Ursula Balas pobjednica regate "Velika nagrada Mornara" u Splitu

Novi veliki uspjeh postigla je Ursula Balas, mlada jedriličarka „Vala“ koja je pobijedila na regati „Velika nagrada Mornara“ održanoj u Splitu od  8. do 11. ožujka.
Ovu tradicionalnu jedriličarsku regatu organizira Jedriličarski klub „Mornar“ iz Splita, a ove su godine na njoj nastupila 64 jedriličara iz Hrvatske, Cipra, Japana, Rusije, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Nizozemske.
Jedriličari su se natjecali u klasama Laser 4,7, Laser radial i Laser standard a od jedriličara „Vala“ nastupili su Ursula BalasNika Manestar u klasi Laser 4.7, te  Leon Kljuš i Andro Ninić u klasi Laser radial. 
Vodio ih Sven Katnić u ulozi trenera, pošto se u isto vrijeme „Crikvenička regata“ optimista u Crikvenici.
Za jedriličare „Vala“ je to bila vrlo zahtjevna regata, na koju su krenuli u srijedu popodne, da bi u tri dana natjecanja odjedrili pet regata. U petak prvog dana jedrenja radi nedostatka vjetra flota se vratila na obalu i tog dana nije više bilo jedrenja.
U subotu su jedriličari u 10 sati ujutro isplovili na more i odjedrili tri regate, gdje je naša Ursula Balas briljirala i pobijedila u sva tri plova, a Nika Manestar je nakon prvog dana bila na 5. mjestu. Leon Kljuš je u prvom plovu držao odličnu poziciju, bio je treći, u za njega novoj klasi Laser radialu, međutim tada mu je pukao jarbol što ga je na koncu koštalo boljeg plasmana, dok je Andro Ninić odjedrio solidno.
U nedjelju se jedrilo po jugu od 25 čvorova, uz jak vjetar, velike valove i jake struje. Kako su bila predviđena dva plova, a Ursula je imala lijepu bodovnu prednost pred ostatkom flote, dogovor je bio ne riskirati niti na startu niti tijekom regate da ne dođe do loma opreme. Ursula je to uspješno odradila te na kraju slavila i pobijedila na regati, dok je Nika zauzela dobro 10. mjesto.
Ursula je ovom pobjedom učvrstila 1. mjesto na kriterijskoj ljestvici Hrvatskog jedriličarskog saveza u klasi Laser 4,7, a prije nastupa na Europskom prvenstvu preostale su još dvije kriterijske regate, u Puli i Malcesine u Italiji.

crikva.hr

Podijelite