradova i općina. Predstavnici Grada Crikvenice bili su Josip Friš, predsjednik Gradskog vijeća, Silvia Crnić, zamjenica gradonačelnika i Vjekoslav Matetić ispred udruge „Vavik vjerna Kirija“. Program na „Kraljici mira“ vodio je Gracian Čop, čitav protokol organizirao je Žarko Stilin, a nazočne je zabavljala klapa "Tić".
Na jedrenjaku je organizirana i aukcija dresova prvaka Hrvatske, Nogometnoga kluba „Rijeka“. Početna cijena dresa bila je 1987 kuna, što simbolično obilježava godinu osnivanja Kluba navijača „Armada“, a prodano je 5 dresova. Udruge koriste i ovu priliku da zahvale svim sponzorima i podupirateljima manifestacije i njihovoga rada.

Točno u 21 sat je s polovice mosta krenuo veliki val zapaljenih baklji lijevo i desno, čime je stvoren impresivan i nezaboravan prizor vatrenog mosta, što su pratile ispaljene signalne rakete.
Nakon bakljade, od 22 sata se u uvali Voz održavala zabava uz ugodno druženje, ugostiteljsku ponudu i koncert Maura Staraja i benda „La Banda“, a potrajala je do dugo u noć.

Ovogodišnja je manifestacija „Oluja na Kvarneru“ još jednom pokazala da se patriotizam može slaviti bez dijeljenja, buđenja duhova prošlosti i iskazivanja mržnje. Samo zajedništvom se može ostvariti domoljublje i ponos na našu prošlost i pobjednički Domovinski rat, koji će, upravo zahvaljujući ovakvim vrijednim i pozitivnim akcijama, još desetljećima zajedno slaviti sve generacije. Generacije koje pričaju o iskustvima ratnih dana i one koje tek dolaze.
Ovom manifestacijom Klub navijača „Armada“ želi poslati poruku kako i Kvarner na poseban način odaje počast, prisjeća se i slavi svoje branitelje i Domovinski rat te zahvaljuje svim Primorcima, Goranima, Riječanima, otočanima i njihovim gostima na odazivu i proslavi u uvali Voz, uz poruku: Vidimo se dogodine u još većem broju!

crikva.hr

Podijelite